Συνεχόμενες ανατροπές βιώνει την τελευταία τριετία η ελληνική αγορά κρασιού και καθώς φαίνεται οι ζυμώσεις έχουν ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να βρεθούν οι νέες ισορροπίες, τόσο στο αμπέλι όσο και στο ράφι.

Cavino: Πώς θα «γυρίσει» η Κουρτάκης και ο εθνικός πρωταθλητής στο κρασί

Πρωταγωνιστές στο υπό διαμόρφωση οινικό τοπίο: η Cavino (Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου) των Αιγιωτών αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου και η Ελληνικά Οινοποιεία (Sterner Stenhus) των Ελληνο-σουηδών αδερφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη.

Με τρανταχτές εξαγορές, όπως αυτή της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Κουρτάκης) από την Cavino, καθώς και της Σεμέλη Οινοποιητική, συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα, από την Ελληνικά Οινοποιεία και την Premia Properties, οι δύο οικογένειες ανέβασαν «γράδα» και ήδη δρομολογούν τον επόμενο «τρύγο», διαβλέποντας υπεραξίες σε έναν κλάδο όπου δραστηριοποιούνται 1.500 «παίκτες»!

Η κίνηση ματ της Cavino

Η απόκτηση της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, της δεύτερης μεγαλύτερης οινοποιητικής βιομηχανίας βάσει τζίρου το 2023, δίνει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στην Cavino, καθώς είναι η πρώτη ελληνική οινοποιητική βιομηχανία που προσεγγίζει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη.

Βεβαίως τα 60 εκατ. ευρώ που εκτιμούν οι Αιγιώτες ότι θα είναι ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2025 απέχει από τις πωλήσεις των 100 εκατ. ευρώ τις οποίες κάνουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του οράματος των αδελφών Αναστασίου για τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή, που θα έχει ισχυρό έρεισμα και στους τρεις κλάδους των ποτών: οίνος, οινοπνευματώδη ποτά (ούζο, τσίπουρο, και brandy) και αποστάγματα.

Την τελευταία τριετία προς αυτή την κατεύθυνση οι Αιγιώτες εργάζονται αθόρυβα μεν εντατικά δε.

Μετά τον θάνατο του εμβληματικού αποσταγματοποιού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου απέκτησαν την πλειοψηφική συμμετοχή στην αποσταγματοποιία ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ, συνεργάζονται με το οινοποιείο Βακάκη στη Σάμο για την παραγωγή οίνου ΠΟΠ Μοσχάτο, από τις αρχές του 2024 η Cavino αναλάβει την αποκλειστική διανομή των εμβληματικών οίνων της Santo Wines του Συνεταιρισμού της Σαντορίνης, ενώ τους προηγούμενους μήνες εξαγόρασαν τον Κτήμα Νέμειον στη Νεμέα, που δίνει στην αχαϊκή οινοποιία πρόσβαση σε μία σημαντική ζώνη, αυτή του αγιωργίτικου, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία με ίδια παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επενδυτική κίνηση της Cavino, που το 2024 έκλεισε με 36 εκατ. ευρώ τζίρο, θα αφορά εξαγορά στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της.

Οι Αιγιώτες πριν την εξαγορά της Κουρτάκης είχαν βρεθεί πολύ κοντά να αποκτήσουν οινοποιητική εταιρεία στη Νάουσα, αλλά ο στόχος δεν τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Ας σημειωθεί πάντως ότι η Cavino, που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από εξαγωγές, δεν έχει εδραιωμένο brand στην ελληνική αγορά με εξαίρεση το ιδιόκτητο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα.

Η Τσάνταλης και ο οινοτουρισμός

Το αντίπαλο δέος της Cavino και στην ουσία ο δεύτερος σημαντικός πόλος αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά του κρασιού είναι η holding Ελληνικά Οινοποιεία (μέλος του ομίλου Sterner Stenhus) των αδελφών Γερωργιάδη, στην οποία έχουν εισέλθει τα αδέλφια Αντετονκούμπο αποκτώντας το 10%.

Αν και μετά την εξαγορά της Σεμέλη Οινοποιητική –η δεύτερη εξαγορά μετά από εκείνη της Μπουτάρης- φάνηκε προς στιγμή ότι «πιάνει» την αιγιώτικη οινοποιητική βιομηχανία στον τζίρο, καθώς το 2025 υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ, η απόκτηση της Κουρτάκης από την Cavino ανέτρεψε τις μεταξύ τους ισορροπίες.

Σαφώς η απόκτηση της Σεμέλη δεν θα είναι η τελευταία εξαγορά που θα κάνουν τα αδέλφια Γεωργιάδη στον κλάδο του κρασιού, καθώς τον θεωρούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και ήδη έχουν συμμαχήσει στρατηγικά με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου για την εκμετάλλευση των αμπελώνων του Costa Navarino και τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου.

Η επόμενη κίνηση που μένει να δούμε πώς και πόσο θα ευοδωθεί είναι η διεκδίκηση του συνόλου της Ευάγγελος Τσάνταλης Οινοποιητική, η οποία βρίσκεται εν αναμονή της δικαστικής απόφασης επί της ακούσιας αίτησης πτώχευσης που συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πριν λίγες εβδομάδες.

Για την Τσάνταλης τα αδέλφια Γεωργιάδη είχαν καταθέσει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες με βάση το μοντέλο εξυγίανσης της Μπουτάρης, αλλά κατά λεγόμενα των Ελληνο-σουηδών δεν έλαβαν απάντηση.

Ας σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της Τσάνταλης φθάνουν τα 66 εκατ. ευρώ και την τύχη της θα διαχειριστεί ο σύνδικος πτώχευσης που πρόκειται να διοριστεί το επόμενο διάστημα.

Ο στόχος των αδελφών Γεωργιάδη είναι η holding να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο όταν θα έχει «ανεβάσει» τζίρους και θα διαθέτει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, πάντα στον κλάδο των ποτών, ενώ σημαντικό κομμάτι θεωρείται και η παράλληλη δραστηριότητα στον κλάδο του οινοτουρισμού.

Ήδη προχωρούν διάφορα επενδυτικά σχέδια, όπως η δημιουργία του νέου οινοποιείου 4.000 τ.μ. στους αμπελώνες Navarino Vineyards, συνολικής επένδυσης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και το κόστος απόκτησης των αμπελώνων), το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2025 αρχές του 2026.

Η παραγωγική δυναμικότητα του νέου οινοποιείου, για την κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα η αδειοδοτική διαδικασία, θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο ενώ ο χώρος του οινοποιείου θα είναι ανοικτός σε επισκέπτες. Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων.

Η κατακερματισμένη αγορά του οίνου και οι υγιείς δυνάμεις

Οι πρόσφατες κινήσεις συγκέντρωσης μπορεί να ταρακούνησαν την ελληνική αγορά κρασιού, ωστόσο δεν άλλαξαν δραματικά το πόσο κατακερματισμένη είναι.

Στον κλάδο υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περισσότερα από 1.500 οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο μόλις 20 ξεπερνούν σε τζίρο τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ πολλά θεωρούνται «νεκρά» αν και διαθέτουν πολύτιμα assets.

Η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία των 42 μεγαλύτερων οινοποιείων, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών Stochasis, διαμορφώνεται σε 307,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022, με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής 16,8% στο χρονικό διάστημα των ετών 2019-2022.

Εκτός από την εταιρεία Cavino και την Ελληνικά Οινοποιεία, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Άλφα, το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Κυρ Γιάννη, καθώς και οι Συνεταιρισμοί Θηραϊκών Προϊόντων και Τυρνάβου συγκαταλέγονται επίσης στους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου, με τζίρους άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η κινητικότητα δεν λείπει ούτε και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η αγορά του εμβληματικού οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη από το Κτήμα Άλφα των Άγγελου Ιατρίδη και Μάκη Μαυρίδη.

Η κίνηση αυτή, η οποία κόστισε 6,5 εκατ. ευρώ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Κτήμα Άλφα που πλέον έφυγε -όσον αφορά τη διανομή- από την «ομπρέλα» της Άμβυξ και προσχώρησε στον όμιλο Mantis, που θα έχει από εφέτος την αποκλειστική διανομή των προϊόντων του σε όλα τα κανάλια της ελληνικής αγοράς.

Από την άλλη, πέρσι έγινε και μια κίνηση σε επίπεδο παραγωγής που έχει προηγούμενο: ο Σαντορινιός οινοποιός Αρτέμης Καραμολέγκος έκανε την αντίστροφη κίνηση από εκείνη του Άγγελου Ιατρίδη, δηλαδή επεκτάθηκε από τη Σαντορίνη στο Αμύνταιο. Το νέο οινοποιείο του Καραμολέγκου είναι δυναμικότητας 200.000 φιαλών και θα είναι επισκέψιμο, όπως εκείνο της Σαντορίνης που εξειδικεύεται στα single vineyard κρασιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τιτάν: Σε καλή «τιμή» η έξοδος από την Τουρκία, λέει η ΑΧΙΑ
Xρηματιστήριο Αθηνών |

ΑΧΙΑ: Σε καλή «τιμή» η έξοδος του Τιτάνα από την Τουρκία - Διατηρεί τη σύσταση buy

Μετά τη συναλλαγή, ο Όμιλος Τιτάν θα λάβει συνολικά σε μετρητά 87,5 εκατ. δολάρια - Η πώληση εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης του Ομίλου στην Τουρκία