Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό περιορισμών στην τεχνολογία αιχμής, με στόχο να διατηρήσει την κρίσιμη τεχνογνωσία εντός των συνόρων του, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι κινεζικές αρχές τους τελευταίους μήνες δυσκόλεψαν την έξοδο ορισμένων μηχανικών και εξοπλισμού από τη χώρα, πρότειναν νέους ελέγχους εξαγωγών για τη διατήρηση βασικών τεχνολογιών μπαταριών και προχώρησαν στον περιορισμό τεχνολογιών για την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών, σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της βιομηχανίας και ανακοινώσεις του υπουργείου που επικαλούνται οι FT.

«Φουντώνει» ο πόλεμος του δορυφορικού ίντερνετ – Οι Κινέζοι σηκώνουν το γάντι στον Μάσκ [γράφημα] 

Η διαφύλαξη κορυφαίων τεχνολογιών έρχεται εν μέσω πρόσθετων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μιας εμπορικής διαμάχης με την Ευρώπη για τα αυτοκίνητα, οι οποίες απειλούν να ωθήσουν περισσότερους τοπικούς και ξένους ομίλους να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού.

Μεταξύ των εταιρειών που θα πληγούν είναι ο κύριος κατασκευαστικός εταίρος της Apple, η Foxconn, η οποία ηγείται της διαφοροποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού του ομίλου της Silicon Valley στην Ινδία. Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι δυσκόλεψαν την αποστολή μηχανημάτων και Κινέζων τεχνικών διευθυντών στην Ινδία, όπου η Apple επιθυμεί να αναπτύξει την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Διευθυντής άλλης ταϊβανέζικης εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών δήλωσε ότι και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα με την αποστολή κάποιου εξοπλισμού από την Κίνα σε εργοστάσια στην Ινδία, αν και σημείωσε ότι οι αποστολές προς τη νοτιοανατολική Ασία παραμένουν κανονικά.

Ένας Ινδός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί καθυστερήσεις στα τελωνεία για να εμποδίσει τη ροή εξαρτημάτων και εξοπλισμού που κατευθύνονται προς το νότο. «Στους φορείς προμηθειών της ηλεκτρονικής βιομηχανίας έχει ειπωθεί να μην εγκαταστήσουν δραστηριότητες κατασκευής και συναρμολόγησης στην Ινδία», δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η Κίνα και το «δυτικό» εγχειρίδιο

Οι αναλυτές λένε ότι το αναδυόμενο εγχειρίδιο παιχνιδιού του Πεκίνου μοιάζει με τους δυτικούς περιορισμούς μεταφοράς τεχνολογίας που έχει επικρίνει έντονα ως άδικους. Οι ανεπίσημοι έλεγχοι φαίνεται να στοχεύουν ιδίως τον γεωπολιτικό αντίπαλο της Κίνας, την Ινδία, ενώ ορισμένοι κινεζικοί όμιλοι λένε ότι τα έργα στη νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή παραμένουν ανεπηρέαστα. Αλλά το Πεκίνο θέτει επίσης όλο και περισσότερο επίσημους εξαγωγικούς περιορισμούς σε βασικές τεχνολογίες που ισχύουν παγκοσμίως.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας πρότεινε τον περασμένο μήνα περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογιών που σχετίζονται με την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή προηγμένων υλικών μπαταριών, δύο τομείς όπου κατέχει ηγετική θέση.

Εάν υιοθετηθούν πλήρως, οι έλεγχοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους γίγαντες μπαταριών της Κίνας με εργοστάσια στην Ευρώπη από το να μεταφέρουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους στο εξωτερικό. Όμιλοι όπως η CATL μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να εισάγουν υλικά μπαταριών όπως οι προηγμένες κάθοδοι φωσφορικού λιθίου-σιδήρου (LFP) από την Κίνα, αντί να μπορούν να τα παράγουν ή να τα αγοράζουν τοπικά, αναφέρουν οι FT.

Η κινεζική πρόοδος στην τεχνολογία LFP στήριξε την άνοδο των κολοσσών μπαταριών της, εκτοπίζοντας τους νοτιοκορεατικούς και ιαπωνικούς ομίλους, οι οποίοι κάποτε κυριαρχούσαν στη βιομηχανία μπαταριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή