Μπορεί οι τιμές των τροφίμων (ανατιμήθηκαν πάνω από 30% την τελευταία τριετία) που «εκτροχίασαν» το καλάθι του νοικοκυριού να υποχωρούν σταθερά, νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες έρχονται να υποδαυλίσουν τη «μάχη» κατά της ακρίβειας.

Εν μέσω χειμώνα, κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Οι ανατιμήσεις είναι κομβικής σημασίας καθώς επηρεάζουν και το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς η συσχέτιση είναι άμεση.

Νέα πληθωριστικά μέτωπα στον ορίζοντα: Φυσικό αέριο, ρεύμα, ενοίκια τραβούν την «ανηφόρα»

Μια δεύτερη μεγάλη «πληγή» αποτελούν τα ενοίκια. Το 2024 έκλεισε με ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 8,5% και έπεται συνέχεια καθώς οι ανανεώσεις των μισθωτηρίων γίνονται σε ολοένα και υψηλότερες τιμές.

Αυξήθηκαν τα «ενοίκια κατοικιών» κατά 9,2%

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (2025) φανερώνουν πως ο στόχος (ΕΚΤ) του 2% μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει μακρινός. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% (από 2,6% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής.

O πληθωρισμός τροφίμων κινήθηκε μόλις στο 0,1%, ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν οι κατηγορίες «μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο» με 31,6%, το φυσικό αέριο με 26,5%, τα «ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία» με 16,8%, τα «ενοίκια κατοικιών» με 9,2% και τα «πακέτα διακοπών» με 8,4%. Οι ανατιμήσεις στα «ασφάλιστρα υγείας» ήταν της τάξεως του 7%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών κατέγραψαν: Το ελαιόλαδο (-10,5%), ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας (-8,7%), τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-5%), τα στερεά καύσιμα (-4,2%) και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-4%).

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα παραμένουν αισθητά πιο έντονες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΤτΕ δύο παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική του πληθωρισμού είναι η  «ακαμψία των τιμών» και η «ακαμψία των μισθών».

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιανουάριο του 2025

«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε έξι στα δέκα νοικοκυριά τα χρήματα τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας, όπως αποτυπώνει η νέα ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης (2024).

Αν και υπάρχει οριακή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν και οι χειρότερες επιδόσεις διαχρονικά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, η  οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών παρέμεινε δύσκολη και τη χρονιά που πέρασε.

Το 60% (από 60,7% το 2023) δηλώνουν ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο το μήνα. Για όσους αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, τα χρήματα αρκούν κατά μέσο όρο μόλις για 19 ημέρες – ακριβώς όπως και το 2023. Στον μέσο όρο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα τελειώνει στις 23 του μήνα, αφήνοντας μια εβδομάδα χωρίς λεφτά.

Στα θετικά είναι ότι μειώθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν εισοδηματική απώλεια, στο 26,2% έναντι 30,7% το 2023.

Πάνω από το 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός και την επόμενη διετία

Ο άγνωστος «Χ» από τις μακρινές ΗΠΑ και οι προβλέψεις της ΤτΕ

Έχοντας αυτά τα δεδομένα η ανησυχία μεγαλώνει καθώς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρατά στο τραπέζι το «όπλο» των δασμών που μοιραία θα προκαλέσουν νέες ανατιμήσεις προϊόντων πιέζοντας προς τα πάνω και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)  o πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (HICP) αναμένεται να αποκλιμακωθεί προσεγγίζοντας το 2% έως το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται προσωρινή αύξηση στο 2,5%, λόγω της εφαρμογής του ETS2 στον ενεργειακό τομέα. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΙΟΒΕ: Το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με ΗΠΑ και Κίνα  – Ποια τα κορυφαία προϊόντα «ανταλλαγής» [γραφήματα]
Οικονομία |

Πώς κινείται το εμπόριο Ελλάδας με ΗΠΑ και Κίνα - Ποια τα κορυφαία προϊόντα «ανταλλαγής» [γραφήματα]

ΙΟΒΕ: Οι εξαγωγές της εγχώριας βιομηχανίας προς ΗΠΑ και Κίνα ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ και 371 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2024, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5% και 0,8%

Μητσοτάκης: Χαιρετίζουμε την πρόταση της Προέδρου να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής
Macro |

Χαιρετίζουμε την πρόταση της Προέδρου να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε θετικά την πρόταση φον ντερ Λάιεν που επιτρέπει στις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, στο θέμα των στρατιωτικών δαπάνων

ΤτΕ: Στο 2,5% φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό [πίνακες]
Οικονομία |

Στο 2,5% «βλέπει» την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025 η ΤτΕ - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό [πίνακες]

ΤτΕ: Η αναμενόμενη μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κάτω από 150% το 2025, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα

Eurobank: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυχρόνια περίοδο [γραφήματα]
Οικονομία |

Θετικές οι βραχυχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Τι «βλέπει» η Eurobank [γραφήματα]

Eurobank: Παράγοντες που αναμένεται να έχουν θετική συμβολή το 2025 είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων