Με απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να κυριαρχούν μετά από πέντε ημέρες συνεχούς ανόδου, χωρίς όμως να απειλούν τις 1.600 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το επίπεδο συντήρησης της επιθετικής ανοδικής τάσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 1.613,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.610,72 μονάδων (-0,90%) και 1.629,80 μονάδων (+0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 152,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,60% στις 3.948,97 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.527,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.467,77 μονάδες.

Profit taking

Όπως ήταν εύλογο, η αγορά χρειαζόταν να πάρει μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, ώστε να βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας των χαρτοφυλακίων της. Ήδη μέτρησε ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων, οι οποίες μάλιστα δημιούργησαν και μια καλή απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη των 1.600 μονάδων.

Έτσι, ενώ το «κόκκινο» κυριάρχησε στο ταμπλό, η διόρθωση ήταν ελεγχόμενη και συγκεντρωμένη περισσότερο σε συγκεκριμένους τίτλους, χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία. Το περιθώριο μάλιστα από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων, τα οποία και συντηρούν την τάση επιθετική ανοδική, είναι αρκούντως καλό, δίνοντας ήδη σε αρκετά χαρτοφυλάκια μέρος των κερδών.

Στη βραχυπρόθεσμη εικόνα πάντως οι διορθώσεις σαν τη σημερινή είναι έως και καλοδεχούμενες από την αγορά, προκειμένου να αφομοιώσει το μίνι ράλι που καταγράφει ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και προ ημερών, στις 3 Φεβρουαρίου, όταν και ο γενικός δείκτης βούτηξε προς τις 1.500 μονάδες, τροφοδοτώντας στη συνέχεια την αναρρίχηση στις 1.625 μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος των 1.650 μονάδων φαίνεται ότι είναι εφικτός, με την αγορά να δέχεται με “ωριμότητα” το rotation που κάνουν ενδοσυνεδριακά αρκετοί τίτλοι ώστε να βελτιώνεται η ρευστότητα χωρίς να υπάρχει απώλεια μονάδων. Ήδη άλλωστε η αγορά έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τα κέρδη από την αρχή του έτους να προσεγγίζουν το 10%.

Το επόμενο διήμερο προφανώς δεν θα είναι ενδεικτικό όμως της δυναμικής της αγοράς, καθώς την Παρασκευή αναμένεται και το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell. Αν και δεν υπάρχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον στις αλλαγές, πάντα η αναδιάρθρωση επηρεάζει αγορές λόγω της ανακατανομής των κεφαλαίων και των θέσεων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τωρα, ΟΤΕ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική και Cenergy έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Metlen, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Optima Bank, Coca Cola, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, Jumbo και Aegean ξεχώρισαν ανοδικά, αφού έκλεισαν με κέρδη 1,31% και 1,09% αντίστοιχα, με τις Helleniq Energy και Τιτάν να κλείνουν στο τέλος με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Eurobank και Σαράντης.

Στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έριξε σήμερα συναλλακτικούς ρυθμούς η διορθωτική πορεία της Alter Ego Media, με τη μετοχή να κρατά τα 4,51 ευρώ, ενώ την ανοδική της πορεία συνέχισε η Autohellas, η οποία έχει ανακάμψει από τα 10,50 ευρώ, στα 11,12 ευρώ σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Τιτάν: Σε καλή «τιμή» η έξοδος από την Τουρκία, λέει η ΑΧΙΑ
Xρηματιστήριο Αθηνών |

ΑΧΙΑ: Σε καλή «τιμή» η έξοδος του Τιτάνα από την Τουρκία - Διατηρεί τη σύσταση buy

Μετά τη συναλλαγή, ο Όμιλος Τιτάν θα λάβει συνολικά σε μετρητά 87,5 εκατ. δολάρια - Η πώληση εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης του Ομίλου στην Τουρκία