Από τις ανεμογεννήτριες στην κορυφή του βουνού στη Νορβηγία μέχρι τους ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο στην Αυστραλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πλημμυρίζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κι επειδή η παραγωγή από αυτές τις νέες πηγές διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο φυσάει ή  πόσο ήλιο έχει, συχνά αποδίδουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν τα δίκτυα, οδηγώντας στο περίεργο φαινόμενο με τις αρνητικές τιμές ενέργειας.

Φέτος είναι πιθανό να σημειωθεί αριθμός ρεκόρ ωρών κατά τις οποίες η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πέφτει κάτω από το μηδέν. Ενώ όλη αυτή η φθηνή ενέργεια μπορεί να είναι καλά νέα για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες, είναι μια σοβαρή ανησυχία για τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η αστάθεια των τιμών αποτελεί απειλή για τα σταθερά κέρδη.

Ο «κανιβαλισμός» της αγοράς ενέργειας συγκλονίζει επενδυτές και πολιτικούς

Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τι συμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και να περιγράψει το φαινόμενο αυτό, το Bloomberg απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για τις αρνητικές τιμές ενέργειας.

1. Τι προκαλεί τις αρνητικές τιμές ενέργειας;

Η ηλεκτρική ενέργεια διακινείται στις αγορές χονδρικής με παρόμοιο τρόπο με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα εμπορεύματα μπορούν να αποθηκευτούν σε δεξαμενές και μεγάλα πλοία μέχρι να χρησιμοποιηθούν, ενώ ο όγκος των μπαταριών που συνδέονται στο δίκτυο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει ακόμη καλύψει την έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενισχύουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όλο και πιο ασταθή.

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται στιγμιαία, εάν η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει τη ζήτηση και δεν μπορεί να απομακρυνθεί για μελλοντική χρήση, οι τιμές μπορεί να πέσουν κάτω από το μηδέν. Όταν συμβεί αυτό, οι παραγωγοί πρέπει ουσιαστικά να πληρώσουν τους καταναλωτές για να αφαιρέσουν την πλεονάζουσα ενέργεια από τα χέρια τους.

2. Γιατί οι αρνητικές τιμές ενέργειας γίνονται όλο και πιο συχνές;

Οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενισχύουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όλο και πιο ασταθή.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες μπορεί να εκτιναχθεί ή να κατρακυλήσει μέσα σε λίγες ώρες. Και η επέκταση της ηλιακής ενέργειας καθιστά την υπερπροσφορά ένα αυξανόμενο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα γύρω στο μεσημέρι και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η παραγωγή κορυφώνεται.

Σύμφωνα μάλιστα, με το BloombergNEF η μεγαλύτερη ηλιακή αγορά της Ευρώπης, η Γερμανία, αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 γιγαβάτ εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος το 2025, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. Η ηλιακή παραγωγή στη χώρα προβλέπεται να φτάσει σχεδόν το 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα Σαββατοκύριακα και οι επίσημες αργίες είναι πιο επιρρεπή σε αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην αλληλεπικάλυψη της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και, ανάλογα με τον καιρό, στη συνεχιζόμενη εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. Δεν μπορούμε απλώς να κλείσουμε τις πλεονάζουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή άλλες πηγές ενέργειας για να αντισταθμίσουμε;

Δεν είναι τόσο απλό. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου μπορεί να είναι αργή και δαπανηρή.

Αναπτύχθηκε μια νέα γενιά εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ώρες για παλαιότερες εγκαταστάσεις που λειτουργούν με άνθρακα και πυρηνικά, οι οποίες συνήθως «συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς, ενισχύοντας τον αντίκτυπο άλλων παραγόντων για αρνητικές τιμές», δήλωσε ο Jannik Carl, επιστημονικός συνεργάτης στην Aurora Energy Research .

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μηδέν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008, καθώς η χώρα αύξησε την αιολική και ηλιακή της δυναμικότητα

Επιπλέον, δεν υπάρχει τιμωρία για τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει μικρή ζήτηση και οι κρατικές επιδοτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της καθαρής ενέργειας σημαίνουν ότι οι γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να διοχετεύουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο ακόμη και όταν οι τιμές γίνουν αρνητικές.

Η Γερμανία επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή τη στρέβλωση περιορίζοντας τη δεξαμενή των παραγωγών ηλιακής ενέργειας που είναι επιλέξιμες για το «feed-in tariff» της όταν οι τιμές της αγοράς γίνουν αρνητικές. Αυτή είναι μια κρατική επιδότηση που εγγυάται μια ελάχιστη τιμή για ορισμένους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν — ακόμα κι αν αυτή η ισχύς δεν χρειάζεται.

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου πληρώνουν ανανεώσιμες πηγές ενεργητικού για να απενεργοποιηθούν για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος, αλλά είναι μια δαπανηρή επιλογή. Αυτή η πρακτική κόστισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο £ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 δισεκατομμύρια £ το 2025, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Εθνικού Ενεργειακού Συστήματος.

4. Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές τιμές ενέργειας;

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το μηδέν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008, καθώς η χώρα αύξησε την αιολική και ηλιακή της δυναμικότητα.

Και έχουν γίνει όλο και πιο κοινές σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια — από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Aurora, η Φινλανδία ξεπέρασε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές το 2024 με 725 ώρες με αρνητικές τιμές, από μόλις πέντε το 2021 και ξεπέρασε τις 455 ώρες της Γερμανίας. Παράλληλα, η περιορισμένη χωρητικότητα των καλωδίων υψηλής τάσης για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σήμαινε ότι η Φινλανδία δεν μπορούσε να πουλήσει περισσότερη από την πλεονάζουσα παραγωγή της σε άλλες χώρες.

Στην Αυστραλία, η ταχεία απομάκρυνση από τον άνθρακα και η μαζική απορρόφηση οικιακής ηλιακής ενέργειας την έχουν καταστήσει case study για την ενεργειακή μετάβαση. Το κύριο δίκτυο της χώρας δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις της προσφοράς κατά τις πιο φωτεινές ώρες της ημέρας. Οι τιμές της ενέργειας έπεσαν κάτω από το μηδέν για ρεκόρ 23% του χρόνου το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ovo Energy Ltd. , προσφέρουν στα νοικοκυριά δωρεάν ρεύμα το μεσημέρι .

Στις ΗΠΑ, οι αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται πιο συχνές και έντονες εν μέσω αυξανόμενης παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αυξανόμενων σημείων συμφόρησης στο δίκτυο. Τιμές κάτω από το μηδέν εμφανίζονται παντού από το Τέξας και την Καλιφόρνια μέχρι το πλέγμα PJM στα ανατολικά της χώρας που εκτείνεται σε 13 πολιτείες συν την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Η αστάθεια των τιμών δημιουργεί ευκαιρίες για νέες εταιρείες να εισέλθουν σε έναν κλάδο όπου επί μακρόν κυριαρχούν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

5. Τι συμβαίνει με τις τιμές του ρεύματος κάτω από το μηδέν;

Ο κίνδυνος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνουν θύμα της δικής τους επιτυχίας. Οι επιδοτήσεις που ενθάρρυναν την απορρόφηση αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων καταργούνται πλέον σταδιακά σε πολλές αγορές και τα έργα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν χωρίς την κρατική υποστήριξη. Ωστόσο, οι αρνητικές τιμές μείωσαν τη μέση τιμή χονδρικής που προσφέρεται στους παραγωγούς, μειώνοντας τα κέρδη από την πράσινη ενέργεια. Εάν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνονται λιγότερο ελκυστικά από οικονομική άποψη για την κατασκευή, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει τη στροφή σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στην Ισπανία, η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που οδηγεί σε μεγάλες περιόδους όπου οι τιμές κυμαίνονται γύρω από το μηδέν. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα έργα τους από αρνητικές και ασταθείς τιμές, οι πάροχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να πουλήσουν την ισχύ τους σε εταιρικούς καταναλωτές. Αυτές οι συμφωνίες συνήθως διαρκούν περισσότερο από μια δεκαετία. Ωστόσο, αυτό κινδυνεύει να επιδεινώσει το πρόβλημα δημιουργώντας ακόμη λιγότερα κίνητρα για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μειώσουν την παραγωγή σε περιόδους πλεονάσματος.

6. Επωφελείται κανείς από τις αρνητικές τιμές ενέργειας;

Η αστάθεια των τιμών δημιουργεί ευκαιρίες για νέες εταιρείες να εισέλθουν σε έναν κλάδο όπου επί μακρόν κυριαρχούν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι ιδιοκτήτες στοιχείων ενεργητικού μπαταριών μπορούν να επωφεληθούν από τις κυμαινόμενες τιμές ενέργειας αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια για φόρτιση όταν οι τιμές είναι χαμηλές ή αρνητικές και αποφορτίζοντας στο δίκτυο όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.

Υπάρχει επίσης ένα πλήθος νέων εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία και ειδικεύονται σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές μεγάλου όγκου. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την επεξεργασία χιλιάδων συναλλαγών την ημέρα για να επωφεληθούν από τις οριακές διαφορές τιμών μεταξύ των αγορών.

7. Οι αρνητικές τιμές ρεύματος σημαίνουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος;

Όχι για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, καθώς συνάπτουν συμβάσεις σταθερής τιμής που δεν αντικατοπτρίζουν τα καθημερινά ή ωριαία σκαμπανεβάσματα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής .

Ωστόσο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, έχουν συμβάσεις προμήθειας που συνδέονται με τιμές χονδρικής. Έτσι, όταν μια συγκεκριμένη ώρα τιμολογείται κάτω από το μηδέν, πιστώνονται για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη τη στιγμή. Η ιδέα είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή απόδοση και να ενθαρρυνθούν πιο ευέλικτες καταναλωτικές συνήθειες, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, βάζουν στεγνωτήριο ή κάνουν ντους όταν οι τιμές είναι χαμηλές (και όταν περισσότερη ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι καταναλωτές πληρώνονται για να χρησιμοποιούν ρεύμα κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών, οι περιοδικοί λογαριασμοί τους είναι απίθανο να μετατραπούν σε πιστωτικοί, καθώς περιλαμβάνουν επίσης χρεώσεις δικτύου, φόρους και άλλες προσθήκες.

8. Είναι οι τιμές αρνητικής ενέργειας το νέο φυσιολογικό;

Καθώς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδέονται στο δίκτυο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να πέφτουν πιο συχνά κάτω από το μηδέν τα επόμενα χρόνια – εκτός εάν η αποθήκευση μπαταριών αυξηθεί για να απορροφήσει περισσότερο την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας.

Η «συνεγκατάσταση» των μπαταριών παράλληλα με τα αιολικά και ηλιακά στοιχεία γίνεται πιο δημοφιλής καθώς οι προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσπαθούν να αποθηκεύσουν την πλεονάζουσα παραγωγή τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες arbitrage από τις ασταθείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγαλύτερη χωρητικότητα του δικτύου θα βοηθούσε επίσης στην αποτροπή των αρνητικών τιμών ενέργειας, καθώς η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή θα μπορούσε να μεταφερθεί σε χώρες και περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Η τοποθέτηση μπαταριών πιο κοντά σε αυτά τα κέντρα ζήτησης θα μπορούσε επίσης να ανακουφίσει τα προβλήματα συμφόρησης του δικτύου και να μειώσει την πίεση για την πραγματοποίηση δαπανηρών αναβαθμίσεων δικτύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
HELLENiQ ENERGY: Συναντήσεις Σιάμισιη στο Κάιρο με Chevron, ExxonMobil για τα ελληνική κοιτάσματα
Ενέργεια |

Εταίρους για τα κοιτάσματα αερίου ψάχνει η HELLENiQ ENERGY – Οι επαφές Σιάμισιη με Chevron, ExxonMobil και άλλες πετρελαϊκές

Η HELLENiQ ENERGY αναζητά συνεπενδυτές στις παραχωρήσεις του Ιονίου και της Κρήτης – Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO του ομίλου είχε συναντήσει και με πετρελαϊκές που ενδιαφέρονται να μπουν στην Ελλάδα