
Η μείωση της γραφειοκρατίας και οι πρωτοποριακές λύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στα πλαίσια του World Governments Summit 2025 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Omar Sultan Al Olama, όπου συμφωνήθηκε η θέσπιση ομάδας εργασίας για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δύο Μνημονίων Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.
Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το διάστημα, η υγεία, η πολιτική προστασία, η ψηφιοποίηση του κράτους, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Επίσης, ο Εμιρατινός Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά εργαλεία parco.gov.gr και Kids Wallet, προτείνοντας να παρουσιαστούν ως εμβληματικές πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής του 2026, ώστε να πεισθούν περισσότερες κυβερνήσεις να τα υιοθετήσουν.
Τα data είναι το μέλλον
Τα βήματα στην συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων μέσω του ελληνικού εργοστασίου «ΤΝ» και του «ΦΑΡΟΥ», τόνισε ο Υπουργός, τα οποία εγκρίθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με βάση τα όσα ανέπτυξε στην ομιλία του, η χρήση του AI θα συμβάλλει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία λύσεων σε κρίσιμους τομείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιδίωξη της αναβάθμισης της χώρας «μέσω στρατηγικών επενδύσεων και στοχευμένων πολιτικών, η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο ΤΝ και τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, υποστηρίζοντας την ερευνητική κοινότητα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς», σημειώνει στην ομιλία του.
Στην υπηρεσία του πολίτη
«Φέρνουμε το κράτος στα κινητά των πολιτών. Σχέδιό μας εξάλλου είναι ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό με λιγότερη γραφειοκρατία, ακόμα και ψηφιακή. Γι’ αυτό, συνεχώς αναζητούμε ευκαιρίες για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα μέσω της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης και επιχείρηση θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες γρήγορα και εύκολα», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την τοποθέτησή του στο World Governments Summit 2025 έφερε ως παραδείγματα περιορισμού της γραφειοκρατίας, το gov.gr, τα έγγραφα του Gov.gr Wallet, την ψηφιακή ταυτοποίηση των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και τη δυνατότητα Consent μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού.
«Μία από τις μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόσαμε πιο πρόσφατα είναι η ψηφιακή συγκατάθεση Consent. Δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να εγκρίνουν την άντληση και τη διάθεση των προσωπικών τους δεδομένων μέσω του Gov.gr Wallet. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που μειώνει ακόμα και την ψηφιακή γραφειοκρατία καθώς διακινούνται δεδομένα και όχι έγγραφα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.


Latest News

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη