
Αν και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, η αποτίμηση φαίνεται ελκυστική για τις εκτιμήσεις της, όπως αναφέρει η UBS, σε έκτακτο note για τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει η τράπεζα στις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, αν και η υποκείμενη κερδοφορία θα μειωθεί καθώς μειώνονται τα επιτόκια, θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι διανομές αυξάνονται, με το ROTE να διαμορφώνεται στο 18,8% υποθέτοντας ότι η βάση CET1 θα είναι 14% έως το 2026.
«Σπίτι μου»: Το σχέδιο των τραπεζών για ώθηση στα στεγαστικά δάνεια
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί τη σύσταση για αγορά, με την τιμή στόχο στα 11,20 ευρώ.
Τι αναμένεται από τα αποτελέσματα
Η Εθνική έδωσε στις αρχές τις εβδομάδας τις βασικές τάσεις, ενόψει των αποτελεσμάτων που αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου. Παρόλο που τα χαμηλότερα επιτόκια άρχισαν να επηρεάζουν τα επιτοκιακά έσοδα (NII), όπως αναμενόταν, μια ισχυρή χρονιά κερδών επέτρεψε ορισμένες επιπλέον εφάπαξ χρεώσεις το τέταρτο τρίμηνο της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Αυτό περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για το Πρόγραμμα Εθελουσίας (VES), επιπλέον των χρεώσεων ~80 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τους πρώτους 9 μήνες (συμπεριλαμβανομένου του κόστους placement της μετοχής).
Το τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα ισχυρό πιστωτικά τρίμηνο με την καθαρή αύξηση στα δάνεια καλής εκτέλεσης να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ για το έτος έναντι του προηγούμενου στόχου >1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα ενίσχυε τη δημιουργία ΝΙΙ στο μέλλον.
Επίσης, η UBS εκτιμά ότι η εστίαση στα αποτελέσματα θα επικεντρωθεί στις προοπτικές και στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο, παρά στις τάσεις του τέταρτου τριμήνου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, όπως και για τις υπόλοιπες τράπεζες, θα συνοδεύονται από ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής, προσθέτοντας έτος 2027.
Δεδομένων των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) καθώς μειώνονται τα επιτόκια, η επιβεβαίωση της τρέχουσας καθοδήγησης NII έως το 2026 ή μια αναβάθμιση του σχεδίου θα μπορούσε να είναι θετικός καταλύτης, καταλήγει η UBS.


Latest News

Pirelli στους κινέζους μετόχους της: Μειώστε το μερίδιο σας, έρχονται δασμοί
Το ΔΣ της Pirelli πιέζει την κινεζική Sinochem, τον μεγαλύτερο μέτοχό της, να μειώσει το μερίδιό της - Οι φόβοι λόγω δασμών

Q&R: Εισέρχεται στην AI – Εξαγόρασε το 51% της AI Squaredev
Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Fais Group: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην Δημόσια Προσφορά
Αντίστροφη μέτρηση για το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Η επόμενη μέρα του Fais Group περιλαμβάνει δυναμικά πλάνα ανάπτυξης

ΔΕΗ: Σβήνει τον λιγνίτη το 2025, ανοίγει τον διακόπτη για επενδύσεις 1 GW σε mega data center
Mega project ανακοίνωσε ο Γιώργος Στάσσης πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ για την υποδοχή επενδύσεων σε data centers στη Δ. Μακεδονία

AXIA: Χαμηλότερες επιδόσεις βλέπει το τέταρτο τρίμηνο του 2024 για τον Τιτάν
Η ΑΧΙΑ προβλέπει ότι οι πωλήσεις του 4ου τριμήνου του 2024 θα μειωθούν κατά 2,8% σε ετήσια βάση στα 636,4 εκατ. ευρώ λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη και της συρρίκνωσης σε άλλους τομείς

Αύξηση 71% στα καθαρά κέρδη της Lamda Development - Στα 665 εκατ. οι πωλήσεις
Στα 665 εκατ. οι πωλήσεις της Lamda Development, αυξημένες κατά 48% έναντι του 2023

ΔΕΗ: Έπιασε τα 1,8 δισ. σε EBITDA για το 2024 - Guidance Στάσση για 2 δισ. το 2025
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ με το 85% να αφορά δραστηριότητες των ΑΠΕ - Πρόταση για διανομή μερίσματος €0,40/μετοχή

nrg: Άνοιξε κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης
Νέα καταστήματα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία κατασκευής, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της nrg και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της στο κοινό

Στην εξαγορά της γαλλικής Akuo προχωρά η Ardian - Το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ
Η Ardian στοχεύει στη στήριξη πλατφορμών υποδομών κατά τη φάση της βιομηχανοποίησης και της ανάπτυξής τους

Άλμα της Παπουτσάνης - Το «κλειδί» εξαγωγές, επώνυμα προϊόντα και παραγωγή για τρίτους
Η Διοίκηση προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού €0,03 ανά μετοχή