
Στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια και η τάση αυτή δεν αναμένεται να αντιστραφεί αρκετά ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια ανάλυσή της η Capital Economics.
Ποιος να το φανταζόταν ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα είναι η έλλειψη μεταναστών.
Πέραν από τις παράνομες ροές που προφανώς καλώς έχουν ελεγχθεί, δεν δείχνουν να μας προτιμούν οι νόμιμες ροές.
Ή τέλος πάντων δεν έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας που να μας κάνει επιθυμητό προορισμό για ανθρώπους από τρίτες χώρες που αναζητούν εργασία. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε αντίθεση με τις άλλες δύο οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου η συμμετοχή των μεταναστών στην οικονομία αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε πολιτική για το θέμα και αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα, θα το πληρώσουμε.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Εδειξαν ότι το 2023 έφυγαν από τη χώρα 76.158 άνθρωποι. Οι περισσότεροι θεωρείται ότι είναι ξένοι εργαζόμενοι που βρίσκονταν χρόνια στη χώρα μας.
Οπως όμως παρατηρεί η Capital Economics, αλλά και άλλοι οίκοι, ενδεχομένως αυτό το έλλειμμά μας στην προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες να το πληρώσουμε.
Η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της κατάστασης, εκτιμάται ότι δύσκολα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει με τον ρυθμό που γίνεται σήμερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη μεταναστών, αλλά και τα εγχώρια δημογραφικά που προβληματίζουν. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και σταθερά υπάρχει ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού που δεν αξιοποιείται. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην Ελλάδα το φυσιολογικό ποσοστό ανεργίας, το συνηθισμένο διαχρονικά είναι στο 8%-9%. Εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Ακόμα και στην περίοδο 2006-2008 δεν πήγε πιο κάτω.
Παράλληλα, ο πληθυσμός σε ηλικία 15-64 ετών συρρικνώνεται κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία με ρυθμό 0,7%, ενώ η Κομισιόν βλέπει τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται το συγκεκριμένο ποσοστό σε 0,9% ετησίως. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην ευρωζώνη.
Πριν από μερικούς μήνες ο οίκος Moody’s είχε συμπεριλάβει στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα την Ελλάδα, πίσω από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.
Στην ίδια ανάλυση είχε αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες χώρες, λόγω της μεγάλης αύξησης του εξαρτώμενου πληθυσμού, απειλούνται από αυξημένο δημοσιονομικό κόστος λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών εσόδων. Πρόκειται για το λεγόμενο κόστος γήρανσης, το οποίο ελάχιστα το συμπεριλαμβάνουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για την οικονομία.
Ισως την πιο μεγάλη απειλή που χτυπάει τη χώρα, με δεδομένο ότι ήδη χρηματοδοτούμε με συγκριτικά μεγάλα ποσά, σε σχέση με άλλες χώρες, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.
Και η δαπάνη αυτή θα ανέβει τα επόμενα χρόνια. Κυρίως όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο υποδοχής και ένταξης εργαζόμενων μεταναστών στην ελληνική οικονομία και αυτό αν δεν κάνουμε κάτι θα το βρούμε μπροστά μας…


Latest News

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους