
Σταθερά υψηλές επιδόσεις καταγράφει η Metlen, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά μεγέθη για το 2024.
Η Metlen ανακοίνωσε ιστορικά ρεκόρ σε κύκλο εργασιών, ο οποίος αυξήθηκε στα 5,6 δισ. ευρώ (ήτοι 7% σε σχέση με το 2023), και σε λειτουργική κερδοφορία με τα EBITDA να ανεβαίνουν 3% και να διαμορφώνονται στα 1,08 δισ. από 1,01 δισ. ευρώ το 2023.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα
Τα κέρδη, το μέρισμα και ο δανεισμός της Metlen
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Metlen τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας παρέμειναν για μία ακόμη χρονιά σε υψηλά επίπεδα.
Για το 2024 έκλεισαν στα 590 εκατ. από 623 εκατ. ευρώ το 2023 και τα κέρδη ανά μετοχή σε 4,28 από 4,50 ευρώ το 2023. Το προτεινόμενο μέρισμα προς τους μετόχους ανακοινώθηκε στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε σε 1.7 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-recourse). Παρά την υλοποίηση του εντατικού επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,7x, επίπεδο συγκρίσιμο ή και καλύτερο από εκείνο εταιρειών που βρίσκονται εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η Εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για τα οικονομικά αποτελέσματα της Metlen
Ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης είπε πώς η αύξηση των επιδόσεων δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο:
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις μας το 2024, καθώς επιβεβαιώνουν την εδραίωση της METLEN σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η αξιοσημείωτη αύξηση των επιδόσεών μας τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά μόνο το προοίμιο των πολύ σημαντικών εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας».
Τρίτος μετασχηματισμός για τη Metlen, με την κωδική ονομασία «Big 3»
Ο Μυτιληναίος συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ανήγγειλε την τρίτη φάση του μετασχηματισμού της Metlen: «Η νέα μας εμβληματική βιομηχανική επένδυση στην παραγωγή Βωξίτη, Αλουμίνας και Γαλλίου, που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους, είναι μόνο η αρχή του τρίτου μεγάλου μετασχηματισμού μας, με την κωδική ονομασία Big 3.»
Το guidance Μυτιληναίου για το 2028
Ο πρόεδρος και CEO της Metlen έδωσε επίσης guidance και για τα μεγέθη της εταιρείας το 2028:«Με την εμπειρία των δύο προηγούμενων μετασχηματισμών μας από το 2017, την ισχυρή οικονομική μας βάση και τα ρεαλιστικά αλλά φιλόδοξα σχέδιά μας, στοχεύουμε να διπλασιάσουμε – τουλάχιστον – τα μεγέθη του 2024 πριν από το 2028, κατατάσσοντας τη METLEN στην ελίτ των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανικών ομίλων».
Πυλώνες αξίας και ανάπτυξης η Ενέργεια και τα Μέταλλα
Ο Μυτιληναίος τόνισε την προσήλωση της Metlen στη χρηματοοικονομική πειθαρχία αλλά και στο διαχρονικό όραμα για τη συνεχή δημιουργία αξίας: «Με σταθερή προσήλωση στη χρηματοοικονομική πειθαρχία και με το διαχρονικό όραμα και τη διορατικότητά μας, παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συνεχή δημιουργία αξίας – για τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο, τους συνεργάτες μας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, τους μετόχους μας και, τελικά, για την κοινωνία στο σύνολό της».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κατέληξε με τις δηλώσεις του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για το 2024: «Το 2024 ήταν χρονιά-ορόσημο για εμάς. Ολοκληρώσαμε τον δεύτερο μεγάλο μετασχηματισμό μας, και αυτό πλέον αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις επιδόσεις μας. Η διεθνής μας επέκταση και η εδραίωσή μας σε κορυφαίες αγορές, σε συνδυασμό με το rebranding της εταιρείας μας, σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη METLEN – μια εποχή με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό και επιχειρησιακή αριστεία. Το τελευταίο έτος πετύχαμε κομβικά ορόσημα, εξασφαλίσαμε σημαντικές συμφωνίες, ολοκληρώσαμε εξαγορές και, τελικά, ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο τη θέση μας στους τομείς της Ενέργειας και των Μετάλλων.»


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.