Εταίρους αναζητά η HELLENiQ ENERGY για τα θαλάσσια blocks όπου δραστηριοποιείται στο Ιόνιο Πέλαγος και ανοικτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO του ομίλου στο περιθώριο της παρουσίας της HELLENiQ ENERGY στη διεθνή πετρελαϊκή έκθεση EGYPES 2025 είχε συναντήσεις με στελέχη μεγάλων εταιρειών στον κλάδο του upstream.

Οι επαφές Σιάμισιη για τις παραχωρήσεις της HELLENiQ ENERGY

Όπως αναφέρουν πηγές, ο Ανδρέας Σιάμισιης με διοικητικά στελέχη του ελληνικού ομίλου συναντήθηκε με υψηλόβαθμους των δύο πετρελαϊκών Chevron και ExxonMobil.

Η Chevorn ως γνωστόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θαλάσσιο block «Νότια της Πελοποννήσου», ενώ και η HELLENiQ ENERGY διεκδικεί την παραχώρηση «Α2» που είναι ουσιαστικά τμήμα του προαναφερόμενου οικοπέδου και σε αντικατάσταση τμήματος του block «10» στον Κυπαρισιακό Κόλπο. Η HELLENiQ ENERGY είναι ο μοναδικός παραχωρησιούχος.

Η HELLENiQ ENERGY επίσης είναι η μόνη παραχωρησιούχος και στο θαλάσσιο οικόπεδο «Ιόνιο».

Πηγές αναφέρουν ότι ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος αναζητά εταίρους για τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Τα θαλάσσια blocks της Κρήτης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Σιάμισιης συναντήθηκε και με στελέχη της ExxonMobil.

Η αμερικανική πετρελαϊκή είναι operator με 70% της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY στα δύο θαλάσσια blocks «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης».

Η ExxonMobil, λένε οι πληροφορίες, βρίσκεται προ αποφάσεων σχετικά με τη διενέργεια ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Ο Σιάμισιης στις συναντήσεις που είχε με στελέχη της ExxonMobil, όπως αναφέρουν πηγές, εξέτασαν το ενδεχόμενο συμμετοχής και τρίτου επενδυτή. Τα βάθη της γεώτρησης είναι μεγάλα και οπότε και το επενδυτικό ρίσκο υψηλό. Είθισται οι πετρελαϊκές να αναζητούν εταίρους για να μοιραστούν το κόστος της εξόρυξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς για τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις όλες οι επιλογές αξιολογούνται.

Οι συζητήσεις με αιγυπτιακή κυβέρνηση

Εξάλλου, με την ευκαιρία του συνεδρίου EGYPES 2025 , συζητήθηκε με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και στελέχη της αγοράς η προώθηση έργων για την δέσμευση και αποθήκευση CO2 και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της ΕΕ.  Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αποτέλεσε και αντικείμενο MOU μεταξύ Ελληνικής και Αιγυπτιακής κυβέρνησης και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, ο Σιάμισιης ήταν καλεσμένος και παραβρέθηκε στη σημαντική συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, όπου υπογράφτηκαν συμφωνίες για επανεξαγωγή και εμπορευματοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια