Να απορροφήσουν τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας το κέρδος τους, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαμηλός πληθωρισμός σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τους εκπροσώπους της βιιομηχανίας, των σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, «συνεχίζουμε με σχέδιο και με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης. Έχουμε πετύχει να έχουμε τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Και επειδή μας ενδιαφέρει αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει να έχει αποτελέσματα, απευθυνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις της αγοράς και πιέζουμε με όλους τους τρόπους οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς να μην περάσουν όσο γίνεται στην ελληνική αγορά».

Ακρίβεια: Τι «τρώει» το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών – Το… βουνό των οφειλών

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς «να απορροφηθούν από όλο τον χώρο των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών με μείωση του μεσοσταθμικού τους κέρδους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να εισπράττουν καλύτερες δυνατότητες και υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα».

Την ίδια στιγμή, όπως πρόσθεσε, «πιέζουμε και αναμένουμε με ελέγχους οι οποίοι θα ενταθούν, περισσότερες πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές και όχι παραπλανητικές».

Ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,6% τον Δεκέμβιο.

Οοι τιμές των τροφίμων τείνουν να βρίσκονται κοντά σε σταθεροποίηση (στα πολύ υψηλά επίπεδα που έχουν φτάσει), πολλές άλλες κατηγορίες συνεχίζουν τον χορό των ανατιμήσεων, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τον Μάιο του 2021.

Στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,0%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μοσχάρι, πουλερικά, αλλαντικά, νωπά ψάρια, άλλα βρώσιμα έλαια, λαχανικά (γενικά), σοκολάτες προϊόντα σοκολάτας, σάλτσες-καρυκεύματα, χυμούς φρούτων.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, νωπά φρούτα.

Οσο για τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με το τελευταίο σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επόμενη 3ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HICP) αναμένεται να αποκλιμακωθεί προσεγγίζοντας το 2% έως το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία