Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι, συγχρονίζοντας τα οικονομικά τους ημερολόγια με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό θα επιτρέψει στις διοικήσεις τους να ολοκληρώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο τις αναγκαίες επαφές με το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), αναφορικά με τα μερίσματα που θα διανείμουν από τα κέρδη του 2024.

Θα ακολουθήσουν οι ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις, που θα επικυρώσουν τις εγκριθείσες από τον επόπτη διανομές.

Αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, ώστε να εκκινήσει το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η διαδικασία της επιβράβευσης των μετόχων.

Οι τράπεζες και τα ερωτήματα

Οι τραπεζικές διοικήσεις θα παράσχουν αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος την ερχόμενη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2024.

Την αρχή κάνει η Πειραιώς στις 24 Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν η Eurobank στις 27 Φεβρουαρίου και οι Εθνική – Alpha Bank μία ημέρα αργότερα.

Συγκεκριμένα, θα κληθούν να δώσουν στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές απαντήσεις τόσο για το ποσοστό των κερδών που θα διανεμηθεί, όσο και για τον τρόπο ανταμοιβής των μετόχων (επιστροφή κεφαλαίου σε μετρητά, προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας αυτήν την περίοδο βρίσκεται η πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς

Από όσα έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά, Alpha Bank και Πειραιώς θα αξιοποιήσουν το 35% του καθαρού αποτελέσματος για αυτό το σκοπό, ενώ Εθνική και Eurobank έως και το 50%.

Πλήθος ερωτημάτων θα δεχθούν οι CEOS των συστημικών ομίλων και για το πλάνο αξιοποίησης των κεφαλαιακών μαξιλαριών που διαθέτουν, για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους.

Πρόκειται για μία κρίσιμη παράμετρο ως προς τη διαμόρφωση της κερδοφορίας της επόμενης τριετίας (2025 – 2027), τα επιχειρησιακά πλάνα της οποίας επίσης θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας αυτήν την περίοδο βρίσκεται η πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας θα ερωτηθεί σχετικά, μιας και το deal έχει πολλές πτυχές, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Το θέμα θα τεθεί και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διατηρεί ποσοστό 9,9% στην πρώην θυγατρική της, ενώ εμπλέκεται στην όλη υπόθεση λόγω της σύμβασης αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της από το δίκτυό της, αλλά και του τιμήματος που δεν έχει ακόμη εισπράξει από το CVC.

Σημειώνεται πως η ΕΤΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια μεγάλη κίνηση εξαγοράς, που να αλλάζει το story της, παρά τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα που διατηρεί.

Στις προηγούμενες συζητήσεις με αναλυτές, δεν είχε δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση για το τι σκοπεύει να κάνει, ωστόσο μετά τις κινήσεις από τους άλλους τρεις μεγάλους ομίλους, το διοικητικό της επιτελείο καλείται να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το σχέδιό της.

Η επέκταση της Eurobank

Ως προς τη Eurobank, στο προσκήνιο βρίσκεται η διαδικασία συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, μετά την απόκτηση ποσοστού άνω του 90% στο κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα.

Τα αποτελέσματά του ενοποιούνται πλέον στον όμιλο και η διοίκησή του θα παρουσιάσει τις προοπτικές που διανοίγονται από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αναλυθεί περαιτέρω το σχέδιο της Eurobank να καταστεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για πελάτες από τη Μέση Ανατολή, μετά το άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Alpha Bank, μετά τη συμφωνία για εξαγορά εταιρείας στο χώρο του factoring, την οποία θα συγχωνεύσει με τη θυγατρική της, επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τη UniCredit.

Η διοίκησή της αναμένεται να ερωτηθεί για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει μέχρι σήμερα, αλλά και για τις προοπτικές ενίσχυσης των εργασιών της τα επόμενα χρόνια.

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Τέλος, θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθεί από τις διοικήσεις όλων των τραπεζών μία ενημέρωση για τα σχέδιά τους προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας μηδενισμού του αναβαλλόμενου φόρου.

Πρόκειται για απότοκο της κρίσης και του κουρέματος του δημόσιου χρέους την περασμένη δεκαετία, το οποίο επιδρά αρνητικά στην ποιότητα των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM η απόσβεση θα γίνει ταχύτερα σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, αντί του 2041, τα σχέδια που παρουσίασαν στα τέλη του 2024 οι τράπεζες, προβλέπουν μηδενισμό του στο πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις