
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θέλουν να τελειώνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την Κίνα που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής τους.
Ενώ η διοίκηση Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% επιπλέον στα κινεζικά προϊόντα, τώρα καλεί την Κίνα για συζητήσεις στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι είναι «πιθανή» η σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλλει από τις αρχές Φεβρουαρίου επιπρόσθετους δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο επέλεξε να ανταποδώσει επιβάλλοντας στοχευμένους δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμερικανικών αγαθών.
Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν ήδη «υπογράψει εξαίρετη εμπορική συμφωνία με την Κίνα» κι η σύναψη νέας «είναι πιθανή», είπε ο Τραμπ στον Τύπο επί του προεδρικού αεροσκάφους.
Δήλωσε επίσης πως αναμένει ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα.
«Θα έχουμε, τελικά, τον Πρόεδρο Σι, όλοι θα έρθουν (στις ΗΠΑ)», είπε ο Τραμπ. Μια συνομιλία ή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ηγετών θεωρείται κρίσιμη για μια πιθανή χαλάρωση ή καθυστέρηση των εμπορικών δασμών.
Οι επισκέψεις Σι στον Λευκό Οίκο
Ο Σι ταξίδεψε για τελευταία φορά στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2023, στην πέμπτη επίσκεψή του στη χώρα ως Κινέζος πρόεδρος, για μια σύνοδο κορυφής με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που κατέληξε σε συμφωνίες για την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών και τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης.
Ο Τραμπ και ο Σι είχαν μιλήσει λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και συζήτησαν θέματα όπως το TikTok, το εμπόριο και την Ταϊβάν. Ο Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε μιλήσει με τον Σι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θέματα αυτής της συνομιλίας.


Latest News

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες