Οι αυταρχικοί ηγέτες ουδέποτε ανέχθηκαν την ελευθερία του λόγου, ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα είναι γνωστό ότι όταν καταλαμβάνουν την εξουσία πρώτο μέλημά τους είναι να εισβάλουν στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες για να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών ή και για να βάλουν λουκέτο.

Ευτυχώς στις ΗΠΑ υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα και αποκεντρωμένα κέντρα εξουσίας που εξασφαλίζουν την ελευθερία του λόγου. «Ουδέποτε όμως τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν μπει τόσο στο στόχαστρο των κυβερνήσεων Τραμπ όσο τις τελευταίες ημέρες», παρατηρεί η Κλοέ Βουατιέ στη γαλλική «Le Figaro».

Έπειτα από την εντολή που έλαβαν τα υπουργεία και όλες οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες (όσες δεν θα καταργηθούν) να διακόψουν τις συνδρομές τους σε εφημερίδες και περιοδικά έντυπα – και ειδικότερα τις συνδρομές τους στο περιοδικό «Politico» – ανάλογη διαταγή δόθηκε και στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες πρεσβείες και προξενεία της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τις συνδρομές στον τύπο, κυρίως σε έξι αμερικανικές και βρετανικές έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «New York Times», που είναι κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικανούς, στο αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Politico», στο βρετανικό περιοδικό «Economist», στο επίσης βρετανικό πρακτορείο Reuters, καθώς και στα αμερικανικά Bloomberg και Associated Press (AP).

«Περικοπές δαπανών»

Δύο σημειώματα με σχετικές εντολές έστειλε τις τελευταίες ημέρες ο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ανά τον κόσμο πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε η «Washington Post», η εφημερίδα του μεγιστάνα της Amazon Τζεφ Μπέζος, τον οποίο προτού γίνει φίλος του ο Τραμπ αποκαλούσε «Τζεφ Μπόζο». Σημειώνεται ότι η εμβληματική εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και προκάλεσε την πτώση του προέδρου Νίξον το 1971, έλαβε εντολή από τον Μπέζος να πάψει να ασκεί κριτική στον Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που προκάλεσε παραιτήσεις στελεχών.

Το πρώτο «memo» φέρει ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2025 και ζητεί «την άμεση παύση όλων των μη κρίσιμων συμβάσεων για συνδρομές σε μέσα μαζικής επικοινωνίας (εκδόσεις, περιοδικά και εφημερίδες) που δεν έχουν αμιγώς ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό περιεχόμενο». Ως αιτία της εντολής αναφέρεται «η ανάγκη για μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών», μια αποστολή που έχει ανατεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο στον Ίλον Μασκ, τον επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος υπουργείου Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι η φαεινή ιδέα της στέρησης της ενημέρωσης (ακόμα και από τελείως εχθρικά έντυπα, διότι μια διπλωματική αποστολή πρέπει να είναι ενήμερη για την «προπαγάνδα των αντιπάλων») ανήκει στον «κολλητό» και εξ απορρήτων και κατά πολλούς «συμπροεδρεύοντα» του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ασφάλεια των πρακτόρων

Το σημείωμα της 11ης Φεβρουαρίου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις ανά τον κόσμο διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ. Η «Le Figaro» αναφέρει ότι έσπειρε και τον πανικό στο μέτρο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια πρακτόρων της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Στο σημείωμα διευκρινίζεται, πάντως, ότι οι πρεσβείες μπορούν να ζητήσουν τη συνέχιση ορισμένων συνδρομών, αλλά πρέπει να αιτιολογήσουν το αίτημά τους «σε μία πρόταση», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των «Washington Post» και «Le Figaro», το επιχείρημα ότι «τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια των Αμερικανών πρακτόρων» θεωρείται ικανό για την εξασφάλιση της παράτασης των συνδρομών σε ημερήσια και περιοδικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με ειδησεογραφικό-δημοσιογραφικό περιεχόμενο.

Επίσης αρκεί η καταφατική απάντηση «ναι» σε στερεότυπες (και ελαφρώς παιδαριώδεις) ερωτήσεις της διοίκησης, όπως: «Κάνει αυτό (σ.σ. η συνδρομή στο έντυπο) την Αμερική πιο ασφαλή, πιο ισχυρή και πιο ευημερούσα;».

Έξι έντυπα στο στόχαστρο

Εν πάση περιπτώσει, έπειτα από τις προφανείς διαμαρτυρίες των διπλωματικών αποστολών και τη βροχή των ερωτημάτων που έθεσαν προς διευκρίνιση οι διπλωμάτες στην κεντρική διοίκηση, ακολούθησε δεύτερο υπηρεσιακό σημείωμα με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2025, με το οποίο διευκρινίστηκε ότι οι διακοπές των συνδρομών αφορούν κυρίως τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης The Economist, New York Times, Bloomberg, Politico, Reuters και AP.

Η ρεπόρτερ του «Figaro» υπενθυμίζει ότι το ΑΡ δεν έχει πλέον πρόσβαση στις συνεντεύξεις τύπου του Λευκού Οίκου και στο προεδρικό αεροπλάνο. Δεν μπορεί δηλαδή το αμερικανικό πρακτορείο να στείλει διαπιστευμένο συντάκτη επειδή αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ για μετονομασία του Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής.

«Θα τους αφήσουμε έξω μέχρι να συμφωνήσουν και να συμμορφωθούν», είπε ο Τραμπ την Τετάρτη. Και είναι απορίας άξιον πώς ανέχεται ακόμα ο πρόεδρος να έχει εξοχική κατοικία στο Μαρ α Λάγκο (Mar a Lago) της Φλόριντα και όχι στο Σι του Λέικ (Sea to Lake), ας πούμε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή