Στο 0,46% ανέρχεται το μισθολογικό χάσμα καθώς οι μισθολογικές διαφορές και η αναποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες της προσόδου στους τομείς βιωσιμότητας και θέσεων εργασίας.

Το παραπάνω προκύπτει από μελέτη της Adecco με θέμα «Η Πράσινη Αμοιβή- Αξίζει να μετακινηθεί κανείς σε μια Πράσινη Θέση Εργασίας;», η οποία ασχολείται με τις μισθολογικές αποκλίσεις στα «πράσινα» επαγγέλματα.

 Πληροφορική: Το 77% των εταιρειών θέλει να προσλάβει «πράσινα» ταλέντα

Η έρευνα της Adecco

Σύμφωνα με την μελέτη οι υψηλής ειδίκευσης θέσεις όπως και οι διευθυντικές, παρουσιάζουν μισθολογική αύξηση της τάξεως του 22%, κάτι που δεν συμβαίνει ευθέως ανάλογα με τις θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.

Η ελληνική πραγματικότητα

Σε ότι αφορά τα ελληνικά δεδομένα η Adecco διαπιστώνει πως, η πράσινη  μετάβαση συνδέεται στενά με την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτές οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση, ιδίως στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της βιώσιμης γεωργίας.

Συγκεκριμένα, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε αύξηση απασχόλησης κατά 18% την τελευταία πενταετία, ενώ οι θέσεις εργασίας στη διαχείριση αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 12%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή παρεμποδίζεται συχνά από την έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τις περιφερειακές ανισότητες.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ χωρών και επαγγελμάτων, καθώς η έρευνα διαπιστώνει μεγάλες διαφορές που είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Ένας Διευθυντής Επενδύσεων σε «πράσινο επάγγελμα» στην Ισπανία αμείβεται 15,8% λιγότερο από τους ομολόγους του  τομείς. Από την άλλη πλευρά, ένας Διευθυντής Χρηματοοικονομικών στον Καναδά κερδίζει 18,8% περισσότερα από τους σε αντίστοιχες θέσεις που δεν απαιτούνται αυτές οι δεξιότητες.

Σε Αυστραλία, τον Καναδά και την Ιταλία, το συνολικό κίνητρο για εργασία σε έναν πράσινο τομέα είναι το υψηλότερο. Ωστόσο, η μεσαία αύξηση μισθών σε τέτοια επαγγέλματα παραμένει μέτρια, κυμαινόμενη μεταξύ 4% και 6%.

Ωστόσο, η μεγάλη διακύμανση μεταξύ των διαφορών μισθών, υποδηλώνει ότι ο τομέας των  πράσινων δεξιοτήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνηση και ότι η εκτίμηση τους δεν έχει εδραιωθεί σε όλη την αγορά εργασίας.

Βεβαίως τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ύψος του μέσου μισθού εργασίας σε κάθε χώρα, η σύγκλιση ή η απόκλιση του από τον κάθε κλάδο, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τα «πράσινα επαγγέλματα».

Μισθοί και θέσεις εργασίας

Οι μισθολογικές αποκλίσεις στις πράσινες θέσεις εργασίας είναι εξαιρετικά ποικίλες ανά χώρες και επίπεδα συνυπολογίζοντας τις απαιτήσεις θέσεων εργασίας (πολυπλοκότητα της θέσης), διαπιστώνει η Adecco.

Η έρευνα δείχνει πως ότι δεν υπάρχει σαφές κίνητρο για να μεταβεί κάποιος σε ένα επάγγελμα τέτοιων δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, οι διαφημιζόμενοι μισθοί των πράσινων θέσεων εργασίας στις χώρες που αξιολογήθηκαν για αυτή την αναφορά, είναι κατά 0,46% χαμηλότεροι.

Συνεπώς, το κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι μισθοί σε πράσινες θέσεις εργασίας δεν αντανακλούν την επείγουσα ανάγκη για την αλλαγή του κλίματος με τις αντίστοιχες βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το βιοπορισμό των ανθρώπων. Με λίγα λόγια, η εργασία σε πράσινη θέση συχνά σημαίνει μείωση μισθού σε σχέση με τους συναδέλφους στον ίδιο επαγγελματικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κικίλιας για σεισμούς: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη
Επικαιρότητα |

Κικίλιας για σεισμούς: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη

«Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, ξέρουν ότι αν γίνει μεγάλος σεισμός θα πρέπει να φύγουν από τις παραλιακές περιοχές και να ανέβουν ψηλότερα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.