
Στην απόφασή του να προχωρήσει στο πάγωμα της χρηματοδότησης της USAID προχωρά ο Πρόεδρος Τραμπ με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ανέργων στις 12.700 στην Β. Καρολίνα που φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους εργολάβους της USAID.
Το σκεπτικό της απόφασης Τραμπ
Το πάγωμα της χρηματοδότησης για 90 μέρες του προγράμματος βοήθειας των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών, USAID, είχε ήδη προαναγγελθεί από τις 20 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να σταματήσουν δεκάδες έργα που χρηματοδοτούνταν από τον συγκεκριμένο οργανισμό για την Διεθνή Ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος Τραμπ πάγωσε τις δαπάνες της USAID για να θέσει τα αμερικανικά συμφέροντα πρώτα.
Στόχος, με βάση τον Αμερικάνο Πρόεδρο, ήταν η μείωση των δαπανών και ο περιορισμός των χρημάτων που στέλνει η Αμερική στο εξωτερικό με τον αντίκτυπο της απόφασής αυτής να είναι αισθητός σε χιλιάδες Αμερικανούς εργαζομένους των οποίων οι θέσεις εξαρτώνται από την USAID.
Β. Καρολίνα: Η Πολιτεία του Τραμπ
Οι χιλιάδες απολύσεις και το πάγωμα των πληρωμών έχουν ιδιαίτερη επίπτωση σε μια μία από τις πολιτείες που είναι τα «γερά εκλογικά χαρτια» του Τραμπ αφού την κέρδισε το 2016, το 2020 και το 2024 ενώ την επισκέφθηκε τουλάχιστον 11 φορές κατά την καμπάνια του περασμένου έτους, περισσότερες δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.
Οι μετεκλογικές συνέπειες
Το πάγωμα της χρηματοδότησης της USAID επιδρά ειδικά στην Β. Καρολίνα, που είναι μια από τις κύριες πολιτείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την USAID και φιλοξενεί οργανισμούς που έλαβαν περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τοποθετώντας τη στην πέμπτη θέση μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ.
Οι δε εργολάβοι της USAID που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία που έχουν τεθεί σε άδεια ή έχουν απολυθεί δεν έχουν καμία ιδέα για το πότε και αν θα πληρωθούν οι λογαριασμοί για τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελέσει.
Βεβαίως η απόφαση αυτή, αυτή έχει συνέπειες συνολικά για τους αμερικανούς αγρότες, κατασκευαστές επίπλων, αεροπορικές εταιρείες και εκατοντάδες άλλες αμερικανικές οργανώσεις που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες στον κυβερνητικό οργανισμό. Δηλαδή επηρεάζει εκτός από μια σειρά κλάδους της οικονομίας και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη