Σαφές μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας, σε μια περίοδο που οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες συσσωρεύονται για τη χώρα με κορυφαία την επιβολή επιπλέον δασμών από τον Τραμπ, έστειλε ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ μιλώντας σε ακροατήριο ηγετών της αφρρόκρεμας των επιχειρήσεων της χώρας, στη διάρκεια συμποσίου που διοργάνωσε το Πεκίνο.

DeepSeek: Έφερε ράλι 1,3 τρισ. σε κινεζικές μετοχές – Επενδυτές αφήνουν την Ινδία για την Κίνα

Το μήνυμα

Η παρουσία του Σι στο συμπόσιο στέλνει ένα «πολύ σαφές μήνυμα υποστήριξης από ψηλά» στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε στο CNBC ο Peiqian Liu, οικονομολόγος στο Fidelity International, γεγονός το οποίο, κατά τον ίδιο, «πιθανότατα θα αναζωογονήσει την αισιοδοξία για την ανανεωμένη δυναμική ανάπτυξης στην Κίνα». Μάλιστα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο αποτελεσματικό και από τα δημοσιονομικά κίνητρα, εάν η κυβέρνηση επιδείξει πιο αποφασιστική υποστήριξη στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Κίνα.

Η συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «μια συμβολική στροφή για τον κινεζικό τεχνολογικό τομέα μετά από χρόνια αυξημένου ελέγχου», είπε η Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος στο LNG, τονίζοντας ότι η χρονική στιγμή αυτής της συνάντησης τονίζει την επείγουσα ανάγκη του Πεκίνου να δώσει ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα εν μέσω οικονομικής δυσφορίας και εξωτερικών δασμών.

Σύμφωνα με τον CEO της China Renaissance, Andy Maynard, η κίνηση αυτή του κινέζου προέδρου μπορεί να είναι και ένα μήνυμα ότι η εποχή της καταστολής και των ρυθμίσεων για επιχειρήσεις τελείωσε. Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν μεταξύ των επιχειρηματιών που ήταν παρόντες στη συνάντηση, σύμφωνα με ένα βίντεο κλιπ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μεγάλα ονόματα παρευρέθηκαν – Παρών και ο Μα

Μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών που παρευρέθηκαν στο συμπόσιο ήταν ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τότε που οι κινεζικές αρχές διέλυσαν μια μεγάλη αρχική δημόσια προσφορά της θυγατρικής του Ομίλου Alibaba Ant Group τον Νοέμβριο του 2020 και η δημόσια κριτικής του εξόργισε το Πεκίνο.

Η επιστροφή του Mα στο προσκήνιο θα μπορούσε να ενισχύσει την προσδοκία ότι το Πεκίνο αμβλύνει την αυστηρή στάση του απέναντι στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, είπε ο Maynard.

Άλλοι επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση ήταν ο Ren Zhengfei, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Huawei Technologies, ο Lei Jun, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi Corp και ο Wang Xing, ιδρυτής του κολοσσού διανομής τροφίμων Meituan, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσκεκλημένος ήταν και ο χαμηλού προφίλ ιδρυτής του DeepSeek, Liang Wenfeng.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ – Κίνα: Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί ο Σι Ζινπίνγκ – «Μια νέα εμπορική συμφωνία είναι πιθανή»
Διεθνή |

ΗΠΑ – Κίνα: Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί ο Σι Ζινπίνγκ – «Μια νέα εμπορική συμφωνία είναι πιθανή»

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – Τώρα ο Τραμπ μιλά για εμπορική συμφωνία αφού πρώτα επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν
Διεθνή |

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν

Σε μια Ευρώπη διχασμένη, με έλλειμμα ηγεσίας και γεωπολιτικά αποδυναμωμένη, ο εσωτερικά αμφισβητούμενος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να πάρει τα «ηνία», έχει όμως νέους ανταγωνιστές