
Case study για το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί η Ουκρανία με το δίκτυο της, στη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, να έχει δεχτεί πλειάδα υβριδικών και άλλης μορφής επιθέσεων.
Η Eurelectric πραγματοποίησε σχετική μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο και τα συμπεράσματα της προσφέρονται για τη θωράκιση των δικτύων ενέργειας στην Ε.Ε. Η μελέτη της Eurelectric με τίτλο:«Επαναπροσδιορίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια την εποχή του ηλεκτρισμού», έστιάζει στα πέντε βασικά σημεία προστασίας από επιθέσεις ή εμπόλεμες καταστάσεις, ξεχωρίζοντας ως βασικές προϋποθέσειες την διασπορά των μονάδων παραγωγήγς ηλεκτρικής ενέργειας, την διασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας του εφοδιασμού, τον τρόπο διασύνδεσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, την ανθεκτικότητα στις κυβερνοεπιθέσεις καθώς και την συνεργασία με τις αρχές άμυνας που πρέπει να διασφαλίζει η κάθε χώρα. Όπως σημειώνεται και στα πορίσματα της μελέτης, η Ουκρανία, αποτέλεσε παράδειγμα αντιμετώπισης μετά την ρώσικη εισβολή.
Eurelectric: Ο «καθαρός» εξηλεκτρισμός της Ευρώπης απάντηση στις εισαγωγές καυσίμων
Το παράδειγμα της ουκρανικής DTEC
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει σε πραγματικούς όρους πολύμορφες υβριδικές απειλές ασφάλειας εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια εδώ και περισσότερες από 1000 ημέρες, είτε πρόκειται για πυραυλικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, είτε για κυβερνοεπιθέσεις. H DTEK παραμένει ο μεγαλύτερος εγχώριος επενδυτής στην οικονομία της Ουκρανίας την περίοδο του πολέμου.
Τα βασικά συμπεράσματα που αναδεικνύει ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος εξετάζοντας το παράδειγμα της DTEK, είναι ότι η διασυνδεσιμότητα είναι απαραίτητη, ότι η αποκέντρωση περιορίζει την εμβέλεια των καταστροφών και ότι άμυνα και ενέργεια είναι άρρηκτα δεμένες σε καιρούς πολέμου.
Η άυξηση των υποδομών αλλά και η μεταξύ τους σύνδεση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με παραπάνω από ένα μείγμα είναι καθοσριστικής σημασίας, όπως διαπιστώνερι η μελέτη. Το ίδιο και η δισπορά των μονάδων αυτών στην γεωγραφική έκταση κάθε χώρας, ώστε να μην εξαρτάται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αποκλειστικότητα από ένα και μόνο «κέντρο».
Η μελέτη της πείρας από την Ουκρανία, δείχνει πως οι υποδομές της DTEK και πολύ περισσότερο ο συγχρονισμός με το ευρωπαϊκό δίκτυο αποδείχθηκε κρίσιμος για τη ασφάλεια εφοδιασμού της Ουκρανίας όταν ξεκίνησαν τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.
Αύξηση στις διασυνοριακές συνδέσεις
Μάλιστα, από την πλευρά της ουκρανικής εταιρείας επισημάνθηκε στους συντάκτες της μελέτης, ότι η απόφαση να αυξηθεί η διαθέσιμη χωρητικότητα στις διασυνοριακές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα μπροστά στον χειμώνα 2024-2025, αποτελεί βήμα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι προβλέπουν πως η χωρητικότητα αυτή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της χώρας.
Επομένως, συμπεραίνει η Eurelectric,τα πλήγματα σε εκείνες τις υποδομές παραγωγής και δικτύου που τροφοδοτούν το ενεργειακό σύστημα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό ισχύος είναι και τα πιο καταστροφικά. Από την άποψη αυτή, η αποκέντρωση μειώνει την εμβέλεια των πληγμάτων και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών – ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και το κόστος για τον επιτιθέμενο.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Νεφώσεις και αφρικανική σκόνη έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα - Νέο τεστ για τις μέρες του Πάσχα
Σήμερα 26 Μαρτίου η σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το επόμενο κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σταθερά τα τιμολόγια της Protergia για τον Απρίλιο
Σταθερά διατηρεί τα τιμολόγια του ρεύματος η Metlen- Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος

Πόσο μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ

Συνάντηση για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Η επιστολή στην Κομισιόν
Τη στήριξή τους στο έργο επιβεβαίωσαν οι 2 ρυθμιστές, ΡΑΑΥΕ και ΡΑΕΚ - Η επιστολή στην Κομισιόν

ΡΑΑΕΥ: Από τον Ιούνιο η δυνατότητα online αλλαγής προμηθευτή ρεύματος
Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας

Μην επαναλάβετε το λάθος της Γερμανίας - To καμπανάκι της Iberdrola για τους πυρηνικούς σταθμούς
Ο πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία

Πρώτο crash test για το ηλεκτρικό σύστημα την 25η Μαρτίου – Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ
Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ

Μανουσάκης για το GSI: Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ
Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ αλλά και για τις διασυνδέσεις των νησιών

ΑΔΜΗΕ: Αίτημα ένταξης της νέας διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας στο PCI/PMI
Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ.