Στην υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), όπως προανήγγειλε από το βήμα του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΟΞ στην Κόρινθο, ο πρόεδρός της, Γιάννης Χατζής,

Οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2026 θα έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 2019, είπε ο κ. Χατζής και πρόσθεσε ότι απολαβές των εργαζόμενων στο κλάδο το 2024 ήταν οι τρίτες καλύτερες μεταξύ όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Νέα υψηλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας εν μέσω χειμερινής περιόδου

Οι μισθοί στα ξενοδοχεία και οι εργοδότες

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύεται γενικότερα οι ξενοδόχοι «είναι καλοί εργοδότες». «Αν δεν είναι καλοί εργοδότες οι ξενοδόχοι, όταν πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να ανανεώσουμε την μεγαλύτερη συλλογική σύμβαση εργασίας της χώρας, η οποία παραμένει σε ισχύ για πάνω από μισό αιώνα, τότε ποιοι είναι; Αν δεν είναι καλοί εργοδότες οι ξενοδόχοι, όταν οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα δουν τους μισθούς τους κατά τα έτος 2026 να είναι αυξημένοι κατά ποσοστό 30% σε σχέση με το έτος 2019, τότε ποιοι είναι», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζής.

«Τυχαία και εντελώς μεμονωμένα περιστατικά υπερ-μεγεθύνονται και συντηρούν μύθους, καλλιεργώντας μια εσφαλμένη νοοτροπία που υποσκάπτει την εθνική μας οικονομία. Μέσα από υπερβολές και fake news υποδαυλίζεται η ευημερία της χώρας. Έννοιες όπως υπερ-τουρισμός και γαλέρες δεν έχουν καμία σχέση με τον Ελληνικό Τουρισμό», συμπλήρωσε ο κ. Χατζής.

Πρωταθλητισμός και εθνική οικονομία

«Εργαζόμενοι και εργοδότες επενδύουμε διαχρονικά στην Ελλάδα και κάνουμε πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχοντας λύσεις στην εθνική οικονομία. Δεν το ξεκινήσαμε εχθές, το κάνουμε δεκαετίες και δεν περιαυτολογούμε απλά παραθέτουμε τα στοιχεία. Η ικανοποίηση GRI είναι η υψηλότερη από όλες τις χώρες της μεσογείου και οι απολαβές του κλάδου το 2024, αν και έχουν δυσανάλογες μονάδες χαμηλότερης εξειδίκευσης, ήταν 3ες σε ύψος από όλους τους μεγάλους κλάδους της εθνικής οικονομίας» ανέφερε ακόμη ο κ. Χατζής.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, η ισχύς της οποίας ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, προέβλεπε αύξηση 5,5% των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέδειξε επίσης την ανάγκη να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ενός μέτρου το οποίο θα ενεργοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης επίσημα την 1η Μαρτίου. «Έχουμε στείλει τις προτάσεις μας στο υπουργείο Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις υποστηρίζουν όρους τους οποίους η κάρτα εργασίας δεν μπορεί να υποστηρίξει. Πρέπει να προσαρμοστούμε βίαια σε κάτι που έχει αντικειμενικές δυσκολίες, πρέπει να δοθεί παράταση επειγόντως».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωσης θα πρέπει να λάβει μια «γενναία απόφαση» σε σχέση με το εργατικό δυναμικό του κλάδου, επισημαίνοντας πως οι λύσεις με τους μετακλητούς δεν ήταν τόσο παραγωγικές όσο περίμενε ο κλάδος.

Η χρηματοδότηση των ξενοδοχείων

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ξενοδοχείων, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, γενικός διευθυντής Χρηματοδοτικών Προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), είπε πως από την ΕΑΤ έχουν εγκριθεί 140 περίπου δάνεια, ύψους 100 εκατ. ευρώ. «Συνολικά, από το 2019 έχουν εγκριθεί περίπου 50.000 δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% έχει κατευθυνθεί σε μικρές επιχειρήσεις», τόνισε.

Στην ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία, όπως είπε, ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέρθηκε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επεσήμανε, δε, πως αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για τη Σαντορίνη, «προφανώς θα ληφθούν».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Γρίβας, επικεφαλής του Τομέα Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να «τρέξει» ένας αναπτυξιακός νόμος μόνο για τουριστικούς προορισμούς που δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα, όπως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και οι ορεινοί προορισμοί. «Τα επόμενα χρόνια θα παραχωρηθούν και μικρότερα αεροδρόμια, επομένως υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Ε65 και Πάτρα – Πύργος, αλλά και με την κλιματική αλλαγή υπάρχει η δυνατότητα να αναδειχθούν οι ορεινοί προορισμοί», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός