Όλο και χαμηλότερα θέτουν πλέον τον στόχο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς το νέο περιβάλλον αβεβαιότητας που τροφοδοτείται από την αμερικανική εμπορική πολιτική θα επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης αναμένεται ακόμη ευρέως να μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, από το τρέχον επίπεδο του 2,75%, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Ωστόσο, μια μικρή πλειοψηφία προβλέπει τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προβούν σε μεγαλύτερη μείωση έως τον Μάρτιο του 2026.

EKT: Το ουδέτερο επιτόκιο και το τέλος της μείωσης των επιτοκίων

Ενώ η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό του 2% έχει αυξηθεί, οι απειλές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στις ΗΠΑ επιβαρύνουν τις προοπτικές, αναφέρει το Bloomberg.

Ο στόχος στα ουδέτερα επίπεδα

Οι αξιωματούχοι συζητούν πόσο ακόμη πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια μετά από πέντε τέτοιες κινήσεις από τον περασμένο Ιούνιο. Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούν να σταματήσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, αν και αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει να μην χρησιμοποιηθεί η ιδέα για την καθοδήγηση πολιτικών αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Οι οικονομολόγοι της έρευνας επανέλαβαν τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή. Αναμένουν επέκταση 0,9% στη ζώνη του ευρώ φέτος, από 1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Δύσκολο το πολιτικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, στη Γαλλία και τη Γερμανία, των οποίων οι οικονομίες συγκρατούν την ευρύτερη περιοχή.

Οι προοπτικές μεγέθυνσης της Ευρωζώνης επιδεινώθηκαν ελαφρώς με την ΕΚΤ να προβλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ της τάξης του 0,7% το 2024 και 1,1% το 2025, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Το 2026, η μεγέθυνση αναμένεται στο 1,4%. Παρά τη μείωση των εκτιμήσεων για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε πιο επιθετική μείωση επιτοκίων.

Η ΕΚΤ «μπορεί να μειώνει σταθερά τα επιτόκια χωρίς να διακινδυνεύει μια έξαρση του πληθωρισμού», εκτίμησε ο Τζέιμς Ρόσιτερ, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής στην TD Securities. «Ο αντίκτυπος των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ θα γίνει πιο αισθητός στην ΕΕ από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της κάτω από τα ουδέτερα επίπεδα», εκτίμησε.

Η απειλή επιβολής δασμών

Οι δασμολογικές απειλές του Τραμπ έχουν σπείρει φόβο επί ευρωπαϊκού εδάφους και στις κυβερνήσεις σε όλο το μπλοκ, σε μια εποχή που η οικονομία της ηπείρου παραπαίει. Ο «όρκος» του Ντόναλ Τραμπ να επιβάλει υψηλότερους τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα έχει κάνει τους ηγέτες να ανησυχούν ότι οι φθηνές εξαγωγές που κάποτε προορίζονταν για την αμερικανική αγορά θα καταλήξουν να κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Οσο για το τι προτίθεται να κάνει ο Τραμπ με την ΕΕ, παρόλο που δεν πραγματοποίησε την απειλή του να επιβάλει καθολικούς δασμούς από την πρώτη ημέρα, συνέχισε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του να προκαλεί, κατηγορώντας την ΕΕ για το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα.

«Δεν παίρνουν καθόλου τα αυτοκίνητά μας. Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, ουσιαστικά. Δεν παίρνουν και πολλά. Έχουμε έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας φέρονται άσχημα, γι’ αυτό θα τους επιβληθούν δασμοί», δήλωσε πρόσφατα ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν
Διεθνή |

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν

Σε μια Ευρώπη διχασμένη, με έλλειμμα ηγεσίας και γεωπολιτικά αποδυναμωμένη, ο εσωτερικά αμφισβητούμενος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να πάρει τα «ηνία», έχει όμως νέους ανταγωνιστές