Σε νέα νομοθεσία προχωρά η ΕΕ αναγκάζοντας τα εστιατόρια και τις εταιρείες μόδας να μειώσουν κατά πολύ τα απόβλητά τους, στα πλαίσια της πάταξης της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων και γρήγορης μόδας, με βάση δημοσίευμα του Politico.

Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι οι εταιρείες ρουχισμού και οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για να καλύψουν τα έξοδα συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων υφασμάτων.

Οι στόχοι της ΕΕ για την επόμενη πενταετία

Στα πλαίσια  συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των θεσμών της ΕΕ την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μειώσουν τα απόβλητα τροφίμων κατά 10% στον τομέα της επεξεργασίας και παραγωγής έως το 2030 και κατά 30% στο λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά, σε σχέση με τα επίπεδα του 2021-2023.

Όταν ο νόμος περάσει, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Η ΕΕ πετάει κάθε χρόνο 59 εκατ. μερικούς τόνους τροφίμων

Με βάση  τα στοιχεία από το Τμήμα Στατιστικών της Ένωσης, προκύπτει πως  κάθε χρόνο, πετιούνται περίπου 132 κιλά ανά άτομο.

Τα απόβλητα αυτά, προκαλούν οικονομική ζημιά άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ τα απόβλητα των υφασμάτων, ανέρχονται σε 12,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως με τα περισσότερα να σε χωματερές στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Σκοπός η βιώσιμη σχεδίαση υφασμάτων

Ο λεγόμενος «διευρυμένος μηχανισμός ευθύνης παραγωγού» δηλάδή το σύστημα τελών, αποσκοπεί επίσης στην ενθάρρυνση της βιώσιμης σχεδίασης υφασμάτων.

Χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, επιθυμούν να επιβάλουν ποινές στις εταιρείες γρήγορης μόδας για τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουν ενώ μπορούν να προσαρμόσουν τα τέλη ανάλογα με το πόσο χρόνο που παραμένουν τα ρούχα στην αγορά.

Ωστόσο, οι εταιρείες μόδας ανησυχούν ότι αυτό θα «δημιουργήσει ένα κατακερματισμένο ρυθμιστικό τοπίο», όπως ανέφεραν ομάδες της βιομηχανίας σε δηλώσεις στον Τύπου πριν από τις διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύω ότι οι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και θα αντιμετωπίσουν τη μαζική παραγωγή απορριμμάτων από τη γρήγορη μόδα», δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Τζέσικα Ρόζγουαλ, στο Politico.

«Τα κράτη-μέλη είναι τα καλύτερα τοποθετημένα για να προσαρμόσουν τα τέλη. Εάν είναι απαραίτητο, η Επιτροπή μπορεί να λάβει περαιτέρω μέτρα για να εναρμονίσει τα κριτήρια και να αποφύγει στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή