Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αυξάνουν τις προσπάθειές τους να αμφισβητήσουν τους κανονισμούς της ΕΕ, πιστεύοντας ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ θα τους επιτρέψει να πολεμήσουν «εχθρικούς» κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και την κυριαρχία στην αγορά.

Η μητρική του Facebook, Meta, ήταν στην πρωτοπορία κατά του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που μίλησαν στους Financial Times, με τους λομπίστες τεχνολογίας στο μπλοκ να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν μείωση της εφαρμογής ενός καθεστώτος που θεωρείται το αυστηρότερο στον κόσμο για την τεχνολογία αιχμής.

New York Times: Πράσινο φως για χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης

Η Silicon Valley πιέζει επίσης τις Βρυξέλλες να περιορίσουν την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος περιορίζει την κατάχρηση της αγοράς από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μπορεί να επιβάλει μεγάλα οικονομικά πρόστιμα στις εταιρείες, σύμφωνα με πηγές των FT.

Οι προσπάθειες τους έχουν ενισχυθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ο Αντιπρόεδρος Βανς ζήτησε επίσης ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης που «δεν στραγγαλίζει» τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα.

Η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ, Χένα Βιρκούνεν, δήλωσε στους Financial Times ότι η Ευρώπη είναι «πλήρως δεσμευμένη να επιβάλει τους κανόνες», παρά την πίεση των ΗΠΑ.

Εφαρμογή των κανονισμών μεν, αλλά…

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε την σχεδιαζόμενη Οδηγία Ευθύνης AI, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για οποιαδήποτε βλάβη προκαλείται από εργαλεία ή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Βιρκούνεν είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να τονωθούν οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της πίεσης από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Ορισμένοι ερμήνευσαν την κίνηση ως σημάδι ότι ο περιορισμός των ενεργειών κατά μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στις διατλαντικές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο ή ακόμη και τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η άμεση μάχη θα επικεντρωθεί στον κώδικα πρακτικής της τεχνητής νοημοσύνης, που αναμένεται τον Απρίλιο, ο οποίος θα περιγράφει πώς οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης, όπως το πώς θα πρέπει να χειρίζονται «συστημικούς» κινδύνους.

Η Meta έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγγραφεί στον εθελοντικό κώδικα, με τον κορυφαίο λομπίστα της εταιρείας Τζόελ Κάπλαν να λέει σε ακροατήριο των Βρυξελλών νωρίτερα αυτό το μήνα ότι επιβάλλει «μη εφαρμόσιμες και τεχνικά ανέφικτες απαιτήσεις». Προειδοποίησε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης χωρίς μια συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη στον κλάδο.

Η ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με επικεφαλής τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ένιωσε εγκαταλελειμμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στην αντίθεσή της στον κανονισμό της ΕΕ. Αλλά τώρα αισθάνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την προοπτική της και μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο μπλοκ.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία πρωτοστάτησε σε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν 50 άλλοι όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των σουηδικών Ericsson και Spotify, υποστηρίζοντας ότι το  ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο καταπνίγει την καινοτομία και προκαλεί υστέρηση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Meta είπε επίσης ότι δεν μπορεί να στείλει πολυτροπικά μοντέλα μεγάλων γλωσσών και τον τελευταίο της βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ λόγω των κανόνων απορρήτου του μπλοκ. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Google, έχουν επίσης αυξήσει την κριτική τους για τις ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια άλλη βασική ώθηση από την Big Tech είναι η επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των λεγόμενων digital gatekeepers των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών.

Εάν κριθούν ένοχες για μη συμμόρφωση, αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα που θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και στο 10 % του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Η Apple, η Meta και η ιδιοκτήτρια της Google, η Alphabet έχουν τεθεί στο στόχαστρο ερευνών μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων το 2023. Αλλά μετά τη νίκη Τραμπ στις εκλογές τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τις έρευνές της.

Η αρωγή Τραμπ

Ο Τραμπ έχει επιτεθεί ευθέως στα πρόστιμα της ΕΕ σε αμερικανικές εταιρείες, αποκαλώντας τα ως «μορφή φορολόγησης» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.

Η ασθενέστερη επιβολή θα σήμαινε παραίτηση της ΕΕ από την επιβολή προστίμων, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι το «φαινόμενο Τραμπ» σήμαινε κίνδυνο διπλωματικών επιπτώσεων εάν επιβληθούν κυρώσεις στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ στην τεχνολογία, κάτι που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις και επιπτώσεις στην ασφάλεια, δήλωσε ο Γιώργος Βέρντης, συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Υποστήριξε ότι αυτό όχι μόνο θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο για τη ρυθμιστική προσέγγιση της ΕΕ, και η αδράνεια θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.

Δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας και ΜΚΟ έχουν ήδη καλέσει την ΕΕ να επιβάλει σωστά τους ψηφιακούς κανόνες της και κατηγόρησαν την Big Tech ότι «επιδιώκει να κινητοποιήσει την κυβέρνηση Τραμπ» και «να καταπνίξει πιθανούς ανταγωνιστές».

Η Βιρκούνεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η άσκηση πίεσης δεν θα αλλάξει τους κανόνες της, υπενθυμίζοντας στις αμερικανικές εταιρείες ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για την Big Tech».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Tεχνητή νοημοσύνη |

Eυρωβαρόμετρο: Το μέλλον της εργασίας την εποχή της ΑΙ – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Oι Έλληνες είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο