
Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα του 2024 της Metlen κατά τους αναλυτές, οι οποίοι στο σύνολό τους συστήνουν για αγορά τη μετοχή, με τις τιμές στόχους να κυμαίνονται στη ζώνη των 46 με 48+ ευρώ, από τα επίπεδα των 36,3 ευρώ σήμερα.
Ειδικότερα, αφού παραθέτει τα αποτελέσματα της Metlen, η Berenberg εκτιμά ότι το τμήμα μετάλλων θα ενισχυθεί από την πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία με τη Rio Tinto για την απόκτηση βωξίτη και στη συνέχεια την πώληση αλουμίνας.
Τα αποτελέσματα
Κατά τη Berenberg είχαμε «ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων από τη Metlen που παρουσιάζει μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση τόσο στην ενέργεια όσο και στα μέταλλα». Δηλώνει θετική στη συμπληρωματική φύση και των δύο αυτών επιχειρηματικών μονάδων και παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της. Η Berenberg αναμένει ότι οι μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα.
Κατά τη Citi, η Metlen ανέφερε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, έχοντας ως καταλύτες το χαμηλότερο κόστος και την υψηλότερη τιμολόγηση αλουμίνας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν ισχυρά αποτελέσματα, ενώ η εμπορία ενέργειας και οι επιχειρήσεις EPC παρουσίασαν αδυναμία. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο τρίμηνο ήταν ισχυρή.
Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τη Metlen στις κορυφαίες επιλογές της, με τον επόμενο καταλύτη να είναι η εισαγωγή της στο LSE
Το καθαρό χρέος στα 2,6 δισ. ευρώ ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της Citi για 2,5 δισ. ευρώ, η οποία επίσης αναμένει την ενημέρωση του Απριλίου, όπου η τελευταία έγκριση έργου για την αλουμίνα και η συνεργασία με τη Rio Tinto είναι πιθανό να συζητηθούν λεπτομερώς. Και η Citi συστήνει αγορά για τη Metlen, με την τιμή στόχο στα 46 ευρώ.
Τέλος για τη Euroxx, τα αποτελέσματα της Metlen ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τον κλάδο των μετάλλων να έχει υψηλές επιδόσεις και τον τομέα της ενέργειας βιώσιμη κερδοφορία. Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τη Metlen στις κορυφαίες επιλογές της, με τον επόμενο καταλύτη να είναι η εισαγωγή της στο LSE.
Σχολιάζοντας επίσης τη συμφωνία με τη Rio Tinto, η Euroxx αναφέρει ότι η μακροχρόνια προμήθεια βωξίτη και μια σταθερή συμφωνία απορρόφησης της παραγωγής αλουμίνας, η Metlen αυξάνει τη διάρκεια ζωής των δικών της ορυχείων βωξίτη.
Η τιμή στόχος της Euroxx είναι τα 48,2 ευρώ, με την αποτίμηση να είναι στο 6,1x σε όρους EV/EBITDA και 7,2x σε όρους P/E.
Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες
Συνολικά, η Metlen ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και ακόμη και μετά την επέκτασή της κατά 2,8 φορές το EBITDA μεταξύ 2021-23 (από 359 εκατ. ευρώ σε 1.014 εκατ. ευρώ) κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία παρά τις προκλήσεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις, σχολιάζει επίσης από τη μεριά της η NBG Securities, η οποία δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 51,30 ευρώ.
Αυτή η επιτυχία αντανακλά τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλου, των ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων και των νέων επενδύσεων. Εξίσου σημαντικό, εκτός από την αύξηση των EBITDA, η Metlen βελτίωσε επίσης την ποιότητα των κερδών της, μετατοπίζοντας από την πιο ευμετάβλητη και ευαίσθητη στις τιμές προμήθεια φυσικού αερίου στην πιο σταθερή επιχείρηση ΑΠΕ και Ελληνικής Κοινής Ωφέλειας.
Για το μέλλον, η NBG Securities αναμένει ότι η Metlen θα παραμείνει σε μια αξιοπρεπή αναπτυξιακή τροχιά υποβοηθούμενη από
α) την βελτιωμένη κερδοφορία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,
β) τα έργα δικτύου, τα οποία θα είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην πράσινη μετάβαση,
γ) τις μπαταρίες/συστήματα αποθήκευσης (στα τελικά στάδια σύναψης νέων έργων αποθήκευσης τρίτων κατασκευαστών)
ε) την 3ετής στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας έως 2 GW σε 4 χώρες και
στ) την πρόσφατη απόφαση για επένδυση 295,5 εκατ. ευρώ στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου.
Επιπλέον, η Metlen λάνσαρε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και απόδοσης αξίας μέσω επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού, που υποστηρίζεται από επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για το 2024 και 50 εκατ. ευρώ για το 2025 και 150+ υπαλλήλους, που αναμένεται να επιτρέψουν τη δημιουργία αξίας που ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 10% στο EBITDA τα επόμενα 5 χρόνια.


Latest News

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.

Χατζηθεοδοσίου: Ανεβασμένοι οι τζίροι, μικρότερες οι ποσότητες στην αγορά
Επίσκεψη του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και συζητήσεις με εμπόρους για την κίνηση στην αγορά

Σε σώμα συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΔΕΗ - Πρόεδρος και CEO o Γιώργος Στάσσης
Ο Γιώργος Στάσσης συνεχίζει τη θητεία του ως CEO της ΔΕΗ

Γιατί πέφτουν με ταχύτητα τα επιτόκια στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Πρόκειται για εξέλιξη που δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις μειώσεις στα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, αλλά και με άλλους παράγοντες

Τι ανησυχεί την ΚΡΙ-ΚΡΙ για τους δασμούς του Τραμπ - Το guidance για το 2025
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η ΚΡΙ-ΚΡΙ, ο CFO της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης μίλησε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Οι άλλες business της AS Company πίσω από τα παιχνίδια
Η AS Company κινείται πέρα από το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας - Τα ελληνικά παιχνίδια, η αγορά της Ρουμανίας και τα τουριστικά ακίνητα

«Διαβατήριο» για νέες επενδύσεις και μετοχική διασπορά η ΑΜΚ για την Premia
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να «τρέξει» η ΑΜΚ της Premia Properties – Εκφράζεται ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον