Για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήκωσε «λευκή σημαία» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες, το ΥΠΕΝ προώθησε ειδική ρύθμιση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων. Ουσιαστικά, όπως προκύπτει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε σύμπλευση με την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού

Και για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες, η ρύθμιση προτείνει να επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες, έπειτα από  αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών που λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του 51%  που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες: Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον Σκυλακάκη

Δηλαδή ανεξαρτήτως εάν υφίσταται αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό μιας πολυκατοικίας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσει. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει σαφής σχετική αναφορά στην προωθούμενη ρύθμιση, η Ομοσπονδία με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη ζητά να περιληφθεί σχετική διάταξη.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά πολυκατοικίες, αλλά και κτίρια γραφείων ή εμπορικά κέντρα στα οποία τα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καταλαμβάνουν επιφάνεια έως και 40%  του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου χώρου τους. Με πλειοψηφία 51% θα λαμβάνεται και κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων.

Οι αστερίσκοι από την ΠΟΜΙΔΑ για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Ωστόσο, παρότι η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει ικανοποιημένη, θεωρεί ότι για να μην δημιουργηθεί χάος θα πρέπει ο διαχειριστής  ή οι ενδιαφερόμενοι συνιδιοκτήτες  να παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση, κάτοψη του δώματος (ταράτσας) της πολυκατοικίας και των τυχόν τμημάτων της κεραμοσκεπής στα οποία μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα, από αρμόδιο μηχανικό.

Σε αυτή θα πρέπει να απεικονίζεται το ελεύθερο εμβαδόν του κοινόχρηστου τμήματός του (τυχόν χώροι αποκλειστικής χρήσης θα εξαιρούνται), να γίνεται προσδιορισμός του τμήματος του ακάλυπτου χώρου του που μπορεί να διατεθεί για την τοποθέτηση φωτοβολταικών πάνελ και επιμερισμός της κοινόχρηστης επιφάνειας του δώματος ή άλλων κατάλληλων κοινόχρηστων χώρων σε τμήματα ανά οριζόντια ιδιοκτησία για τους σκοπούς της εγκατάστασής τους, τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστεί και σε ποιον θα ανήκουν κατά τη χρήση, χωρίς να καθιδρύεται οποιοδήποτε είδους εμπράγματο δικαίωμα υπέρ αυτών.

Επίσης, κατά τον επιμερισμό της κοινόχρηστης επιφάνειας θα πρέπει στην κάτοψη να προβλέπεται ελεύθερος και ανεμπόδιστος χώρος πρόσβασης στις διάφορες υφιστάμενες υποδομές (π.χ. μηχανοστάσιο ασανσέρ, καπνοδόχος, κεντρική κεραία τηλεόρασης κ.λπ). Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι στον επιμερισμό θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις ηλιακού θερμοσίφωνα ή άλλου συστήματος.

Χρειάζονται ποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών που λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του  51%  που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας

Βεβαίωση από μηχανικό

Στην ίδια κάτοψη, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ότι πρέπει να βεβαιωθεί υπεύθυνα από αρμόδιο  μηχανικό η στατική κατάσταση του κτιρίου που θα πιστοποιεί την ασφάλεια της κατασκευής από την επιβάρυνσή της με τα πρόσθετα φορτία των φωτοβολταΐκών πάνελ και άλλων εγκαταστάσεων.

Η πρόβλεψη βεβαίως υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία αλλά για βιομηχανικής κλίμακας ηλιακά συστήματα άνω των 100 κιλοβάτ, για την εγκατάσταση των οποίων απαιτείται και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Όπως αναφέρουν πηγές του τεχνικού κόσμου, για τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν υφίσταται παρόμοια ανάγκη καθώς πρόκειται για πολύ μικρά συστήματα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι νέες διατάξεις δεν θα πρέπει να έχουν εφαρμογή στις πολυκατοικίες στις οποίες το σύνολο της επιφανείας του δώματος (συμπεριλαμβανομένων και της επιφανείας των κεραμοσκεπών όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα με ασφάλεια) έχει ήδη κατανεμηθεί από την αρχική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στους συνιδιοκτήτες για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Όσο για τους συνιδιοκτήτες που σύμφωνα με τον κανονισμό του κτιρίου διαθέτουν στην αποκλειστική χρήση στους κοινόκτητους χώρους του κτιρίου (συνήθως ολόκληρο ή τμήμα του δώματος) θα πρέπει, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ, να δικαιούνται τοποθέτηση κάθε είδους εγκαταστάσεων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες ρυθμίσεις –  που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις», το οποίο έχει τεθείς σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου – δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται σε ακίνητα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και εν γένει ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green