
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Βρετανία και οι εικόνες με τα τρακτέρ στους δρόμους του κοσμοπολίτικου Λονδίνου εξαιτίας των αλλαγών στον φόρο κληρονομιάςδεν είναι ούτε κεραυνός εν αιθρία, και σίγουρα ούτε άσχετες με το ευρύτερο πλαίσιο που επικρατεί στην Ευρώπη, με την αγανάκτηση των αγροτών να σιγοβράζει.
Διαμαρτυρίες όπως η πρόσφατη στο Βόρειο Λονδίνο, όπου δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες την υπσοτήριξή του στους βρετνούς αγρότες η ηγέτης των συντηρητικών Kemi Badenoch, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επιβολή φόρου κληρονομιάς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις όταν αυτές περνούν από τη μια γενιά στην άλλη, και αυτό με στόχο να προσθέσει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατ. στερλίνες.
ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις
Αν και οι Εργατικοί λένε ότι θα επηρεαστούν μόνο περίπου 500 αγροκτήματα, ο φόρος κληρονομιάς έχει γίνει κεντρικό ζήτημα για το σύνολο των αγροτών, παρόλο που έχουν κι άλλα μέτωπα ανοιχά.
Σε όλη την Ευρώπη
Οι αγρότες της Βρετανίας δεν είναι οι μόνοι που αντιδρούν στις ασκούμενες πολιτικές. Η φωνή τους ενώνεται με εκείνους από όλη την Ευρώπη.
Στις Βρυξέλλες, βέλγοι αγρότες πέρυσι ψέκασαν τους αστυνομικούς με υγρή κοπριά, πολωνοί αγρότες έκλεισαν τα σύνορα με την Ουκρανία τον Νοέμβριο για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, στην Ολλανδία, το πενταετές Κίνημα Αγρότη-Πολίτη έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και τώρα έχει μια θέση στην κυβέρνηση συνασπισμού. Οι αγρότες της Γερμανίας διαμαρτύρονται για την υψηλή τιμή του αγροτικού πετρελαίου, ενώ οι Γάλλοι για τη Mercosur.
Και μπορεί οι διεκδικήσεις και οι διαμαρτυρίες διαφοροποιούνται από τη μια χώρα στην άλλη, κοινός παρονομαστής πάντως είναι ότι διαφωνούν με τις κυβερνητικές πολιτικές.
«Οι αγροτικές περιοχές ήταν πιο αξιόπιστες και ικανοποιημένες με τη δημοκρατία στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, σε σχέση με τις πόλεις», δήλωσε ο Λόρενς ΜακΚέι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον που μελετά δεδομένα ερευνών. Τώρα, η πλειοψηφία των αγροτών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία λέει ότι η κυβέρνηση είναι προκατειλημμένη υπέρ των αστικών περιοχών, σύμφωνα με τον McKay.
Η Liz Webster, ιδρύτρια της εκστρατείας Save British Farming, η οποία οργάνωσε τη διαμαρτυρία στο Λονδίνο, λέει ότι η ζωή για τους Βρετανούς αγρότες έχει χειροτερέψει από τη δεκαετία του ’60.
Στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, οι αγρότες βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους με το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο έχει καθοριστεί από συλλογικές διαδικασίες και αιχμή του δόρατος την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Χθες Παρασκευή δεν βγήκε λευκός καπνός από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία συμμετείχαν η αντιπροσωπεία των μπλόκων από όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμόδιοι υπουργοί.
Μετά την τετράωρη και πλέον σύσκεψη με το κλιμάκιο των υπουργών οι αγρότες δηλώνουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι κάτω από την πίεση του αγώνα η κυβέρνηση προχωράει σε ρύθμιση για το αγροτικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Θεσσαλών αγροτών χαρακτηρίζουν «αόριστες» τις απαντήσεις για υπόλοιπα αιτήματα που έθεσαν. Τον λόγο έχουν τώρα τα μπλόκα. Στις συνελεύσεις που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να προτείνουν συνέχιση του αγώνα με διάφορες δράσεις.
Τι διεκδικούν οι αγρότες
Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, που παραμένουν στους δρόμους, προβάλλουν μια σειρά αιτημάτων, για τα οποία ζητούν και συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο έχει καθοριστεί από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει:
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
– Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
– Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
– Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
– Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
– Να μη χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
– Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
– Άμεση αύξηση των αγροτικών συντάξεων.


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο