Στην Αίγυπτο θα εξάγεται το φυσικό αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα «Κρόνος» και Αφροδίτη.

Στη συμφωνία αυτή για το φυσικό αέριο κατέληξαν Κάιρο και Λευκωσία. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της EGYPES 2025, μνημόνιο κατανόησης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τα δύο θαλάσσια blocks στους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου Ιντκου και Δαμιέττα.

Η συμφωνία για το φυσικό αέριο θεωρείται ύψιστης σημασίας, ειδικά για το Κάιρο, στην προσπάθειά του να καταστεί περιφερειακός εξαγωγέας ενέργειας, καθώς η δική του παραγωγή υπέστη πτώση την  τελευταία διετία.

Στην υπογραφή του Μνημονίου παρευρέθηκαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια της  διάσκεψης για το φυσικό αέριο στο Κάιρο.

Οι υπουργοί Θ. Σκυλακάκης – Κ. Μπαντάουι υπογράφουν MOU για την αποθήκευση CO2 στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης των πετρελαϊκών EGYPES 2025 – Τα ραντεβού με Chevron και ExxonMobil

Τα οικόπεδα Κρόνος και Αφροδίτη

Γεωγραφικά  η παραγωγή από το oικοπεδο φυσικού αερίου Κρόνος, νοτιοδυτικά της Κύπρου και το οικόπεδο Αφροδίτη, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στο Ίντκου και τη Δαμιέτα, προτού εξαγγελθούν ως υγροποιημένο φυσικό αέριο(Lng).

Το κοίτασμα Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε το 2011, εκτιμάται ότι περιέχει 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (125 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Η Chevron Cyprus Ltd. κατέχει ποσοστό 35% στην εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτη, μαζί με τους συνεργάτες της BG Cyprus Limited (Shell) 35% και NewMed Energy 30%.

Η Chevron καλωσόρισε τις συμφωνίες, με τον Frank Cassulo, αντιπρόεδρο της Chevron International Exploration & Production, να δηλώνει σε ανακοίνωση ότι αυτές «θα παρέχουν τη βάση για να προχωρήσουμε με τις σχετικές εμπορικές συμφωνίες»

Συμφωνία καθοριστικής σημασίας για την Αίγυπτο

Ωφελημένη εκτός από την κυπριακή πλευρά βγαίνει η Αίγυπτος, η οποία έχει επιδιώξει συνεργασίες  με γειτονικές χώρες εν μέσω απότομης πτώσης της παραγωγής της τα τελευταία δύο χρόνια. Η σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος εμπόδισε τις κυβερνητικές προσπάθειες να αποπληρώσουν τα χρέη προς τις ξένες εταιρείες πετρελαίου, επηρεάζοντας τις επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου.

Η πτώση της παραγωγής μετέτρεψε τη βόρεια αφρικανική χώρα σε καθαρό εισαγωγέα, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια επιβάρυνε τους τοπικούς πόρους. Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έπεσε τον Ιούνιο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την κυβέρνηση αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Κινητικότητα για τους υδρογονάνθρακες – Έφυγε για την Εφημερίδα της Ε.Ε. η διακήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό του block «Νότια της Πελοποννήσου»

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να επανεκκινήσουν τις εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2027, μετά από ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους, που βοήθησε στην ανακούφιση από την έλλειψη συναλλάγματος.

Η Κυπριακή πλευρά

Η ουσία αυτών των συμφωνιών δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά «διευρύνει και τις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο», δηλώνει  από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την συμφωνία ως ορόσημο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ – Κίνα: Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί ο Σι Ζινπίνγκ – «Μια νέα εμπορική συμφωνία είναι πιθανή»
Διεθνή |

ΗΠΑ – Κίνα: Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί ο Σι Ζινπίνγκ – «Μια νέα εμπορική συμφωνία είναι πιθανή»

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – Τώρα ο Τραμπ μιλά για εμπορική συμφωνία αφού πρώτα επέβαλε δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν
Διεθνή |

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρώπη και το νέο «στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν

Σε μια Ευρώπη διχασμένη, με έλλειμμα ηγεσίας και γεωπολιτικά αποδυναμωμένη, ο εσωτερικά αμφισβητούμενος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να πάρει τα «ηνία», έχει όμως νέους ανταγωνιστές