Την… πλάτη στην αβεβαιότητα που φέρνει η εποχή Τραμπ, φαίνεται να γυρνάει η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ειδικά οι μεγάλοι παίκτες έχουν σταθερά το πόδι πατημένο στο γκάζι, αναζητώντας ευκαιρίες για να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τους οργανισμούς τους.

Εξαγορές, placements και συνεργασίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων, που στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό deal. «Όλοι κάτι μαγειρεύουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση των κινήσεων που κυοφορούνται και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κρασί: Τα επόμενα big deals από Γεωργιάδη – Αντετοκούνμπο και Αναστασίου (Cavino) – Ποια οινοποιεία έχουν «λοκάρει»

Καταλυτικό ρόλο, όπως λένε, παίζει η μείωση των επιτοκίων, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε αναθεώρηση των στοχεύσεών τους.

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και από τα διεθνή funds, τα οποία συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν διάφορες περιπτώσεις που θεωρούν πως μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Και φυσικά να μεγιστοποιήσουν το όφελος της επένδυσής τους.

Πυρετός εξαγορών και συγχωνεύσεων

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το κυοφορούμενο deal ανάμεσα στην Πειραιώς και το CVC για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία.

deals

Ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

Ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας πρόσφατα στο περιθώριο εκδήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε πως το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για διαφοροποίηση των πηγών εσόδων καθώς στόχος της τράπεζας είναι τα έσοδα από προμήθειες να φτάσουν στο 30% των συνολικών εσόδων.

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για το μοντέλο που ακολουθούν οι ιταλικές τράπεζες Intesa και UniCredit.

Το deal Μασούτη – Κρητικού

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι επαφές ανάμεσα στον Μασούτη και τον Κρητικό, παρότι τηρείται σιγήν ιχθύος από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά, απλώς οι διαδικασίες του due diligence είναι χρονοβόρες

Προμηθευτές και οι λιανέμποροι πάντως έχουν ήδη προεξοφλήσει την εξαγορά της Κρητικός – με ό,τι κι μπορεί να σημαίνει αυτό.

deals

O Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Τα τρόφιμα στο επίκεντρο

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στα τρόφιμα, ένας κλάδος ιδιαίτερα δυναμικός. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Δωδώνη, η οποία κεντρίζει τα βλέμματα των υποψήφιων επενδυτών σε περίπτωση που το CVC προχωρήσει στην πώλησή της.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο ΟΤ, η ελληνική θυγατρική κορυφαίας πολυεθνικής τροφίμων ενημέρωσε ήδη τα κεντρικά για την πρόθεση του του CVC να πουλήσει assets στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικάνικο fund μεταβίβασε τον έλεγχο του ομίλου υγείας HHC σε Άραβες και της «Μπάρμπα Στάθης» στην Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου.

deals

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ideal Holding

Μεγάλες επενδύσεις και εξωστρέφεια

Πέρα από τις εξαγορές, η πυξίδα αρκετών μεγάλων ομίλων είναι προσανατολισμένη στο εξωτερικό. Και συγκεκριμένα σε αγορές που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Metlen, η οποία εξετάζει διαρκώς δυνατότητες ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων. Ο όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου ετοιμάζεται για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και παράλληλα συνεχίζει τις ενέργειες για περαιτέρω ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας νέα έργα.

deals

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Χθες μάλιστα ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών κατασκευής του κομβικού έργου για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για ένα έργο κόστους 2,5 δισ. λιρών, το οποίο θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια σε δύο εκατ. νοικοκυριά μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 190 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη νοτιοανατολική Σκωτία με τη βορειοανατολική Αγγλία.

Σε ρότα… εξωστρέφειας και ο Τιτάνας, ο οποίος έβαλε την αμερικάνικη θυγατρική του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συνολικά, ο όμιλος των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου άντλησε 364,8 εκατ. δολάρια, διαθέτοντας το 13% της Titan America.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να διαθέσει περαιτέρω ποσοστό, με δεδομένη τη ζήτηση που υπάρχει αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αμερικάνικης αγοράς. Ο Τιτάνας ανακοίνωσε επίσης ότι εισέρχεται στην αγορά της Νότιας Ασίας μέσω νέας κοινοπραξίας στην Ινδία, με αντικείμενο την προμήθεια, επεξεργασία, εμπορία και διανομή τσιμεντοειδών υλικών (SCM) στις παγκόσμιες αγορές.

deals

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Τιτάν

Τεχνολογικό hub στην Ινδία από την Eurobank

Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και η Eurobank, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς στήνει υπερπόντιο τεχνολογικό hub στην Ινδία. Η βάση του ανοίγματος της Eurobank στην Ασία (και τη Μέση Ανατολή) θα είναι η Κύπρος, με αφορμή τη συγχώνευση της Eurobank Κύπρου και της Ελληνικής.

Μάλιστα, η αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank στην Ινδία θα αυξηθεί, με στρατηγική προτεραιότητα τη στήριξη των ινδικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη σημασία της ινδικής αγοράς αναφέρθηκε ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσία του στο roadshow της τράπεζας σε Μουμπάι (Βομβάη) και Νέο Δελχί, όπου έχει επαφές με ινδικές επιχειρήσεις.

deals

O CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Η αναθέρμανση των IPOs

Εξίσου ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο για ανάληψη δράσης είναι η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την IPO της Alter Ego Media να ξεχωρίζει, κάνοντας ιδανικό ποδαρικό στη νέα χρηματιστηριακή χρονιά και ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομάδα εταιριών που προετοιμάζονται για εισαγωγή στο ΧΑ.

Την πόρτα του Χρηματιστηρίου ετοιμάζεται να περάσει ο όμιλος Fais, ενώ πληροφορίες θέλουν και τις εταιρείες R Energy 1 (το γράμμα R προέρχεται από το όνομα Ρόκας) και Qualco είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Η δεξαμενή, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι αρκετά μεγάλη καθώς υπάρχουν μια σειρά από εγχώρια σχήματα που έχουν τις προϋποθέσεις να διαγράψουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, λαμβάνοντας ώθηση από την μετατροπή τους σε δημόσιες εταιρείες.

Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την Bespoke Holding. Οι συγκεκριμένοι περιμένουν το κατάλληλο timing για να κάνουν το μεγάλο βήμα…

Καταλύτης η αναβάθμιση του ΧΑ

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών δημιουργεί πολλές προσδοκίες για τη δύναμη πυρός των κεφαλαίων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά.

Τα επόμενα χρονικά ορόσημα στην πορεία αναβάθμισης για το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές είναι αρχικά τον Μάρτιο του 2025, όταν ο οίκος FTSE θα προχωρήσει σε δώσει μια πρώτη επικαιροποίηση ενώ το νωρίτερο που «μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη» και να μας αναβαθμίσει είναι τον Σεπτέμβριο του 2025, ανοίγοντας το δρόμο για την έλευση κεφαλαίων ύψους 1,5 τρισ. Ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Metlen: Νέα ιστορικά ρεκόρ με κύκλο εργασιών στα 5,6 και EBITDΑ στα 1,04 δισ. ευρώ για το 2024
Επιχειρήσεις |

Υψηλές πτήσεις για τη Metlen και το 2024 – Ρεκόρ επιδόσεων σε κύκλο εργασιών και λειτουργική κερδοφορία

Η Metlen ανακοίνωσε αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών και 3% στα EBITDA – Πυλώνες αξίας και ανάπτυξης η ενέργεια και τα μέταλλα – Διπλάσια μεγέθη το 2028 βλέπει ο Μυτιληναίος