
Απευθείας επενδύσεις σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο εξωτερικό μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τη συνεργασία με «αξιόπιστους προμηθευτές» ώστε να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας.
Αυτό προκύπτει από προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου ανέκαμψαν στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από το χαμηλό σχεδόν ενός μηνός κάτω από τα 48 ευρώ, καθώς τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι γεμάτα κάτω από το 45% και η περιοχή αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη να ξαναγεμίσει tiw αποθήκες της ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου. Ακόμη και με υψηλότερες θερμοκρασίες και άνοδο των εισαγωγών LNG, οι συνθήκες εφοδιασμού αναμένεται να παραμείνουν σφικτές έως ότου τεθούν σε λειτουργία νέα έργα LNG, πιθανότατα το 2026. Ενώ ορισμένες χώρες χαλαρώνουν τους κανόνες αποθήκευσης καυσίμων για να μειώσουν την πίεση, θα χρειαστεί ακόμα ένα buffer για τον επόμενο χειμώνα. Επίσης, η αποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου παραμένει αβέβαιη. Αν και η ώθηση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις τιμές, η διαρκής ειρήνη είναι ένα μάλλον απίθανο σενάριο στο προσεχές μέλλον.
Γιατί έχουμε αρνητικές τιμές ενέργειας και τι σημαίνει για την Ευρώπη
Η ΕΕ έχει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για το κλίμα να μειώσει τις εκπομπές της στο καθαρό μηδέν έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι το μπλοκ πρέπει να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν CO2.
Ωστόσο, παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση τόσο των υψηλών τιμών της ενέργειας όσο και των απειλών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα αντιμετωπίσει εμπορικούς δασμούς εάν δεν εισαγάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να τερματίσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έως το 2027, αλλά προς το παρόν η Μόσχα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ.
Οι επόμενες κινήσεις στην αγορά LNG
Σε προσχέδιο του εγγράφου που περιγράφει τα μέτρα για τη μείωση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «θα συνεργαστεί άμεσα με αξιόπιστους προμηθευτές LNG για να εντοπίσει πρόσθετες και ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους πηγές εισαγωγών από υφιστάμενα και μελλοντικά έργα εξαγωγών LNG».
Ωστόσο, δεν διευκρινίζει με ποιες χώρες προτίθεται να συνεργαστεί.
Βασικός προμηθευτής οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής LNG της Ευρώπης. Οι αγορές της από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα οδήγησε την ΕΕ να μειώσει δραστικά τη χρήση φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να τερματίσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έως το 2027, αλλά προς το παρόν η Μόσχα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ.
Το «ιαπωνικό μοντέλο»
Στο προσχέδιο που αποκαλύπτει το Reuters, τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες μελετούν το «το ιαπωνικό μοντέλο», σε μια σαφή αναφορά στην πολιτική του Τόκιο να χρηματοδοτεί έργα υποδομής εξαγωγής LNG προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές συμβάσεις φυσικού αερίου πρέπει να λήξουν έως το 2049 για να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο του μπλοκ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποκαλύψει το Clean Industrial Deal στις 26 Φεβρουαρίου, εντός των πρώτων 100 ημερών από τη νέα θητεία της
Οι ΑΠΕ
Σε μια πορεία αντίστροφη προς αυτή της δεύτερης θητείας Τραμπ, η ΕΕ επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι κανόνες της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να βασίζονται στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έφτασε στα υψηλά δύο ετών την περασμένη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών συγκράτησης των τιμών, το έγγραφο αναφέρει ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση της ζήτησης LNG από τις ευρωπαϊκές εταιρείες για να τις βοηθήσει να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια ως καταφύγιο από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια.
Αυτή είναι μια μέθοδος που ακολουθούν επίσης ιαπωνικές εταιρείες που συνήθως αναζητούν μακροχρόνιες συμβάσεις με μεγάλους παραγωγούς LNG.
«Η κοινή αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τη διερεύνηση της επιλογής μακροπρόθεσμων συμβατικών δεσμεύσεων για να γίνουν οι τιμές πιο σταθερές», αναφέρει το draft.
Τα αποκαλυπτήρια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, πρόκειται να αποκαλύψει το Clean Industrial Deal στις 26 Φεβρουαρίου, εντός των πρώτων 100 ημερών από τη νέα θητεία της. Σύμφωνα με προσχέδιο του συγκεκριμένου εγγράφου, λεπτομέρειες του οποίου αποκαλύπτει το Bloomberg News, η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από ένα νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Το πλαίσιο θα καθορίζει πώς τα κράτη μέλη μπορούν να σχεδιάσουν μέτρα για να υποστηρίξουν τους διπλούς στόχους, αφενός την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και αφετέρου την καλύτερη τοποθέτηση της βιομηχανίας έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων.
Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
Το σχέδιο αυτό, το οποίο συζητείται καθώς η ΕΕ παλεύει με πεισματικά υψηλές τιμές ενέργειας, θέτει στη διάθεση των κρατών μελών επιχορηγήσεις, φορολογικά πλεονεκτήματα, επιδοτούμενα δάνεια και άλλα εργαλεία. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγική ικανότητα καθαρών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν από την επίσημη έγκρισή του, για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων από επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστές, οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα απομάκρυνσης του κινδύνου από επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια ή έργα.
Οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν επίσης να θεσπίσουν φορολογικά κίνητρα με τη μορφή ταχείας απόσβεσης για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων καθαρής τεχνολογίας.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα