![Gen Z: Πώς ξαναγράφει τους κανόνες εργασίες – Αυτοί είναι οι πέντε τρόποι που υιοθετούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/GYB_Photo2.jpg)
Η Gen Z έχει βαρεθεί να ακούει ότι είναι η γενιά των «τεμπέληδων», ωστόσο έρχονται να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο χώρος εργασίας εδώ και δεκαετίες υπό την ηγεσία των baby boomer.
Η νεότερη γενιά εργαζομένων μεγάλωσε με τις κλασικές οδηγίες του αμερικανικού ονείρου: πηγαίνετε στο κολέγιο, κάντε πρακτική άσκηση και στη συνέχεια κατακτήστε μια θέση εργασίας με μισθό που εξασφαλίζει τα προς το ζην. Καθώς όμως τα δίδακτρα των κολεγίων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα έξοδα των νοικοκυριών αυξάνονται και πολλές θέσεις εργασίας των υπαλλήλων είναι σε αδιέξοδο, το όνειρο τους κατεστρέφεται. Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι υιοθετούν έναν νέο τρόπο εργασίας – και οι baby boomers είναι προβληματισμένοι.
Gen Z: Γιατί δεν κάνει τις σωστές ενδυματολογικές επιλογές στη δουλειά
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αποφεύγουν να προσλαμβάνουν αποφοίτους κολεγίων και οι εργοδότες είναι μπερδεμένοι από τη νεότερη ομάδα εργαζομένων.
Η Gen Z επιδεικνύει πέντε τάσεις συμπεριφοράς που είναι αντίθετες με τον τρόπο εργασίας των baby boomer: μεταξύ άλλων, «εξαπατούν», φορούν άνετα ρούχα, δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία, θέτουν όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αποδέχονται τη μη ικανοποιητική εργασία. Και οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για την καριέρα τους -και για τους άλλους.
Οι εργασιακές συνήθειες που δεν αντέχουν οι baby boomers
Ενώ οι παλαιότερες γενιές έχουν συνηθίσει να εμφανίζονται στο γραφείο στην ώρα τους πέντε ημέρες την εβδομάδα, η Gen Z ξαναγράφει τους κανόνες της προσέλευσης στη δουλειά και του τρόπου με τον οποίο το κάνουν.
Περίπου το 95% των υπαλλήλων ηλικίας 18 έως 34 ετών δήλωσε ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχει κάποιο είδος «εξαπάτησης στον χώρο εργασίας», σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας PaperOwl. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται οτιδήποτε, από την καθυστερημένη προσέλευση στη δουλειά, τη χρήση AI στη δουλειά ή τις «αθόρυβες διακοπές». Οι νεαροί επαγγελματίες θεωρούν ότι κάποιο περιθώριο στην τήρηση των κανόνων είναι φυσιολογικό – αλλά οι boomers δεν ανέχονται αυτή την παραβίαση των κανόνων σχεδόν τόσο πολύ.
Η πλειονότητα των boomers, περίπου το 70%, δήλωσε ότι έχει μηδενική ανοχή σε οποιονδήποτε βαθμό αργοπορίας στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Meeting Canary το 2024.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η καθυστέρηση πέντε έως 10 λεπτών εξακολουθεί να είναι τεχνικά «στην ώρα της». Αυτή η πρακτική χαλαρώνει τις αυστηρές, και συχνά αγχωτικές, εντολές που ισχύουν για τους υπαλλήλους.
Φορώντας άνετα και μοντέρνα ρούχα
Η μόδα του γραφείου είναι ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Οι boomers έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους με πιο παραδοσιακή, «αυστηρή» θα έλεγε κανείς ενδυμασία. Φορώντας επίσημα παπούτσια, παντελόνια, πουκάμισα με γιακά, φορέματα και τακούνια, η ομοιόμορφη ενδυμασία των υπαλλήλων τους έχει γίνει λίγο ξεπερασμένη. Η Gen Z ανατρέπει το τι είναι αποδεκτό να φορέσει κανείς στη δουλειά του.
Οι νεαροί εργαζόμενοι εμφανίζονται με πιο άνετα ρούχα, όπως αθλητικά παπούτσια, τζιν και φόρμες. Κάποιοι επιλέγουν ακόμη και να μιμηθούν ορισμένες τάσεις μόδας που είναι διάσημες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Boomers που επέστρεψαν στο γραφείο μετά την πανδημία, συναντήθηκαν με μια νέα ομάδα εργαζομένων που προωθεί τη μόδα. Αν και το στυλ τους μπορεί να φανεί ως παραβίαση κανόνων ή ανατρεπτικό, οι ειδικοί λένε ότι οι επιλογές μόδας τους αντανακλούν αυτοπεποίθηση και προθυμία να αλλάξουν την αποπνικτική εταιρική κουλτούρα.
Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία
Η Gen Z έχει την κακή φήμη ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητη ή γκρινιάρα, αλλά μπορεί να είναι καλύτερη στο να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά της από τους μεγαλύτερους συναδέλφους της.
Οι νέοι, και οι εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, παλεύουν με μια επιδημία μοναξιάς. Αλλά η Gen Z φαίνεται να έχει το μικρότερο μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με μια μελέτη της Metlife για το 2025. Περίπου το 35% δήλωσε ότι έχει κατάθλιψη σε σύγκριση με το 20% των εργαζομένων γενικά, το 44% είναι εξαντλημένο σε αντιδιαστολή με το 34% του συνόλου των εργαζομένων και το 30% αναφέρει ότι νιώθει μοναξιά σε σύγκριση με το 22% των άλλων. Εν τω μεταξύ, το 79% των boomers δήλωσαν ότι είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, ενώ μόνο το 60% της γενιάς Z συμφωνεί.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Gen Z αναγκάστηκε να βρεθεί σε συνθήκες ζωής που αποστράγγισαν την ψυχική της υγεία. Επιπλέον, η νέα γενιά έχει ανοίξει το δρόμο στην ομαλοποίηση των συζητήσεων γύρω από τη συναισθηματική ευημερία.
«Δεδομένων των όσων έχει βιώσει η Gen Z στη ζωή της – ξεκινώντας την καριέρα της κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, μεγαλώνοντας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζώντας με το κλιματικό άγχος – οι αγώνες της είναι κατανοητοί, ιδίως όσον αφορά την ψυχική και κοινωνική υγεία», αναφέρεται στην έκθεση της Metlife.
Kαθορισμός ορίων μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν από καιρό προωθήσει τα θετικά του «grindset», δουλεύοντας πολλές ώρες για να ενισχύσουν την καριέρα τους και να εντυπωσιάσουν το αφεντικό. Αντιθέτως η η γενιά Z αναγνωρίζει τη δύναμη της ξεκούρασης και του unplugging από τη δουλειά, και δεν φοβάται να το εκφράσει. Δεν έχει σημασία για αυτούς η κριτική ότι είναι «τεμπέληδες».
«Δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι ως εργαζόμενοι της γενιάς Ζ είμαστε κακομαθημένοι. Απλώς λέω ότι κάνουμε αυτό που όλοι οι άλλοι θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό: να θέτουμε αυστηρά όρια στη δουλειά», δήλωσε στο Fortune ένας 22χρονος δημιουργός περιεχομένου.
Πολλοί boomer εργοδότες δεν αγαπούν αυτή την πτυχή του στυλ εργασίας της Gen Z, αλλά αναγνωρίζουν τη δύναμη στη συμπεριφορά τους. Η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ παραπονέθηκε για τους νεαρούς υπαλλήλους της που ήταν «ενοχλητικοί» επειδή δεν εμφανίζονταν νωρίς στη δουλειά και χρησιμοποιούσαν λάθος γραμματική. Αλλά σέβεται την ικανότητά τους να θέτουν μια διαχωριστική γραμμή με τις εργασιακές ευθύνες και τις ώρες εργασίας.
«Αυτό είναι το καλό με αυτή τη νέα γενιά – είναι πολύ άνετοι με το να λένε όχι», δήλωσε η ηθοποιός. «Είναι πολύ καλοί στο να θέτουν όρια και να λένε, «Δεν μου αρέσει αυτό» και «Θέλω να κάνω αυτό». Και δεν ήξερα ότι αυτό ήταν δυνατό όταν ήμουν νέος».
Η νοοτροπία…. «απλά μια δουλειά»
Η γενιά Z βρίσκεται στον πάτο του πόλου του τοτέμ στην εργασία. Όντας οι πιο νεαροί υπάλληλοι, επικεντρώνονται απλά στο να κρατήσουν τη δουλειά που έχουν.
Μόνο το ένα τέταρτο περίπου της γενιάς Z και των νέων millennials, ηλικίας 24 έως 35 ετών, έθεσε ως προτεραιότητα την καθημερινή απόλαυση των καθηκόντων τους κατά την επιλογή εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της ADP για το 2024. Εν τω μεταξύ, το 45% των baby boomers άνω των 55 ετών το έλαβαν υπόψη τους όταν επέλεγαν μια δουλειά.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στο ότι απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Η γενιά Z και οι νέοι millennials αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της οικονομικής κρίσης, όταν οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες. Το να βρουν μια δουλειά ήταν μια μάχη, αλλά το να την κρατήσουν ήταν ακόμη μεγαλύτεροι. Αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν μια «κρίση σκοπού και δέσμευσης», δήλωσε στο Fortune ο Steven Floyd, ιδιοκτήτης της SF Psychotherapy Services.
«Μια γενιά που ενθαρρύνθηκε να εργάζεται σκληρά και να στοχεύει στα αστέρια – έφτασε εκεί και αναρωτήθηκε: είμαι ικανοποιημένος; Με νοιάζει καν;» δήλωσε ο Floyd.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Νέα Υόρκη: Εστιατόρια ακόμη περιμένουν έγκριση για εστίαση σε πεζοδρόμια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/New-York-600x435.png)
Τα εστιατόρια της Νέας Υόρκης ακόμη περιμένουν έγκριση για εστίαση σε πεζοδρόμια
Η Νέας Υόρκη θέσπισε νέο πρόγραμμα για υπαίθριους χώρους εστίασης, το οποίο καθυστερεί υπερβολικά εξαντλώντας την υπομονή των επιχειρήσεων εστιάσης
![Αυτοκίνητο: Το νέο ενοχλητικό κόλπο της αυτοκινητοβιομηχανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tail-light-5989090_1280-600x400.jpg)
Το νέο ενοχλητικό κόλπο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Μερικοί ιδιοκτήτες νέων οχημάτων δέχονται αναδυόμενες διαφημίσεις μέσα στα αυτοκίνητά τους—και όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδίου του Stellantis να κερδίσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο
![Χάλυβας: Ο κατασκευαστικός κλάδος των ΗΠΑ ζυγίζει τις επιπτώσεις των δασμών Tραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/construction-600x399.jpg)
Ο κατασκευαστικός κλάδος των ΗΠΑ ζυγίζει τις επιπτώσεις των δασμών Tραμπ
Το 2024, ο χάλυβας που εξήγαγε η Κίνα ανήλθε σε 110,72 εκατ. μετρικούς τόνους, αντανακλώντας αύξηση 22,7% σε ετήσια βάση
![Δορυφορικό ίντερνετ: Εντείνεται η μάχη – Στο παιχνίδι μπαίνει και η Κίνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/internet-600x338.jpg)
«Φουντώνει» ο πόλεμος του δορυφορικού ίντερνετ - Οι Κινέζοι σηκώνουν το γάντι στον Μάσκ [γράφημα]
Πώς προσπαθούν οι κινέζοι να μπουν σφήνα στην κυριαρχία του Μάσκ στο δορυφορικό ίντερνετ - Στο κάδρο μπαίνει και η Amazon
![BRICS: 6-7 Ιουλίου στο Ρίο ντε Ζανέιρο η φετινή σύνοδος κορυφής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/brics-600x424.jpg)
Τον Ιούλιο στη Βραζιλία η φετινή σύνοδος των BRICS
Η Βραζιλία θα ασκήσει την προεδρία των BRICS που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική
![Αλίκο Ντανγκότε: Ο πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής επενδύει 400 εκατ. δολάρια στο τσιμέντο της Αιθιοποίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/aliko-dangote-600x327.png)
Ο πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής επενδύει 400 εκατ. δολ. στο τσιμέντο της Αιθιοποίας
Ο Αλίκο Ντανγκότε ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημιουργία μιας νέας πράσινης μονάδας άλεσης τσιμέντου δυναμικότητας 3 εκατ. τόνων ετησίως
![Trump Media: «Χασούρα» πάνω από 400 εκατ. δολάρια το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/truth-600x400.jpg)
«Χασούρα» πάνω από 400 εκατ. δολάρια για τα μίντια του Τραμπ
Επικαλούμενη το «πρώιμο στάδιο ανάπτυξής της», η Trump Media δε δημοσίευσε «παραδοσιακούς βασικούς δείκτες απόδοσης»
![Γουόρεν Μπάφετ: Μειώνει τα μερίδιά της Berkshire Hathaway σε Bank of America και Citi](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Warren-Buffett-600x369.jpg)
Ποιες τραπεζικές μετοχές πουλά ο Γουόρεν Μπάφετ
Ο Γουόρεν Μπάφετ συνεχίζει να μειώνει την έκθεση της Berkshire Hathaway σε τραπεζικές μετοχές
![Ιταλία: Χαλυβουργίες από Aζερμπαϊτζάν και Ινδία «χτυπούν» την ιταλική ADI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/steel-industry1-600x454.jpg)
Αζέροι και Ινδοί «χτυπούν» ιταλική χαλυβουργία - Ανήσυχη η Μελόνι
Η Baku Steel Company και η Jindal Steel International αύξησαν τις προσφορές τους για την Acciaierie d'Italia στην Ιταλία
![Τραμπ: Πώς μετέτρεψε την εκλογική του νίκη σε μηχανή κερδών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/melaniatrump-600x419.jpg)
Προεδρία Τραμπ ΑΕ: Όλες οι μπίζνες του προέδρου
Η συμφωνία της Μελάνιας με την Amazon, οι νομικοί διακανονισμοί του προέδρου και άλλες συναλλαγές πλησιάζουν τα 80 εκατ. δολάρια μέχρι στιγμής