Όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάθισε για μεσημεριανό γεύμα με τον Ιάπωνα ομόλογό του αυτόν τον μήνα, η συζήτηση στράφηκε γρήγορα στο πώς το Τόκιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση μιας πρότασης δεκαετιών για την απελευθέρωση της εκμετάλλευσης για το φυσικό αέριο στην Αλάσκα και την αποστολή του στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

Ο Τραμπ και ο ενεργειακός τσάρος του, Νταγκ Μπουργκούμ, πλαισίωσαν το εγχείρημα ως έναν τρόπο για την Ιαπωνία να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Μέση Ανατολή και να αντιμετωπίσει την εμπορική της ανισορροπία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να επαναδιαμορφώσει τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ανατολική Ασία δεσμεύοντας περιφερειακούς συμμάχους με την Ουάσιγκτον μέσω αυξημένων επενδύσεων σε αμερικανικά ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα LNG

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα – πρόθυμος να εξασφαλίσει μια θετική πρώτη συνάντηση και να αποτρέψει τους επιζήμιους δασμούς των ΗΠΑ – επισήμανε την αισιοδοξία του για το πρότζεκτ της εξαγωγής LNG στην Αλάσκα παρά τις αμφιβολίες του Τόκιο για τη βιωσιμότητά του.

Ο Ισίμπα είπε στον Τραμπ και τον Μπουργκούμ πως ήλπιζε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να συμμετάσχει στο έργο των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στο Reuters.

Ο Τραμπ ανέφερε επανειλημμένα το έργο στις δημόσιες δηλώσεις του μετά το γεύμα. Ο Ισίμπα δεν το έκανε, και δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αυτό στην επίσημη ανάγνωση των συνομιλιών.

Ο Τραμπ ξαναγράφει τις οικονομικές σχέσεις με Ανατολική Ασία

Συνεντεύξεις του Reuters με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ασίας, δείχνουν πώς η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να επαναδιαμορφώσει τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ανατολική Ασία δεσμεύοντας περιφερειακούς συμμάχους με την Ουάσιγκτον μέσω αυξημένων επενδύσεων σε αμερικανικά ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα LNG.

Ενώ η πρόταση για την αξιοποίηση του αερίου της Αλάσκας αντιμετωπίζει εμπόδια κόστους και υλικοτεχνικής υποστήριξης, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και άλλοι υιοθετούν την ιδέα της αύξησης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ευρύτερα, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ και να αμβλύνει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας.

Η συμμετοχή της Ιαπωνίας στην αναδυόμενη στρατηγική του Τραμπ θα ήταν κρίσιμη: Είναι ο Νο.2 αγοραστής LNG στον κόσμο, ένας σημαντικός επενδυτής στην ενεργειακή υποδομή και ένας εμπορικός κόμβος με πλεόνασμα LNG που θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων αγορών για το αέριο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Εάν η κυβέρνηση Τραμπ επιτύχει στο σχέδιό της, το αμερικανικό LNG θα ρέει σε τεράστιες ποσότητες προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και στη συνέχεια νοτιότερα…  έτσι ώστε η Νοτιοανατολική Ασία να εξαρτηθεί οικονομικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Kenneth Weinstein, πρόεδρος στο Hudson Institute της Ιαπωνίας, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης. «Ξανασχεδιάζει τον χάρτη της ενεργειακής εξάρτησης».

Σε κοινή δήλωση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο το Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια «απελευθερώνοντας» την «προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια» της Αμερικής, ιδιαίτερα το LNG, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στην Αλάσκα.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπράιαν Χιουζ δήλωσε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ «παράγουν μερικά από τα καθαρότερα LNG στον κόσμο και πιστεύουμε ότι οι Ιάπωνες μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά άφθονου πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Αμερική».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας αρνήθηκε να σχολιάσει αποτελέσματα της συνάντησης Ισίμπα – Τραμπ. Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να ζητήσει εξαιρέσεις από τους δασμούς του Τραμπ και να συζητήσει τα σχέδια της Ιαπωνίας να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, ανέφεραν την Πέμπτη ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Oι συζητήσεις για τις πωλήσεις αμερικανικού LNG

Η ιδέα της κατασκευής ενός αγωγού μήκους 800 μιλίων που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια Αλάσκα με έναν τερματικό σταθμό εξαγωγών στις ακτές του Ειρηνικού έχει εδώ και καιρό αμφισβητηθεί λόγω του υψηλού κόστους και του σκληρού εδάφους.

Αλλά αναμένοντας ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να θέσει ένα έργο που υποστήριξε προσωπικά στη συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου με τον Ισίμπα, η Ιαπωνία ετοιμαζόταν να εκφράσει την υποστήριξή της για να κερδίσει την εύνοιά του και να αποτρέψει τις εμπορικές τριβές, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα. Ωστόσο η ιαπωνική πλευρά δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο σημαντικό αυτό το θέμα στην ατζέντα του Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον Τραμπ και τον Μπουργκούμ, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ιαπωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο επενδύσεων σε υποδομές LNG στην Αλάσκα καθώς και μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Η αμερικανική πλευρά τόνισε την εγγύτητα του έργου με την Ιαπωνία σε σύγκριση με τη Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι οι αποστολές θα αποφύγουν δύσκολες περιοχές, όπως τα Στενά του Ορμούζ και της Μαλάκα και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πρόσθετες αγορές αμερικανικού LNG θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους Ασιάτες συμμάχους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο Dan Sullivan, γερουσιαστής των ΗΠΑ για την Αλάσκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
HELLENiQ ENERGY: Συναντήσεις Σιάμισιη στο Κάιρο με Chevron, ExxonMobil για τα ελληνική κοιτάσματα
Ενέργεια |

Εταίρους για τα κοιτάσματα αερίου ψάχνει η HELLENiQ ENERGY – Οι επαφές Σιάμισιη με Chevron, ExxonMobil και άλλες πετρελαϊκές

Η HELLENiQ ENERGY αναζητά συνεπενδυτές στις παραχωρήσεις του Ιονίου και της Κρήτης – Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO του ομίλου είχε συναντήσει και με πετρελαϊκές που ενδιαφέρονται να μπουν στην Ελλάδα