
Η μείωση της γραφειοκρατίας και οι πρωτοποριακές λύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στα πλαίσια του World Governments Summit 2025 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τεχνητής Νοημοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Omar Sultan Al Olama, όπου συμφωνήθηκε η θέσπιση ομάδας εργασίας για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δύο Μνημονίων Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.
Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το διάστημα, η υγεία, η πολιτική προστασία, η ψηφιοποίηση του κράτους, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Επίσης, ο Εμιρατινός Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα ψηφιακά εργαλεία parco.gov.gr και Kids Wallet, προτείνοντας να παρουσιαστούν ως εμβληματικές πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής του 2026, ώστε να πεισθούν περισσότερες κυβερνήσεις να τα υιοθετήσουν.
Τα data είναι το μέλλον
Τα βήματα στην συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων μέσω του ελληνικού εργοστασίου «ΤΝ» και του «ΦΑΡΟΥ», τόνισε ο Υπουργός, τα οποία εγκρίθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με βάση τα όσα ανέπτυξε στην ομιλία του, η χρήση του AI θα συμβάλλει στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία λύσεων σε κρίσιμους τομείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιδίωξη της αναβάθμισης της χώρας «μέσω στρατηγικών επενδύσεων και στοχευμένων πολιτικών, η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο ΤΝ και τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, υποστηρίζοντας την ερευνητική κοινότητα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς», σημειώνει στην ομιλία του.
Στην υπηρεσία του πολίτη
«Φέρνουμε το κράτος στα κινητά των πολιτών. Σχέδιό μας εξάλλου είναι ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό με λιγότερη γραφειοκρατία, ακόμα και ψηφιακή. Γι’ αυτό, συνεχώς αναζητούμε ευκαιρίες για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα μέσω της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης και επιχείρηση θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες γρήγορα και εύκολα», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την τοποθέτησή του στο World Governments Summit 2025 έφερε ως παραδείγματα περιορισμού της γραφειοκρατίας, το gov.gr, τα έγγραφα του Gov.gr Wallet, την ψηφιακή ταυτοποίηση των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και τη δυνατότητα Consent μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού.
«Μία από τις μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόσαμε πιο πρόσφατα είναι η ψηφιακή συγκατάθεση Consent. Δίνουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να εγκρίνουν την άντληση και τη διάθεση των προσωπικών τους δεδομένων μέσω του Gov.gr Wallet. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που μειώνει ακόμα και την ψηφιακή γραφειοκρατία καθώς διακινούνται δεδομένα και όχι έγγραφα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.


Latest News

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Τι ζητούν 400 αστέρες του Χόλιγουντ από τον Τραμπ - Ο ρόλος της ΑΙ
Ποια απάντηση έδωσε το Χόλιγουντ στο Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Τραμπ

Καλή, αλλά (παν)άκριβη η τεχνητή νοημοσύνη
Καθώς τα AI μοντέλα γίνονται πιο πολύπλοκα, απαιτούν όλο και περισσότερους υπολογιστικούς πόρους

Τεχνητή νοημοσύνη: Πως φέρνει επανάσταση στο Fast Food - Ο ρόλος της Nvidia
Η Yum Brands, ιδιοκτήτης των Taco Bell and Pizza Hut, στοχεύει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί πελάτες

Γαϊτάνης: Το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί AI
Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Invest In Greece

Στα 144 δισ. δολάρια οι ευρωπαϊκές δαπάνες για AI έως το 2028
Το λογισμικό παραμένει το κορυφαίο τμήμα των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της συνολικής αγοράς AI και GenAI, αναφέρει η έκθεση της IDC

Nvidia: Η AI θα χρειαστεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ, όχι λιγότερη
Η Nvidia αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη πλατφόρμα AI τσιπ, το Blackwell Ultra, το οποίο, όπως λέει, θα βοηθήσει τις εφαρμογές να σκέφτονται και να ενεργούν για λογαριασμό του χρήστη