Η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύει την άμυνά της, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των κονδυλίων συνοχής ή της κοινωνικής προστασίας, της υγείας ή των συντάξεων, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ολιβερ Ρούπκε, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα «Δημογραφικές προκλήσεις για την Ευρώπη και εμπλεκόμενα ζητήματα».

Bloomberg για ΕΕ: Η παρακμή γίνεται ασταμάτητη – Τι απειλεί την κυριαρχία της

Η Κομισιόν ανέβαλε να παρουσιάσει τις προτάσεις της για οικονομικά προσιτή στέγη για το 2026 αντί για φέτος την άνοιξη. Ποια η αντίδρασή σας;

Ικανοποιηθήκαμε που η Κομισιόν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας για την τοποθέτηση επιτρόπου αρμόδιου για τη στέγαση, ενώ η επιστολή ανάθεσης αρμοδιοτήτων του απηχεί τις προτάσεις μας για ένα πλάνο δράσης για προσιτή στέγαση, για ανταλλαγή καλών πρακτικών, για να παίξει η ΕΤΕπ καίριο ρόλο. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ταμείου αποκλειστικά για προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει και να διαχειριστεί η ΕΤΕπ. Αν υπάρξει καθυστέρηση στην εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων, θα είναι λυπηρό. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο.

Επισκέπτεστε την Ελλάδα για να μιλήσετε για το δημογραφικό πρόβλημα. Τι προτείνετε για την αντιμετώπισή του;

Προτείνουμε ένα πακέτο πρωτοβουλιών. Καταρχάς προσιτή στέγη, διότι χωρίς προσιτή στέγαση πώς οι νέοι, που ζουν με τους γονείς τους, θα ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια; Είναι αδύνατον. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για οικογένειες με παιδιά. Προτείνουμε ευρωπαϊκό οργανισμό για το δημογραφικό, που θα μπορούσε να προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές βάσει ανάλυσης δεδομένων και διακυβερνητικό συντονισμό. Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κόστος ζωής και θα παρουσιάσουμε σειρά προτάσεων την άνοιξη. Θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσουμε το οικονομικό και κοινωνικό μας σύστημα και να εντάξουμε την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) σε αυτό. Στη διάσκεψη για την ΤΝ στο Παρίσι άκουσα από την αμερικανική πλευρά ότι θα πρέπει να απέχουμε από οποιαδήποτε ρύθμιση. Δεν συμφωνώ. Χρειαζόμαστε ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και διακυβέρνησης. Η ΕΕ έχει κάνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση με τον νόμο για την ΤΝ, είναι καλό σημείο εκκίνησης. Αλλά αν η ΤΝ έχει, και αναμένεται ότι θα έχει, τεράστιο αντίκτυπο στην εργασία και αν αποτελέσει μια μετασχηματιστική δύναμη της κοινωνίας, η ΕΕ πρέπει να δει τα κενά που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός. Επίσης πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και την επανεκπαίδευση (reskilling).

Η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επιμόρφωση είναι ζητήματα που συζητούνται εδώ και χρόνια. Υπάρχει πρόοδος;

Υπάρχει αλλά είναι πολύ αργή. Οι πρωτοβουλίες είναι ακόμη κατακερματισμένες. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες και προγράμματα φτιαγμένα ειδικά για τα διαφορετικά κράτη-μέλη. Χρειαζόμαστε επίσης επιπρόσθετες επενδύσεις. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επιμόρφωση δεν πρέπει να είναι εθελοντική. Υποστηρίζουμε μια «εγγύηση δεξιοτήτων», ένα πλαίσιο με εγγυημένη αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Ομως θα πρέπει επίσης τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν το πλαίσιο που παρέχει η Κομισιόν και να εμπλακούν πλήρως στις διαδικασίες οι κοινωνικοί εταίροι.

Συμμετείχατε στη διάσκεψη για την ΤΝ στο Παρίσι. Τι προτείνετε για την ΤΝ στην εργασία;

Βλέπουμε την ΤΝ ως ευκαιρία για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις εταιρείες, αλλά χρειαζόμαστε ορισμένους κανόνες. Να γίνει ο κοινωνικός διάλογος υποχρεωτικός. Η ΤΝ θα έρθει με ταχύτητα, πρέπει να προσαρμόσουμε τις δομές μας γρήγορα σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Οπως είπα, πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητες, να υπάρξει επιμόρφωση, να προσελκύσουμε περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά χρήματα για να δημιουργήσουμε τους δικούς μας ευρωπαϊκούς πρωταθλητές στην ΤΝ. Δεν υστερούμε έναντι άλλων περιοχών στην έρευνα και την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές εταιρείες πρωταθλητές, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες μεγάλες εταιρείες εκτός Ευρώπης. Αυτό ήταν το μήνυμα του Μακρόν και αποτελεί ερώτημα για τη βιομηχανική πολιτική στην ΕΕ.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο όσον αφορά την απειλή δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ;

Είναι ανησυχητική. Ο εμπορικός μας όγκος με τις ΗΠΑ είναι 1,6 τρισ. ευρώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και η αντίδρασή μας να είναι τολμηρή, ξεκάθαρη, με κατάλληλα μέτρα. Δεν πρέπει να υποεκτιμάμε τη δύναμη της δικής μας ενιαίας αγοράς. Κανείς δεν είναι υπέρ ενός εμπορικού πολέμου, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διπλωματία και διαπραγματεύσεις, αλλά αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς πρέπει να αντιδράσουμε με τόλμη, να επιβάλουμε δασμούς.

Υπάρχει συζήτηση για ανακατανομή των κονδυλίων συνοχής προς άλλες προτεραιότητες όπως η άμυνα. Τι πιστεύετε;

Είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε προκλήσεις και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για ενίσχυση της άμυνας, αλλά αν γίνει εις βάρος της συνοχής ή της κοινωνικής προστασίας, της υγείας ή των συντάξεων, και έχουν ακουστεί κάποιες ιδέες, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπονομεύσουμε τη δημόσια στήριξη για ένα ισχυρό αμυντικό πακέτο. Το χρειαζόμαστε, όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ετοιμότητας, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ισχυρή κοινωνία πολιτών, κοινωνική δικαιοσύνη.

Πώς θα χρηματοδοτήσουμε όμως τότε όλες τις προτεραιότητες;

Υπάρχει η ιδέα για μεγαλύτερη ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας για τις αμυντικές δαπάνες, έχουμε επίσης το μοντέλο SURE που χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία. Ηταν μοντέλο βασισμένο σε συλλογικές εγγυήσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά στο μέλλον.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή