
Η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια περίοδο επιβράδυνσης, καθώς επηρεάζεται από μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων. Οι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, η χαμηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων και η αβεβαιότητα στη νομισματική πολιτική δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται.
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, η αγορά παραμένει ανθεκτική, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν το εργατικό τους δυναμικό λόγω ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και λόγω δομικών παραγόντων που συγκρατούν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.
Πού θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025 – 2026; Οι εκτιμήσεις από 27 οίκους και οργανισμούς
Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics δείχνουν ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει στάσιμη συνολικά για το 2024, με αύξηση μόλις 0,2% έως τα τέλη του 2025, τη χαμηλότερη από το 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας.
Ενώ οι υπηρεσίες συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά εργασίας, οι βιομηχανικοί τομείς, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Αντίθετα, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου φαίνεται να παρουσιάζουν μια διαφορετική δυναμική, με χώρες όπως η Ισπανία να σημειώνουν σημαντική βελτίωση της απασχόλησης, υποδηλώνοντας ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είναι έντονες.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Oxford Economics η πρόθεση για προσλήψεις στην Ευρωζώνη δείχνει επιβράδυνση. Oι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι προσεκτικές στις προσλήψεις, αλλά η συνολική εικόνα δεν δείχνει εκτεταμένες απολύσεις.
Η κατάσταση στη Γερμανία είναι ενδεικτική, καθώς οι προσλήψεις στο βιομηχανικό τομέα μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα ο δημόσιος και ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν ισχυροί, περιορίζοντας τις απώλειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσλήψεις έχουν σταθεροποιηθεί εκτός Γερμανίας μετά από μια απότομη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης για το πως θα κινηθούν οι επιχειρήσεις. Ενδεχομένως οι επιχειρήσεις να σταματήσουν να διατηρούν τους απασχολούμενούς τους, λόγω χαμηλής κερδοφορίας.
Επιπλέον, η αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να μην είναι η αναμενόμενη, ειδικά αν οι καταναλωτές παραμείνουν επιφυλακτικοί και η νομισματική χαλάρωση δεν αποδειχθεί επαρκής ώστε να τονώσει την Ευρωπαϊκή οικονομία. Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ ενδεχομένως να επιδεινώνει τις προκλήσεις, με το βιομηχανικό τομέα να πλήττεται περισσότερο, ενώ ο αντίκτυπος στις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό τομέα αναμένεται να παραμείνει πιο περιορισμένος.
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικοί παράγοντες που κινούνται υπέρ της αγοράς εργασίας. Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη περιορίζουν την προσφορά εργατικού δυναμικού, γεγονός που αποτρέπει μεγάλες αυξήσεις στην ανεργία. Επιπλέον, οι κυβερνητικές πολιτικές, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, και η διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης στις υπηρεσίες δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του
Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),
Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά
με ομάδα ερευνητών


Latest News

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του

Το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης της Ευρωζώνης στην Ελλάδα - Οι αβεβαιότητες
Ενισχύθηκε η αποταμιευτική συμπεριφορά στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα παρά τη βελτίωση του σχετικού δείκτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα