![Δημογραφικό: Ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/dimograd.jpg)
Στα 44,7 έτη, αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα σε 10 χρόνια, από το 2014 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνω των 44,7 ετών, ενώ οι άλλοι μισοί ήταν νεότεροι. Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων κυμάνθηκε από 39,4 έτη στην Ιρλανδία έως 48,7 έτη στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, Eurostat.
Η μέση ηλικία έχει αυξηθεί κατά 2,2 έτη από το 2014, όταν ήταν 42,5 έτη. Αυξήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Μάλτα (-0,7 έτη) και τη Γερμανία (-0,1 έτη).

Στην Ελλάδα
Στα στοιχεία που αποτυπώνουν τον ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού η Ελλάδα κατέκτησε την αρνητική πρωτιά, καθώς στη χώρα μας, όπως και στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία, η γήρανση «έτρεξε» με τον πιο γρήγορο ρυθμό. Συγκεκριμένα, η αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού αυξήθηκε κατά 4 έτη. Ακολουθούν η Κύπρος, η Ισπανία και η Πολωνία όπου ο μέσος όρος ηλικίας των πληθυσμών εκεί αυξήθηκε κατά 3,8 έτη στη συγκεκριμένη δεκαετία.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί μεγαλύτεροι από τους γεννημένους στο εξωτερικό
Την 1η Ιανουαρίου 2024, η διάμεση ηλικία του πληθυσμού που γεννήθηκε στην ΕΕ ήταν 2 έτη υψηλότερη από εκείνη του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό (45,1 έναντι 43,1 ετών).
Σε σύγκριση με τον γηγενή πληθυσμό, τα άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό υπερεκπροσωπούνταν στην ηλικιακή ομάδ από 20 μέχρι 54 ετών, ενώ υποεκπροσωπήθηκαν τόσο στις νεότερες όσο και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Συνολικά, το 59,7% του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό ήταν μεταξύ 20 και 54 ετών, σε σύγκριση με το 42,1% του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό.


Latest News
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Πτώση στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

«Καίνε» τα φροντιστήρια - Πάνω από μισό δισ. κόστησαν στα νοικοκυριά το 2024
Ποιοι είναι οι δημογραφικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τις δαπάνες στα φροντιστήρια - Οι ανισότητες και τα εξωπραγματικά ποσά

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.