
Η Ιαπωνία ποντάρει 1,5 δισ. δολάρια σε μια σημαντική ανακάλυψη σε εξαιρετικά λεπτά, ελαφριά και εύκαμπτα ηλιακά πάνελ επόμενης γενιάς, επιδοτώντας την εμπορική αξιοποίηση μιας τεχνολογίας που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να διαταράξει την κυριαρχία της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση του Τόκιο από τα ορυκτά καύσιμα, όπως αναφέρει
Οι κυψέλες περοβσκίτη είναι 20 φορές λεπτότεροι από τους συνηθισμένους ηλιακούς συλλέκτες και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε γήπεδα, αεροδρόμια και κτίρια γραφείων, επιτρέποντας τη μαζική υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας σε μια ορεινή χώρα που δεν διαθέτει τον ελεύθερο χώρο που απαιτείται για πιο συμβατικά ηλιακά πάρκα.
Η άνοδος της βιομηχανίας των 21 δισ. των anime – Πώς η Ιαπωνία προσπαθεί να πατάξει την εκμετάλλευση
Οι αξιωματούχοι στο Τόκιο έχουν θέσει ως φιλόδοξο στόχο την εγκατάσταση αρκετών κυψελών για την παραγωγή ενέργειας ισοδύναμης με 20 πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2040, τοποθετώντας την τεχνολογία ως απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου της Ιαπωνίας να προέρχεται το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πού ποντάρει η Ιαπωνία
Έχοντας αυτό κατά νου, η κυβέρνηση παρέχει επιδοτήσεις ύψους έως και 157 δισ. γιεν (1 δισ. δολάρια) στη Sekisui Chemical, την εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανάπτυξη ηλιακών κυψελών περοβσκίτη. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα 60 δισ. γιεν υποστήριξης για την προηγούμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν και άλλα ποσά μέσω των ταμείων που στοχεύουν στην οικοδόμηση πράσινων αλυσίδων εφοδιασμού.
«Οι ηλιακές κυψέλες περοβσκίτη είναι ένα ζωτικής σημασίας ατού για την ταυτόχρονη απεξάρτηση από τον άνθρακα, την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Σαντανόρι Ίτο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο. «Τη θεωρούμε απαραίτητη τεχνολογία για την περαιτέρω εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιαπωνία».
Η Κίνα παράγει το 85% των ηλιακών κυψελών παγκοσμίως και το 79% της πολυσιλικόνης, του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Αντίθετα, το κύριο συστατικό των κυψελών περοβσκίτη είναι το ιώδιο, για το οποίο η Χιλή και η Ιαπωνία είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και τις ενεργειακές υποδομές από την υπερβολική εξάρτηση από μία μόνο χώρα, ανέφεραν οι αναλυτές.
Δεδομένου ότι η κατασκευή αυτών των κυψελών θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές ακριβότερη από την τρέχουσα τεχνολογία κατά τα πρώτα χρόνια της παραγωγής και της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο η μαζική παραγωγή θα μειώσει το κόστος, η αρχική ζήτηση είναι πιθανότερο να προέλθει από πυκνότερες πόλεις όπως το Τόκιο, η Ταϊπέι και η Σιγκαπούρη.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων