
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί αύριο, Δευτέρα, στο Παρίσι «τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες» για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επιβεβαίωσε σήμερα η Γαλλία μέσω του ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποια κράτη θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.
«Πόρτα» από τις ΗΠΑ
Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ χθες λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά την αποστολή από την Ουάσιγκτον ενός ερωτηματολογίου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούσε τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προκάλεσε ακόμα μία ψυχρολουσία λέγοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «έχουμε καινούριο σερίφη στον πλανήτη» – εννοώντας τον Τραμπ – ενώ στήριξε τα ακροδεξιά κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσαν σήμερα δύο Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τον αποκλεισμό της Ευρώπης ως εταίρου στις συνομιλίες από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η σύνοδος θα έχει σκοπό να εξετάσει τι είδους άμεση βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία, ποιον συγκεκριμένο ρόλο μπορεί να παίξει η Ευρώπη στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο καθώς και πώς θα ενισχυθεί η συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.
Ουκρανία όπως Κόσοβο
Ωστόσο δεκάδες παρόμοιες σύνοδοι κορυφής έχουν δείξει μια Ευρώπη που αμφιταλαντεύεται, είναι μερικές φορές διχασμένη και πολιτικά αδύναμη και τρέχει να καταστρώσει κάποιο συνεκτικό σχέδιο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
«Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη διπλωματία που βοήθησε στον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής της Σερβίας το 1998-99 απέναντι στη νότια επαρχία της που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο όπως (ήταν) ο Μάρτι Αχτισάαρι (στο Κόσοβο), και στη συνέχεια έναν αναπληρωτή απεσταλμένο που θα είναι στο επίπεδο του…. Κέλογκ… και με αυτή την έννοια, να έχουμε έναν ρόλο».
Πηγή: In.gr


Latest News

H Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Hellenic Train
Εκτός από την επίθεση στην Hellenic Train, η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή στο υπουργείο Εργασίας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη
Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 9/4

Tumblr: Το ασφαλές καταφύγιο της Gen Z στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ένα μέρος του λόγου για τον οποίο οι νέοι της Gen Z βρίσκονται σε παλιές πλατφόρμες όπως το Tumblr είναι ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να πάνε

Project Kuiper: O Μπέζος εκτοξεύει τους πρώτους δορυφόρους που θα ανταγωνιστούν το Starlink του Μασκ
Οι πρώτοι 27 δορυφόροι του Project Kuiper θα εκτοξευτούν στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε η Amazon.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.