
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε το υπουργικό του συμβούλιο να προετοιμαστεί για την επιστροφή των δυτικών εταιρειών.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί οι ρωσικές εταιρείες να έχουν «ορισμένα πλεονεκτήματα» σε σχέση με «αυτές που επιστρέφουν στην αγορά μας» ως απόσβεση για τις δυτικές κυρώσεις.
Αν και τα μέτρα θα είναι αμυντικά, οι δηλώσει Πούτιν παρέχουν μία πρώτη ένδειξη ανώτατου επιπέδου ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν μαζικά τη χώρα πριν από τρία χρόνια μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Έκτοτε, 472 ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, με άλλες 1.360 να περιορίζουν την παρουσία τους στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.
Το τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ακολούθησαν οι πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου των χωρών εδώ και τρία χρόνια στη Σαουδική Αραβία, όπου και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον για επανέναρξη της οικονομικής συνεργασίας.
Η προοπτική επιστροφής των δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία έχει προκαλέσει μια ασυνήθιστα ενεργή δημόσια συζήτηση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων
Τι λένε στη Ρωσία
Ο Kirill Dmitriev, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου που βοήθησε στη διαμεσολάβηση των συνομιλιών, ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχασαν 324 δισεκατομμύρια δολάρια από την αποχώρησή τους από τη χώρα και είπε ότι αναμένει ορισμένες από αυτές να επιστρέψουν φέτος.
Το ινστιτούτο KSE αναφέρει από την πλευρά του, ότι οι αμερικανικές εταιρείες είχαν μόνο 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες που έφυγαν δημιούργησαν μόλις 36 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021 έως το 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, λίγες αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδεικτικό ενδιαφέρον για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία, αν και καμία δεν έχει λάβει ακόμη ενεργά μέτρα για να επιστρέψει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφήσει τις δυτικές εταιρείες μόνο σε τομείς «όπου δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία» σε περίπτωση που «κάποιος ξαναπατήσει στο λάθος πόδι».
Η προοπτική επιστροφής των δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία έχει προκαλέσει μια ασυνήθιστα ενεργή δημόσια συζήτηση μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων. Ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι οι Visa και Mastercard, καθώς και αρκετές δυτικές μάρκες πολυτελείας, θα ήταν ευπρόσδεκτες, άλλοι είπαν ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τους ρωσικούς αντικαταστάτες τους.
Συνεργασία
Ο Ντένις Μαντούροφ, πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είπε ότι η Ρωσία θα «εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής όσων διέφυγαν» προτού «βρει μια λύση με όσους έχουμε συμφέρον να συνεργαστούμε». Υπογράμμισε επίσης, ότι λεπτομερείς συζητήσεις θα διεξαχθούν αφότου οι δυτικές χώρες αποσύρουν τις κυρώσεις, μια προοπτική που οι ΗΠΑ έδωσαν μετά τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.
Τόνισε παράλληλα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την επανέναρξη της συνεργασίας με την Boeing, η οποία ήταν προηγουμένως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού τιτανίου, αλλά παραδέχτηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είχε συζητήσει με τον αμερικανικό κατασκευαστή αεροσκαφών.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι οι δυτικές εταιρείες θα δυσκολεύονταν να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά αφού τοπικοί παίκτες – σε πολλές περιπτώσεις, με ισχυρούς δεσμούς με ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου – εμφανίστηκαν για να τους αντικαταστήσουν.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι δυτικές εταιρείες «δεν είναι οικονομικοί φορείς, αλλά όργανα που χρησιμοποιούνται από εχθρικά καθεστώτα σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας [στον οποίο] συμφώνησαν να συμμετάσχουν». Απείλησε με «συνέπειες» για εταιρείες των οποίων οι χώρες δεν έδειχναν επαρκή σεβασμό στον ρωσικό και τον σοβιετικό στρατό.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW