
Οι 6 στους 10 ασφαλισμένους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, με τα «σκήπτρα» να τα κρατούν οι μητέρες ανηλίκων. Οι αιτήσεις για σύνταξη αυξάνονται ραγδαίως. Εκτός του ευνοϊκού καθεστώτος για την απασχόληση συνταξιούχων χωρίς την περικοπή της σύνταξής τους, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων είναι και η είσοδος στην τελική ευθεία πριν από τη σύνταξη της γενιάς των baby boomers (έχουν γεννηθεί από το 1946 έως το 1964), αλλά και η χρήση πλασματικών ετών που δίνει τη δυνατότητα εξόδου στα 62 σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία για ενδεχόμενη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
Τι προβλέπεται
Τα 4 «μυστικά» για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι τα παρακάτω:
1. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι βγαίνουν στη σύνταξη με τη χρήση πλασματικών ετών πληρώνοντας αλλά και κερδίζοντας ως 250 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα η εξαγορά των πλασματικών αποτελεί την ευνοϊκότερη λύση, καθώς συνταξιοδοτούνται με μικρότερα όρια ηλικίας έως και 9 έτη και λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη με κέρδος που αγγίζει τα 250 ευρώ τον μήνα. Τονίζεται ότι:
Οι παλαιοί πριν από το 1993 ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν πριν από τα 67 ή και πριν από τα 62.
Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης και μεγαλύτερη σύνταξη.
2. Τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με «πέναλτι» έως 115 ευρώ τον μήνα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Η μείωση των 115 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής, δηλαδή των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε ασφαλισμένος. Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμα και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών.
Συνεπώς, το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό. Αυτό το γεγονός καθιστά αρκετά ελκυστική την επιλογή της μειωμένης, καθώς η μείωση είναι μικρή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξόδου πολύ νωρίτερα από τα 62 που είναι το γενικό όριο χορήγησης μειωμένης σύνταξης ή με 40 συνολικά έτη ασφάλισης για την πλήρη.
Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης για το 2025 με 20 έτη ασφάλισης είναι 436,40 ευρώ. Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν όμως με όρια ηλικίας μειωμένης σύνταξης, η εθνική σύνταξη μπορεί να μειωθεί από 26,18 ευρώ έως 130,92 ευρώ και το ποσό της να διαμορφωθεί μεταξύ 410,21 ευρώ και 305,48 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση που υπολείπεται από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
3. Πρόωρη σύνταξη με όρια ηλικίας από 55 έως 61,8 ετών μπορούν να πάρουν πάνω από 20 κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων σε Δημόσιο, ΙΚΑ και ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ – τραπεζών).
Η έξοδος για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 αφορά κατά κανόνα τους παλαιούς πριν από το 1993 ασφαλισμένους και δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα έχουν και το πέναλτι της μειωμένης σύνταξης.
Για πολλούς ασφαλισμένους ο μηχανισμός των ορίων ηλικίας λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που τους επιτρέπει να παίρνουν πλήρη σύνταξη και πριν από τα 62, χωρίς να έχουν την ποινή μείωσης κατά 30% στην εθνική σύναξη.
4. Μειωμένη σύνταξη στα 62 με ευνοϊκές προϋποθέσεις ως προς την αναζήτηση των 100 ενσήμων ανά έτος που απαιτούνται κατά την τελευταία πενταετία του εργασιακού τους βίου θα μπορούν να πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν έως και το 2026. Με διάταξη του ασφαλιστικού νόμου 5078/2023 οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 στο ΙΚΑ που δεν έχουν τις 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος για τη μειωμένη σύνταξη στα έτη 2021 και 2020 μπορούν να τις αναζητήσουν το 2019 αλλά και το 2018. Η νέα ρύθμιση καλύπτει ασφαλισμένους του ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης ή που δεν έχουν έως το 2012 τις 10.500 ημέρες ασφάλισης ώστε να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 62.


Latest News

Έλεγχος εξπρές των δηλώσεων e-ΕΦΚΑ - Τι αλλάζει με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία των νέων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων προς τον e - EΦΚΑ

Καλοπληρωτές πάνω από 8 στους 10 φορολογούμενους
Πληρώνουν στην ώρα τους δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

ΓΣΕΒΕΕ: «Όχι» στην παραχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου που αφορά την δυνατότητα παραχώρησης της διαχείριση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ

Τριετής κλαδική σύμβαση με αυξήσεις κοντά στο 12% στις τράπεζες
Τι περιλαμβάνει η νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων - Μισός μισθός ετήσιο μπόνους για όλους τους υπαλλήλους όταν η τράπεζα μοιράζει μέρισμα

ΕΦΚΑ: Ποιοι διατηρούν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση έως την 1η Μαρτίου 2026
Τι γίνεται με όσους έχουν οφειλές, ποιοι λαμβάνουν την παροχή κατ’ εξαίρεση

Δηλώσεις ΦΠΑ με το μήνα: Ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά - ποιοι εξαιρούνται
Ποιοι εντάσσονται υποχρεωτικά - ποιοι εξαιρούνται - Τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης Πιτσιλή με τις αλλαγές στις δηλώσεις ΦΠΑ

ΕΦΚΑ: Ενεργοποίηση νέων κωδικών πληρωμής εργοδοτικών εισφορών
Από τις 7 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αντικατάστασης των υφιστάμενων κωδικών πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις συγκεκριμένες θέσεις

Διπλάσιες οι καταγγελίες βίας και παρενόχλησης στην εργασία σε μια τριετία [έκθεση]
Εντός του 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως δείχνει η Επιθεώρηση Εργασίας