Σε ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε μοιρασμένα πρόσημα επιδίδεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σε διαδικασία αφομοίωσης των 1.600 μονάδων, χωρίς να «αγνοεί» φυσικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 1.601,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.916,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός απώλειες 0,24% στις 1.448,46 μονάδες.

Στα 47 ευρώ αποτιμά τη Metlen η Edison – Τι περιμένει στα αποτελέσματα του 2024

Κινήσεις αφομοίωσης

Όπως είναι λογικό, η αγορά χρειάζεται μια διόρθωση επιλεγμένων τίτλων που δεν θα απειλήσει τη ζώνη των 1.600 μονάδων και τα κεκτημένα των οκτώ ανοδικών εβδομάδων που προηγήθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν διατηρεί την ανοδική του πορεία, χωρίς διόρθωση, κάτι που, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές.

Ο τζίρος έχει αυξηθεί αισθητά και παράλληλα, η άνοδος διαχέεται σε ολόκληρη την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη. Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφει αποδόσεις αντίστοιχες με τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν απόλυτα αυτή την κίνηση.

Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων στη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία θα στραφούν προς μετοχές που έχουν μείνει πίσω και βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για την ελληνική αγορά ενισχύεται, γεγονός που αποτυπώνεται στην καθημερινή αύξηση των πακέτων συναλλαγών. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς αναμένονται σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Η ρευστότητα στην αγορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και η ενισχυμένη ψυχολογία των επενδυτών οδηγεί στη σταδιακή τοποθέτηση νέων κεφαλαίων με πιο επιθετικές στρατηγικές. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά, στην τρέχουσα φάση, θυμίζει το 2023, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Cenergy, Motor Oil, Alpha Bank και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Metlen, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΔΑΑ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ, με τις Εθνική, Optima Bank, Aegean, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν μεταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Τιτάν: Σε καλή «τιμή» η έξοδος από την Τουρκία, λέει η ΑΧΙΑ
Xρηματιστήριο Αθηνών |

ΑΧΙΑ: Σε καλή «τιμή» η έξοδος του Τιτάνα από την Τουρκία - Διατηρεί τη σύσταση buy

Μετά τη συναλλαγή, ο Όμιλος Τιτάν θα λάβει συνολικά σε μετρητά 87,5 εκατ. δολάρια - Η πώληση εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης του Ομίλου στην Τουρκία