
Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να κυριαρχούν μετά από πέντε ημέρες συνεχούς ανόδου, χωρίς όμως να απειλούν τις 1.600 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το επίπεδο συντήρησης της επιθετικής ανοδικής τάσης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.613,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.610,72 μονάδων (-0,90%) και 1.629,80 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 17 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,60% στις 3.948,97 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.527,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.467,77 μονάδες.
Profit taking
Όπως ήταν εύλογο, η αγορά χρειαζόταν να πάρει μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, ώστε να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των χαρτοφυλακίων της. Ήδη μέτρησε ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, οι οποίες μάλιστα δημιούργησαν και μια καλή απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη των 1.600 μονάδων.
Έτσι, ενώ το «κόκκινο» κυριάρχησε στο ταμπλό, η διόρθωση ήταν ελεγχόμενη και συγκεντρωμένη περισσότερο σε συγκεκριμένους τίτλους, χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία. Το περιθώριο μάλιστα από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων, τα οποία και συντηρούν την τάση επιθετική ανοδική, είναι αρκούντως καλό, δίνοντας ήδη σε αρκετά χαρτοφυλάκια μέρος των κερδών.
Στη βραχυπρόθεσμη εικόνα πάντως οι διορθώσεις σαν τη σημερινή είναι έως και καλοδεχούμενες από την αγορά, προκειμένου να αφομοιώσει το μίνι ράλι που καταγράφει ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και προ ημερών, στις 3 Φεβρουαρίου, όταν και ο γενικός δείκτης βούτηξε προς τις 1.500 μονάδες, τροφοδοτώντας στη συνέχεια την αναρρίχηση στις 1.625 μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των 1.650 μονάδων φαίνεται ότι είναι εφικτός, με την αγορά να δέχεται με “ωριμότητα” το rotation που κάνουν ενδοσυνεδριακά αρκετοί τίτλοι ώστε να βελτιώνεται η ρευστότητα χωρίς να υπάρχει απώλεια μονάδων. Ήδη άλλωστε η αγορά έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τα κέρδη από την αρχή του έτους να προσεγγίζουν το 10%.
Το επόμενο διήμερο προφανώς δεν θα είναι ενδεικτικό όμως της δυναμικής της αγοράς, καθώς την Παρασκευή αναμένεται και το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell. Αν και δεν υπάρχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον στις αλλαγές, πάντα η αναδιάρθρωση επηρεάζει αγορές λόγω της ανακατανομής των κεφαλαίων και των θέσεων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τωρα, ΟΤΕ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική και Cenergy έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Metlen, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Optima Bank, Coca Cola, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, Jumbo και Aegean ξεχώρισαν ανοδικά, αφού έκλεισαν με κέρδη 1,31% και 1,09% αντίστοιχα, με τις Helleniq Energy και Τιτάν να κλείνουν στο τέλος με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Eurobank και Σαράντης.
Στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έριξε σήμερα συναλλακτικούς ρυθμούς η διορθωτική πορεία της Alter Ego Media, με τη μετοχή να κρατά τα 4,51 ευρώ, ενώ την ανοδική της πορεία συνέχισε η Autohellas, η οποία έχει ανακάμψει από τα 10,50 ευρώ, στα 11,12 ευρώ σήμερα.


Latest News

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ραγδαία η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ - Γύρισαν θετικά οι «μεγάλοι»
Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 1.585 μονάδων