Η Μίντιλαντ ανήκει εδώ και ενάμιση χρόνο στον Άντερς Χολχ Πόβλσεν, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Δανίας, μεγιστάνα της μόδας, γαιοκτήμονα στη Σκωτία, του οποίου η ζωή συγκλονίστηκε από μια οικογενειακή τραγωδία πριν από έξι χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Πόβλσεν έχασε τρία από τα τέσσερα παιδιά του στις βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξε μια ισλαμιστική ομάδα στη Σρι Λάνκα, όπου η οικογένεια βρισκόταν για διακοπές.

Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις συμπαράστασης που έλαβε τόσο στη Δανία όσο και στη Σκωτία οδήγησαν τον Πόβλσεν και τη σύζυγό του, Άννε -με την οποία από τότε έχει αποκτήσει άλλα τρία παιδιά- να σπάσουν τη συνήθη διακριτικότητά τους για να ευχαριστήσουν «από καρδιάς» για την υποστήριξη.

Ο 52χρονος Πόβλσεν αποφεύγει τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις, μια επιφυλακτική στάση που έρχεται σε αντίθεση με την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ) -καταλαμβάνοντας τη 159η θέση στη λίστα του Forbes- έχει χτίσει τον πλούτο του κυρίως στον χώρο της μόδας, αν και τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται στον κλάδο των ακινήτων, τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και τον αθλητισμό.

Σε ηλικία 28 ετών ανέλαβε τη διεύθυνση της Bestseller, της εταιρείας ένδυσης που ίδρυσαν οι γονείς του ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα με ένα μικρό κατάστημα στη Δανία και που σήμερα διαθέτει πάνω από 20 μάρκες (Only, Vero Moda, Jack&Jones) και χιλιάδες καταστήματα παγκοσμίως.

Ο Πόβλσεν έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του -μέσω του holding Heartland- αποκτώντας σημαντικά μερίδια σε δύο κολοσσούς της διαδικτυακής μόδας, τη βρετανική Asos και τη γερμανική Zalando.

Επενδύσεις στον αθλητισμό

Οι επενδύσεις του έφτασαν και στον χώρο του αθλητισμού. Δημιούργησε μια εταιρεία μαζί με τον οδηγό της Formula 1, Κέβιν Μάγκνουσεν, και αργότερα άλλη μία με τους γκολφέρ Ράσμους και Νικολάι Χόιγκαρντ. Τελικά, στράφηκε και στο ποδόσφαιρο, αποκτώντας τον έλεγχο της Μίντιλαντ.

Η πρώτη του κίνηση έγινε το 2021, όταν πλήρωσε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ για το 25% των μετοχών. Στη συνέχεια, αύξησε το ποσοστό του στο 95,5%, εκτοπίζοντας τον Άγγλο Μάθιου Μπένχαμ -ιδιοκτήτη της Μπρέντφορντ-, ο οποίος είχε αγοράσει τη Μίντιλαντ το 2014.

Η μεταμόρφωση του συλλόγου

Ο Μπένχαμ έκανε το πρώτο βήμα για τη μεταμόρφωση ενός ταπεινού συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 από τη συγχώνευση δύο ομάδων της περιοχής του Χέρνινγκ -ενός δήμου μόλις 50.000 κατοίκων, του 11ου μεγαλύτερου στη Δανία-, με οικονομικά προβλήματα, σε έναν σύλλογο που άρχισε να αποφέρει κέρδη και εξελίχθηκε στον κύριο αντίπαλο της Κοπεγχάγης.

Τρεις τίτλοι πρωταθλήματος και συνεχείς παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, επιβεβαιώνουν τη συνεχή ανάπτυξη του συλλόγου.

Με τον Πόβλσεν ως βασικό μέτοχο, ο σύλλογος προχώρησε σε σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως η κατασκευή ενός νέου αθλητικού κέντρου κοντά στην έδρα της Bestseller, καθώς και η ανακαίνιση του σταδίου για την προσθήκη VIP σουιτών. Από το 2023, ο στόχος είναι να κάνει το επόμενο άλμα: να καταταχθεί ανάμεσα στους 50 κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

«Υπάρχει λόγος που η Heartland έχει τόση επιτυχία. Είναι εξαιρετική στην αναγνώριση συνδέσεων. Σπάνια έχω γνωρίσει κάποιον που να ενδιαφέρεται τόσο λίγο για το ποδόσφαιρο, αλλά να μαθαίνει τόσο γρήγορα τις διαδικασίες για τη διοίκηση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Κλάους Στάινλαϊν, όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή ιδιοκτησίας.

Ο Πόβλσεν δεν παρέστη στην παρουσίαση, καθώς σπάνια εμφανίζεται στο γήπεδο. Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι ήταν εκεί στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, σε μια δραματική αγωνιστική που κατέληξε με τη Μίντιλαντ να κατακτά τον τέταρτο τίτλο της.

«Δεν περιμέναμε αυτό το πρωτάθλημα. Είχαμε σχεδιάσει να το διεκδικήσουμε την επόμενη σεζόν. Όμως το δεχόμαστε με μεγάλη χαρά», δήλωσε σε συνέντευξη στο γήπεδο, φορώντας το κασκόλ της ομάδας.

Εκεί αποκάλυψε ότι έχει «μεγάλα όνειρα» για τον σύλλογο, σε βάθος 5-10 ετών, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Πόβλσεν δημιούργησε μια νέα εταιρεία, The Football Collective, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Στάινλαϊν, μέσω της οποίας ελέγχει τη Μίντιλαντ, τη νεοσύστατη γυναικεία ομάδα και την πορτογαλική Μαφρά, ομάδα της Β’ κατηγορίας.

Η Μαφρά λειτουργεί ως χώρος για την απόκτηση εμπειρίας από τα ταλέντα της ακαδημίας της ομάδας του Midtjylland -που έχει κερδίσει επτά από τα τελευταία δέκα πρωταθλήματα νέων- αλλά και για την ανάπτυξη νεαρών παικτών από τη Νότια Αμερική, ώστε να μετακινηθούν αργότερα στον μητρικό σύλλογο ή να πωληθούν.

Οικονομική άνθηση

Την περασμένη σεζόν, η Midtjylland σημείωσε το μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος της ιστορίας της, ξεπερνώντας τα 90 εκατομμύρια κορώνες Δανίας (12 εκατομμύρια ευρώ).

Η επιτυχία στο πρωτάθλημα δεν μεταφράστηκε όμως και στην Ευρώπη: η ομάδα αποκλείστηκε ξανά στον τελευταίο γύρο των προκριματικών του Champions League, αυτή τη φορά από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, ενώ η Κοπεγχάγη έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση έξι φορές.

Ο Πόβλσεν έχει συνδεθεί τελευταία με την αγορά της Νταντί Γιουνάιτεντ, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία ενός ομίλου παρόμοιου με το City Group, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέση του με τη Σκωτία, όπου κατέχει τεράστιες εκτάσεις γης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport