Η Κίνα κάνει νέο μεγάλο βήμα για να κυριαρχήσει στο ευρυζωνικό διαδίκτυο μέσω του διαστήματος με την εκτόξευση νέου πυραύλου που μετέφερε δορυφόρους χαμηλής τροχιάς.

Πρόκειται για κίνηση που ανεβάζει κι άλλο το θερμόμετρο στις εξελίξεις καθώς εκτός από την Starlink του Ίλον Μασκ που κυριαρχεί σήμερα στο χώρο, μεγάλες βλέψεις για κυριαρχία του δορυφορικού ίντερνετ έχουν ακόμη η Amazon με το Project Kuiper και η ευρωπαϊκή Eutelsat με το OneWeb.

Το στοίχημα είναι μεγάλο αφού εκτός από τεράστια δυνητικά κέρδη, ο έλεγχος του δορυφορικού διαδικτύου προσφέρει επίσης σημαντική επιρροή σε όσους βρεθούν μπροστά στην κούρσα –είτε είναι επιχειρηματίες, είτε εταιρείες, είτε κυβερνήσεις.

Δορυφορικό ίντερνετ: Κινεζικό σχέδιο για ανάπτυξη πάνω από 10.000 δορυφόρων

Το δορυφορικό ίντερνετ και ο κινέζικος πύραυλος

Ο πρώτος νέος κινεζικός πύραυλος με την ονομασία Long March 8A εκτοξεύτηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα από το Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η παρθενική αυτή πτήση μετέφερε συστοιχία δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. «Στο εγγύς μέλλον, ο Long March 8A θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δορυφόρων για τα μαζικά δίκτυα Διαδικτύου της Κίνας», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου China Daily, επικαλούμενη τον Song Zhengyu, ανώτερο επιστήμονα πυραύλων στην China Academy of Launch Vehicle Technology σύμφωνα με το Bloomberg. Η Κίνα έχει τώρα πολλά δορυφορικά δίκτυα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου υπό κατασκευή, αλλά κρατά χαμηλούς τόνους σχετικά με αυτά τα έργα, σημείωσε η China Daily.

Ηγείται η Starlink

Σε χαμηλή τροχιά, Low Earth Orbit ή LEO, έχει εκτοξεύσει μέχρι τώρα η SpaceX του Μασκ περισσότερους από 7.000 δορυφόρους της Starlink για υπηρεσίες διαδικτύου. Η εταιρεία εξυπηρετεί σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με την ίδια τη SpaceX.

Ο αριθμός αυτός όμως αυξάνεται συνεχώς. Κύριος στόχος της είναι να προσφέρει internet υψηλής ταχύτητας σε πελάτες σε απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές. Όμως η SpaceX ελπίζει να επεκτείνει τον τεράστιο αστερισμό δορυφόρων της σε έως 42.000 έχοντας ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τη συνέχεια.

Η Κίνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς

Η Κίνα στοχεύει κι αυτή να εκτοξεύσει δορυφόρους σε παρόμοια κλίμακα, αφού φιλοδοξεί να στείλει σε χαμηλή τροχιά περίπου 38.000 από αυτούς σε τρία πρότζεκτ που έχει βάλει στα σκαριά, γνωστά ως Qianfan, Guo Wang και Honghu-3.

Το Πεκίνο ήδη από το 2020 έχει ολοκληρώσει το δίκτυο BeiDou, ένα σύνολο δορυφόρων που σχηματίζουν αυτόνομο παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης. Αυτό είχε από την αρχή σαν στόχο να συναγωνιστεί το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης που ελέγχεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, γνωστό και ως GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα με τις άλλες προσπάθειες το Πεκίνο έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια να πραγματοποιήσει και αποστολή στον πλανήτη Άρη έως το 2033.

Eutelsat και Project Kuiper

Η Eutelsat με το OneWeb και έδρα την Ευρώπη έχει επίσης εκτοξεύσει περισσότερους από 630 δορυφόρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Το δίκτυο δορυφόρων της Eutelsat καλύπτει σήμερα την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μεγάλα τμήματα της ασιατικής και αμερικανικής ηπείρου, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Το Project Kuiper της Amazon έχει προς το παρόν ως στόχο να εκτοξεύσει σε χαμηλή τροχιά περίπου 3.000 δορυφόρους. Η εταιρεία έχει μείνει πιο πίσω από τον ανταγωνισμό αλλά αγωνίζεται να κλείσει την ψαλίδα. Για το 2025 έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε πολλές εκτοξεύσεις δορυφόρων και να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες σύνδεσης σε ευρυζωνικό διαδίκτυο από το διάστημα μέσα στο ίδιο έτος. Το Project Kuiper αποτελεί πρωτοβουλία της Amazon και είναι θυγατρική τμήματος που αναπτύσσει μεταξύ άλλων συσκευές Kindle, Echo, Fire TV, eero, Ring και άλλες. Η Blue Origin αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή