Στο πλαίσιο της ευρύτερης τάσης, που επικρατεί στην  Ευρώπη, προκειμένου να απεμπλακεί από το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, τέσσερις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπουν τον ρυθμιστικό βραχίονα του μπλοκ να απλοποιήσει τη μάζα των κανόνων, που σύμφωνα με τους ίδιους φέρνουν σε μειονεκτική θέση τις εμπορικές ευρωπαϊκές τράπεζες σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι μια «περιεκτική ανάλυση» των απαιτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασφάλιση «ισότιμων όρων ανταγωνισμού με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες».

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα ρεκόρ κερδών φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια συγχωνεύσεων

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενθάρρυνε τα οικονομικά στελέχη σε όλο τον κόσμο να απαιτήσουν την κατάργηση των κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση του 2008. Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι δεν ζητούν απορρύθμιση, η επιστολή τους είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως  ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα, των πολιτικών που υποστηρίζουν ότι οι τραπεζικοί κανόνες έχουν γίνει τόσο περίπλοκοι που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει τώρα να είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής αξιολόγησης των κανόνων που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», έγραψαν στην επιστολή οι Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, Γιοακίμ Νάγκελ, Φάμπιο Πανέτα και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η ανάλυση αυτή θα χρησιμεύσει στον εντοπισμό «τομέων όπου το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αδικαιολόγητα περίπλοκο και μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, χωρίς σημαντικά οφέλη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», γράφουν στην επιστολή τους.

Οι προτάσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το έργο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα λεγόμενα πρότυπα επιπέδου 2 και 3, τα οποία συντάσσονται από εποπτικές αρχές και όχι από νομοθέτες, «για να διασφαλιστεί ότι δεν προσθέτουν σωρευτικά ακούσια επίπεδα κανόνων και προσδοκιών», αναφέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Και προσθέτουν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει μικροπροληπτικά, μακροπροληπτικά πλαίσια και πλαίσια εξυγίανσης και θα μπορούσε επίσης να εξετάσει τον «πολλαπλασιασμό πρόσθετων ρυθμιστικών έργων» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ένα σταθερό, προβλέψιμο και απλούστερο πλαίσιο.

Το Bloomberg News είχε γράψει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εντείνουν τις πιέσεις τους για μια επείγουσα αναθεώρηση των αδυναμιών στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απαιτεί ένα σαφές, προβλέψιμο και αναλογικό ρυθμιστικό πλαίσιο και οι αποφασιστικές και αιτιολογημένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό των κανονισμών θα βοηθούσαν στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κανόνων», έγραψαν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή