Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον.

Όπως είχε γράψει το in ήδη από τις 21 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνούσε εδώ και αρκετό καιρό τις δυνατότητες να κλειστεί το ραντεβού Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον στο τέλος Φεβρουαρίου, με αφορμή και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο και της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή ο 23 Φεβρουαρίου ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με παράγοντες της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, ενώ τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία. Την Τρίτη σειρά έχει επίσης στη Νέα Υόρκη η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή.

Αναχώρηση Γεραπετρίτη για Ουάσιγκτον την Τετάρτη

Ο Γεραπετρίτης θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Τετάρτη με αρμόδιες πηγές να τοποθετούν την συνάντηση με τον Ρούμπιο την Πέμπτη. Σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ, που θα γίνει δεκτός από το Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν περάσει το κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με το Ρούμπιο ωστόσο να έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων ήδη, έστω και χωρίς την επισημότητα της Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου. Να σημειωθεί ότι ο Ρούμπιο είχε ήδη την πρώτη του συνάντηση με το Φιντάν στο Μόναχο.

Με την ελληνική πλευρά να διατηρεί ανησυχία για τις εξελίξεις που συνδέονται με την νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα άλλωστε είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα.

Αθήνα και Άγκυρα αυτή τη στιγμή μπορεί να απέχουν από εντάσεις στο πεδίο και τα «ήρεμα νερά» να διατηρούνται με ένα τρόπο, ωστόσο κάτω από το τραπέζι οι αιτίες των εντάσεων εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι «υπονομευτές» του διαλόγου

Ελλάδα και Τουρκία άλλωστε βλέπουν η μία στην άλλη αξιωματούχους που με τις δηλώσεις τους, όπως λένε επιχειρούν να υπονομεύσουν το διάλογο.

Κάτι που επιβεβαιώνει όσους τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι τα «ήρεμα νερά», χωρίς λύσεις δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Το αντίθετο, μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα blame game μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί σε δηλώσεις του και ο Γεραπετρίτης.

Οι χάρτες που θα τεντώσουν το σκοινί

Το επόμενο crash test που θα δοκιμάσει τις αντοχές των «ήρεμων νερών» είναι όπως όλα δείχνουν οι χάρτες που θα καταθέσει η Ελλάδα για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ΕΕ, γιατί δεν έχει καταθέσει εμπρόθεσμα ως όφειλε τους εν λόγω χάρτες.

Ακόμα και αν σύμφωνα με πληροφορίες του in οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να επιχειρήσουν να μην τεντώσουν το σκοινί τόσο ώστε να σπάσει, είναι σαφές ότι τα σχέδια που θα καταθέσει η Αθήνα θα ενοχλήσουν την Άγκυρα, αφού θα προσκρούουν στο μαξιμαλιστικό αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Ακόμα και αν το λεκτικό, όπως πληροφορείται το in θα είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και προσαρμοσμένο στις διατυπώσεις που η χώρα οφείλει να σεβαστεί στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι η Τουρκία θα αντιδράσει και αυτό αναμένεται να γίνει με μία ανακοίνωση και υπενθύμιση της «Γαλάζιας Πατρίδας», επαναφέροντας τους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Αυτό το επεισόδιο δεν αναμένεται να πάρει μεγαλύτερη έκταση, ή τουλάχιστον, δεν είναι στις προθέσεις καμίας εκ των δύο πλευρών να αποτελέσει την αιτία για ένα ναυάγιο στο διάλογο και επιστροφή σε περιβάλλον έντασης.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Αρμόδιες πηγές σημείωναν στο in ότι ο σχεδιασμός για το έργο θα προχωρήσει κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι τα ερευνητικά θα πρέπει να βγουν εκτός των έξι μιλίων.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στο in πως στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Ντόχα στις 2 Φεβρουαρίου συζητήθηκε το θέμα και μπήκε ζήτημα διατήρησης της ηρεμίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Με Ελλάδα και Τουρκία να αναζητούν το δρόμο που θα τους οδηγήσει στο Ανώτατο Συμβούλιο  Συνεργασίας τον Απρίλιο, μετά το Ραμαζάνι και πριν το Πάσχα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές και το τοποθετούν στις αρχές Απριλίου.

Ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που στόχο θα έχει μεταξύ άλλων να αξιολογήσει και την πρόοδο που έχουν κάνει οι δράσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Για την Τουρκία αυτή τη στιγμή άλλωστε η αναζωπύρωση της έντασης με την Ελλάδα δεν είναι στις προτεραιότητες της.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον έχει το ενδιαφέρον που φέρεται να έχει η Τουρκία για πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα με αντικείμενο την ενέργεια. Το αν θα μπορούσε να προχωρήσει ένας σχεδιασμός αξιοποιώντας ακόμα και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτό που η Τουρκία μοιάζει ανένδοτη είναι το Κυπριακό. Τούρκοι διπλωμάτες οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα σημειώνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Ενώ για κάποιους η κατεχόμενη Κύπρος οδεύει προς ένα νέο αδιέξοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Το Κέντρο θα αντέξει; – Μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να αποκρούσει την ακροδεξιά
Επικαιρότητα |

Θα αντέξει το Κέντρο στη Γερμανία; - Τι μπορεί να αποκρούσει την ακροδεξιά

Τελικά, μια Γερμανία που πονάει για σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζεται να στραφεί σε νέα κόμματα, αλλά σε ένα οικείο και αξιόπιστο μοντέλο, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές