
Διήμερη επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με αφορμή τη διεξαγωγή της Διεθνούς Ενεργειακής Έκθεσης και του Συνεδρίου «EGYPES 2025».
O Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Αιγύπτου, Karim Badawi, με τον οποίο υπέγραψαν MoU, για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCUS).
Στο πλαίσιο του MoU, Ελλάδα και Αίγυπτος αναγνωρίζουν τη σημασία της συνεργασίας για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα του CCS/CCUS, καθώς και την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες για την πιθανή ανάπτυξη εγκαταστάσεων – αποθηκευτικών χώρων για CCS/CCUS. Εξέλιξη, που θα συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και της ενεργειακής μετάβασης.
Μαθιός Ρήγας (Energean): Υπάρχει μέλλον για επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο
Η νέα διμερής επιτροπή
Για την εποπτεία της συνεργασίας και την υποστήριξη της επίτευξης των στόχων του MoU θα συσταθεί διμερής Ελληνο-Αιγυπτιακή επιτροπή υψηλού επιπέδου. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) θα συντονίσει τις προσπάθειες, διευκολύνοντας το έργο των κοινών ομάδων εργασίας που θα συσταθούν, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις συμφωνημένες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.
Σημειώνεται πως ο κ. Σκυλακάκης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής της Chevron, κ. Clay Neff, ενώ μαζί με την κυρία Σδούκου είδε τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, κ. John Ardill. Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων συζητήθηκαν οι προοπτικές των ερευνών υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων και των προσκλήσεων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.
Ο κ. Σκυλακάκης συμμετείχε σε Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο του εν λόγω πάνελ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, από τις οποίες προκύπτει πως η χώρα μας κινείται ταυτόχρονα σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις και μάλιστα αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων της «πράσινης» μετάβασης, της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης των τιμών ενέργειας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση
Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ηλεκτρική διασύνδεση που «χτίζει» η Ελλάδα με την Κύπρο και για τις διαδικασίες με σκοπό την «πράσινη» ηλεκτρική, διασύνδεση με την Αίγυπτο -που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, στη μεταφορά αιολικής ενέργειας από την Αίγυπτο. «Όταν κατακάτσει η σκόνη από τις εντάσεις αυτό που μένει είναι οι συμφωνίες που έχεις συνάψει και τα σχέδια που έχεις δρομολογήσει με τους εταίρους σου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ακόμη, στάθηκε στο ενδιαφέρον από διεθνείς κολοσσούς για έρευνες στις ελληνικές θάλασσες, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Υπογράμμισε, επίσης, πως η Ελλάδα έχει πάνω από 14GW σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά, κυρίως μικρών επενδυτών). Και πως μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα υπερβεί τα 20GW, με το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί να αφορά σε φωτοβολταϊκά. Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, το 2024 έγινε, σε έναν βαθμό, εξαγωγική.
Από την πλευρά της, η κυρία Σδούκου συμμετείχε σε διαφορετικό πάνελ, στο «EGYPES 2025», με θέμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και κλιματικής τεχνολογίας και το πως μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της κλιματικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Υφυπουργός επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των τεχνολογιών αυτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μεγάλα περιθώρια που ακόμη υπάρχουν. «Σήμερα, έχουμε ήδη αναπτύξει πολλές τεχνολογίες. Ωστόσο, το 35% της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται έως το 2050, θα προέλθει από τεχνολογίες που ακόμη δεν υπάρχουν στην αγορά», ανέφερε.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων καθαρής ενέργειας. Όπως είπε, «η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών είναι καθοριστικοί παράγοντες, ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν μικρότερο κόστος, να μπορούν πειραματίζονται και να δοκιμάζουν νέες ιδέες με λιγότερους περιορισμούς και να μπορούν να μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα έτοιμα για την αγορά πιο γρήγορα».
Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε (17/2) το περίπτερο της ΕΔΕΥΕΠ στη Διεθνή Ενεργειακή Έκθεση και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε (16/2) στην εκδήλωση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), σε μία πρωτοβουλία ενδυνάμωσης και υποστήριξης των γυναικών στον τομέα της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού