Τα κοινά ομόλογα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μαζική ανασυγκρότηση της άμυνας της Ευρώπης, ιδέα που υποστηρίζει και η Κάγια Κάλας, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και  Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Η Κάλας μίλησε στο Bloomberg στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, πριν τη συνάντηση της G20, επέκρινε την πρώιμη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι το ρωσικό αφήγημα κερδίζει έδαφος ενώ η Ευρώπη θα χρειαστεί μαζική ανακατανομή πόρων.

Επώδυνες αποφάσεις από τα κράτη μέλη

Οι συζητήσεις έχουν επιταχυνθεί στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αύξησης των αμυντικών δαπανών, με θέματα όπως η κοινή χρηματοδότηση να γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της συζήτησης. Η Κάλας σημείωσε ότι το μπλοκ θα μπορούσε επίσης να εξετάσει την ανακατεύθυνση αχρησιμοποίητων χρημάτων από το ταμείο αποκατάστασης της πανδημίας.

«Νομίζω ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση όπου πρέπει πραγματικά να βρούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μόχλευση και να δράσουμε πραγματικά γρήγορα» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι κοινοί δεσμοί βρίσκονται στο τραπέζι. «Αλλά είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που πρέπει να εξετάσουμε».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάγωσαν όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε συζητήσεις με τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου ή της Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι πασχίζουν αν βρουν ένα τρόπο να επηρεάσουν τα γεγονότα και να διασφαλίσουν ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

«Απαιτεί ακόμα πολύ επώδυνες αποφάσεις από τα κράτη μέλη» τόνισε η Κάλας. «Νομίζω ότι είναι ψευδαίσθηση αν νομίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς ανακατανομή πόρων ή ανακατανομή ή αλλαγή προτεραιοτήτων».

Έκτακτες συνεδριάσεις

Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν συγκάλεσε μια έκτακτη σύνοδο, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της συνόδου κρίσης. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο Μαρκ Ρούτε του ΝΑΤΟ, η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας, ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, ο Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας, η Μέτε Φρέντερικσεν της Δανίας, ο Ντικ Σούφ της Ολλανδίας και ο Κίρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στη συνάντηση.

Σήμερα σχεδιάζει να μιλήσει σε ηγέτες περίπου 15 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, με τους περισσότερους να συμμετέχουν μέσω βιντεοκλήσης, σύμφωνα με την προεδρία.

Η δήλωση δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγέτες του Βελγίου, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Κροατίας και του Καναδά.

Η προστασία της Ουκρανίας και η επέκταση των δικών τους στρατών θα μπορούσε να κοστίσει στις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου επιπλέον 3,1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics. Οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι η συμμαχία θα χρειαστεί να δαπανήσει έως και 3,7% του ΑΕΠ για την άμυνα, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Τι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Χωρίς την Ευρώπη καμία ειρηνευτική συμφωνία για Ρωσία – Ουκρανία δεν θα είναι εφαρμόσιμη, διεμήνυσε είπε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο.

«Για να λειτουργήσει οτιδήποτε, πρέπει να συμμετέχουν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι, γιατί οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία εδώ στην Ευρώπη, οπότε χωρίς εμάς, οποιαδήποτε συμφωνία απλώς δεν θα λειτουργούσε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία είναι η σωστή κίνηση, πρέπει να το δώσουμε στον Αμερικανό πρόεδρο» τόνισε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Το γεγονός ότι πρώτα ήθελε να το κάνει χωρίς την Ουκρανία είναι εντελώς απαράδεκτο. Και είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι θέλει να διαπραγματευτεί χωρίς την Ευρώπη, αλλά να φορτώσει όλο το βάρος της διασφάλισης της ειρήνης στους Ευρωπαίους».

Η ΕΕ διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της άμυνας μέσω του εθνικού δημοσιονομικού χώρου

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν μερικές επιλογές για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, όπως η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ώστε να επιτρέπεται στις χώρες να ενισχύουν τις δαπάνες χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με τους κανονισμούς του μπλοκ. Ζυγίζουν επίσης την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων κονδυλίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ταμείου για την αποκατάσταση της πανδημίας, για αμυντικούς σκοπούς, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η ΕΕ διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ  για τη χρηματοδότηση της άμυνας μέσω του εθνικού δημοσιονομικού χώρου, των ταμείων συνοχής του μπλοκ και από την επαναχρησιμοποίηση χρημάτων σε υφιστάμενα προγράμματα, όπως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Παρισιού τη Δευτέρα ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, ότι «πολλά» δισεκατομμύρια ευρώ από εκκρεμή ευρωπαϊκά κονδύλια θα επαναχρησιμοποιηθούν για την άμυνα, «τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή