Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης (GPU) εντός του τρέχοντος έτους, σε μια προσπάθεια να παρακλουθήσει στενά τις εξελίξεις καθώς κλιμακώνεται το παγκόσμιο ράλι τεχνητής νοημοσύνης.

«Καθώς ο ανταγωνισμός για κυριαρχία στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης εντείνεται, το ανταγωνιστικό τοπίο μετατοπίζεται από τις μάχες μεταξύ των εταιρειών σε έναν ανταγωνισμό πλήρους κλίμακας μεταξύ των εθνικών οικοσυστημάτων καινοτομίας», ανέφερε σε δήλωση ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νότιας Κορέας Τσόι Σανγκ – μοκ.

Ο Τσόι είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει τις 10.000 GPU μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει τη χώρα να ξεκινήσει νωρίς τις υπηρεσίες στο εθνικό της κέντρο τεχνητής νοημοσύνης.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε έναν νέο κανονισμό με στόχο τη ρύθμιση της ροής των αμερικανικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας που απαιτείται για τις πιο προηγμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κανόνας περιορίζει την εξαγωγή GPU, εξειδικευμένων επεξεργαστών που δημιουργήθηκαν αρχικά για να επιταχύνουν την απόδοση γραφικών.

Ο αριθμός των GPU που απαιτούνται για ένα μοντέλο AI εξαρτάται από το πόσο προηγμένη είναι η GPU, πόσα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του μοντέλου, το μέγεθος του ίδιου του μοντέλου και τον χρόνο που θέλει ο προγραμματιστής να αφιερώσει στην εκπαίδευσή του.

Νότια Κορέα: Στην κατηγορία των «ευνοούμενων» χωρών

Ο κανονισμός χωρίζει τον κόσμο σε επίπεδα, με τη Νότια Κορέα να συγκαταλέγεται μεταξύ περίπου 18 χωρών που εξαιρούνται ουσιαστικά από τους περιορισμούς, ενώ άλλες 120 χώρες θα αντιμετωπίσουν ανώτατα όρια και χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία θα αποκλειστούν πλήρως.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια προϊόντα GPU θα αγοράσει, αλλά λεπτομέρειες όπως ο προϋπολογισμός, τα μοντέλα GPU και οι συμμετέχουσες ιδιωτικές εταιρείες θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Υπουργείου Επιστημών και ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών).

Η αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού μικροτσίπ, Nvidia, η οποία γνωρίζει αυξανόμενη ζήτηση από πελάτες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, κατέχει περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς GPU, πολύ μπροστά από την αντίπαλη Intel και την ανερχόμενη AMD.

Το ράκι στην τεχνητή νοημοσύνη κλονίστηκε επίσης από την εμφάνιση της κινεζικής startup DeepSeek, χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που βελτιστοποιούν την υπολογιστική απόδοση και όχι την ακατέργαστη επεξεργαστική ισχύ, κλείνοντας ενδεχομένως εν μέρει το χάσμα μεταξύ των κινεζικής κατασκευής επεξεργαστών AI και των πιο ισχυρών ανταγωνιστών από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Tεχνητή νοημοσύνη |

Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Oι Έλληνες είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο