
Συνεχίζονται καθημερινά οι σεισμικές δονήσεις στην Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, με τους πιο ισχυρούς να φτάνουν τα 4,2 και 4,5 Ρίχτερ.
Μικροεξάρσεις και υφέσεις
«Οι ακολουθίες παρουσιάζουν πολλές φορές μικροεξάρσεις και υφέσεις», λέει στο MEGA ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
«Η συγκεκριμένη, επειδή έχει και μια βαθύτερη μαγματική αιτία σε συνδυασμό με τις τεκτονικές δυνάμεις, είναι ακόμα πιο συνηθισμένες αυτές οι περιπτώσεις στο να εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις, οπότε δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από μια ύφεση δυο τρεις ημέρες, δεν κλείνουν έτσι τα φαινόμενα, έχουν πιο αργό τρόπο να κλείσουν, παίρνουν πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα μπορεί να δούμε και άλλες εξάρσεις και υφέσεις χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να δούμε σε σχέση με τα μεγέθη των σεισμών, τη χωρική τους κατανομή, τα βάθη τους και τον χρόνο για να σιγουρευτούμε ότι η ακολουθία έχει μπει σε πραγματική ύφεση. Θέλει λίγη υπομονή», τονίζει.
Όπως λέει ο ίδιος:
«Τα ηφαίστεια είναι πολύπλοκα συστήματα και θέλουν πολλαπλή παρακολούθηση. Όταν όλα τα στοιχεία μάς δείξουν ότι τα πράγματα εκεί πηγαίνουν καλά, τότε θα πούμε για την αποκλιμάκωση. Προς το παρόν, βλέπουμε μια ύφεση σεισμολογική, βλέπουμε σε άλλα θέματα ότι δεν υπάρχει ύφεση, γι’ αυτό και δεν είμαστε σίγουροι ή μάλλον πιστεύουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία ακόμα στην περιοχή».
Από την πλευρά της η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας, τονίζει:
«Οι άνθρωποι στη Σαντορίνη θα πρέπει να ακούν μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο, τους ανθρώπους που έχουν δεδομένα, που μπορούν να συνδυάζουν πάρα πολλά δεδομένα και να αποφεύγουν να ακούν καταστροφικά σενάρια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δεν οδηγούν πουθενά, μόνο προκαλούν πανικό και τρομοκρατία στους κατοίκους οι οποίοι είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι».
«Δεν έχουμε πει ποτέ και δεν έχουμε συζητήσει για ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχει γίνει ποτέ κανένα πόρισμα της επιτροπής ότι αναμένουμε μια ηφαιστειακή έκρηξη, δεν έχουμε δώσει εμείς τέτοια σενάρια και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς μιλάμε έτσι ώστε και ο κόσμος να κατανοεί», υποστηρίζει.
Τι ανέφερε ο Παπανικολάου για την Σαντορίνη
Ο καθηγητής σεισμολογίας Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την ύφεση που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
«Είναι ευχάριστο να έχουμε ύφεση και ίσως να σημαίνει ότι πάμε σε μια σταδιακή εκτόνωση όμως φαίνεται ότι θα διαρκέσει. Θα φανεί μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα μας δείξουν που πηγαίνουμε. Σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 5 ρίχτερ είναι πιθανό να συνεχίσουν» τόνισε.
Όπως υποστήριξε «και τα δυο ηφαίστεια είναι ήρεμα και κάποιοι συνάδελφοι δημιουργούν πρόβλημα. Όσα έχουν αναφερθεί είναι σενάρια και μάλιστα ακραία».
Σχετικά με την παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Όπως εξήγησε οι ηφαιστειογενείς σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3,5 συνεπώς δεν μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες ζημιές.
Οι δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ
Δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις Κυκλάδες το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος έφτασε τα 4,2 Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 13,5 χιλιόμετρα και την τοποθεσία στα 18 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο δεύτερος σεισμός ήταν των 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 10,9 χιλιόμετρα, στα 23 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.


Latest News

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι