Οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι πιθανό να έχουν μικρή επίδραση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, δήλωσε Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προσθέτοντας ότι ο κύριος κίνδυνος παραμένει ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός να πέσει κάτω από το 2%.

Κλάας Κνοτ: Η πτώση του πληθωρισμού θα φέρει πιο επιθετικές μειώσεις στα επιτόκια

Στο κείμενο ομιλίας του που προετοιμάστηκε για το ετήσιο οικονομικό συνέδριο Assiom-Forex της Ιταλίας, ο κορυφαίος παράγοντας της ΕΚΤ ζήτησε επίσης οι αποφάσεις πολιτικής να «υποστηρίζονται από ανακοίνωση που επικεντρώνεται στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πραγματική οικονομία και τον πληθωρισμό».

Η κύρια απειλή για τις εξελίξεις των τιμών προέρχεται από τις ενεργειακές αγορές, όπου οι τιμές, ειδικά για το φυσικό αέριο, αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης αστάθειας

Ο Πανέτα, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, είπε ότι η κύρια απειλή για τις εξελίξεις των τιμών προέρχεται από τις ενεργειακές αγορές, όπου οι τιμές, ειδικά για το φυσικό αέριο, αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης αστάθειας, γεγονός που δικαιολογεί στενή παρακολούθηση.

Πανέτα: Κίνδυνος ο πληθωρισμός κάτω από 2%

Ωστόσο, «συνολικά, οι διαθέσιμοι δείκτες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ο κυρίαρχος κίνδυνος παραμένει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα», είπε.

Μια πιθανή αποδυνάμωση του ευρώ ως απάντηση στην εισαγωγή υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ και σε οποιαδήποτε αντίποινα από την Ευρώπη, είπε ο Πανέτα, θα αντιμετωπιστεί από μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και από την εκτροπή που θα επιχειρήσει η Κίνα για την διακίνηση στις διεθνείς αγορές των αγαθών της που πλήττονται από τους δασμούς στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η καθαρή επίδραση των δασμών στον πληθωρισμό θα ήταν περιορισμένη, αν όχι ελαφρώς αρνητική», είπε.

Η πλήρης εφαρμογή των δασμών που ανακοινώθηκαν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από αντίποινα, θα μειώσει κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως εκτίμησε ο Πανέτα.

«Για τη ζώνη του ευρώ, ο αντίκτυπος θα ήταν πιο περιορισμένος – περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα – αλλά η Γερμανία και η Ιταλία θα επηρεαστούν περισσότερο λόγω των ισχυρών εμπορικών τους δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή