Η DeepSeek και ο συνεπακόλουθος ντόρος που προξένησε συμβάλλει στην επιστροφή χρηματιστηριακών κεφαλαίων από την Ινδία στην Κίνα. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν εισέλθει σε κινεζικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων μηνών, καθώς η ανοδική τάση για το τεχνολογικό ράλι που καθοδηγείται από την DeepSeek προστίθεται στις ελπίδες για περισσότερα οικονομικά κίνητρα.

Αντίθετα, η Ινδία υφίσταται ρεκόρ εξόδου μετρητών λόγω των ανησυχιών για την εξασθένηση της μακροοικονομικής ανάπτυξης, την επιβράδυνση των εταιρικών κερδών και τις ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι κινεζικοί κολοσσοί «τρέχουν» να ενσωματώσουν το νέο μοντέλο ΑΙ της DeepSeek

Οι χερσαίες και υπεράκτιες αγορές μετοχών της Κίνας έχουν προσθέσει περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική αξία μόλις τον τελευταίο μήνα εν μέσω τέτοιων ανακατατάξεων, ενώ η αγορά της Ινδίας έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 720 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δείκτης MSCI China Index είναι σε τροχιά να ξεπεράσει τον αντίστοιχη ινδική για τρίτο συνεχόμενο μήνα, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί των τελευταίων δύο ετών.

Η DeepSeek έδειξε «ότι η Κίνα έχει στην πραγματικότητα εταιρείες που αποτελούν ζωτικό μέρος ολόκληρου του οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ken Wong, ειδικός σε ασιατικά χαρτοφυλάκια μετοχών στην Eastspring Investments.

H DeepSeek φέρνει πίσω τη χαμένη επενδυτική ελκυστικότητα της Κίνας

Η στροφή αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εστίαση στην Ινδία που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας κεφάλαια από την Κίνα. Αυτό βασίστηκε στην αύξηση των δαπανών της Ινδίας για υποδομές και στις δυνατότητές της ως εναλλακτικού κόμβου παραγωγής σε σχέση με την Κίνα. Η Ινδία με επίκεντρο την εσωτερική αγορά θεωρήθηκε επίσης ως ένα καταφύγιο εν μέσω των δασμολογικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα φαίνεται να ανακτά την προηγούμενη ελκυστικότητά της λόγω μιας θεμελιώδους επανεκτίμησης της επενδυτικής της ικανότητας, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Αφού «τρόμαξε» τους επενδυτές με καταστολές στην τεχνολογία, το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του νέου θέματος της τεχνητής νοημοσύνης, όπως υποδεικνύεται από την είδηση ότι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της Alibaba Group Holding Ltd., Jack Ma, έχουν προσκληθεί να συναντηθούν με τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας.

Η διαφορά αποτίμησης προσθέτει επίσης στη γοητεία της Κίνας. Ο δείκτης MSCI China Index διαπραγματεύεται μόλις 11 φορές τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη, σε σύγκριση με περίπου 21 φορές για τον δείκτη MSCI India Index.

Μια ανάλυση των δεδομένων του Bloomberg σχετικά με την περιφερειακή κατανομή ορισμένων από τα μεγαλύτερα ενεργά ασιατικά μετοχικά κεφάλαια δείχνει ότι τα περισσότερα μειώνουν την έκθεση σε ινδικές μετοχές και προσθέτουν κινεζικές μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Tεχνητή νοημοσύνη |

Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Oι Έλληνες είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο