Σε ένα ακόμα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησε η Ευρώπη,  καθώς οι Βρυξέλλες δεσμεύονται να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα και να αυξήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο παρά τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα που στοχεύουν τις εξαγωγές αλουμινίου και πετρελαίου της Ρωσίας έρχονται καθώς οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα, στο πλαίσιο μια αρχικής ρωσοαμερικανικής συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Μετά την πρώτη επίσημη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί ότι οι περιορισμοί της ΕΕ στη ρωσική οικονομία, την αμυντική βιομηχανία και τους ολιγάρχες και αξιωματούχους που βοηθούν στη διατήρηση του πολέμου θα μπορούσαν να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

Ρωσία – Ουκρανία: Αλλάζουν πίστα οι ΗΠΑ – Τα νέα δεδομένα μετά τη συνάντηση στο Ριάντ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι κάποια στιγμή, γιατί έχουν και κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», είπε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους.

Σε μια δήλωση της οποίας το περιεχόμενο επαναλήφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε μετά τις συνομιλίες της Τρίτης ότι οι δύο χώρες θα «θέσουν τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και ιστορικών οικονομικών και επενδυτικών ευκαιριών» μετά την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

«Υπάρχει βαθιά ανησυχία για το πώς μπορούμε [η ΕΕ] να διατηρήσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία εάν οι ΗΠΑ αποσυνδέσουν τις κυρώσεις τους από τις δικές μας», ανέφερε στους Financial Times, Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι περισσότερες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2022 συντονίστηκαν από την G7 για να διασφαλιστεί ο μέγιστος αντίκτυπος.

Το 16ο πακέτο κυρώσεων

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι FT, το 16ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας επιβάλλει τη «σταδιακή» απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αλουμινίου και αυστηροποιεί περαιτέρω τα μέτρα που στοχεύουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου της.

Οι κυρώσεις στοχεύουν 73 λεγόμενα δεξαμενόπλοια σκιώδους στόλου που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα για εξαγωγή αργού πετρελαίου κατά παράβαση των δυτικών περιορισμών, 13 ρωσικές τράπεζες και δεκάδες άτομα και εταιρείες που θεωρείται ότι βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

«Στηρίζουμε την Ουκρανία και συνεχίζουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, γιατί αυτό είναι το σωστό, διατηρώντας τους διεθνείς κανόνες και την τάξη, υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για το νέο πακέτο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή