
Δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένει να λάβει η Κένυα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
H χώρα της Ανατολικής Αφρικής θα λάβει τη χρηματοδότηση σε μία δόση, καθώς όπως φαίνεται τέθηκε στο συρτάρι ένα προηγούμενο σχέδιο για διαδοχικές δόσεις στο δάνειο, σύμφωνα με τις δύο πηγές του Bloomberg.
Το δάνειο θα βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Γουίλιαμ Ρούρο να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική της θέση μετά τις τεράστιες αντιδράσεις του περασμένου Ιουνίου που στιγματίστηκαν από τον θάνατο διαδηλωτών
Ο υπουργός Οικονομικών της Κένυας Τζον Μμπάντι και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η αφρικανική χώρα προσέφυγε στα ΗΑΕ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια πέρυσι, σε μια προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού πέρα από τα ευρωομόλογα, τους παραδοσιακούς διμερείς πιστωτές, όπως η Κίνα, και τους πολυμερείς δανειστές.
Κένυα: Οι αιματηρές διαδηλώσεις που άλλαξαν τα σχέδια του Ρούτο
Το δάνειο θα βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Γουίλιαμ Ρούρο να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική της θέση μετά τις τεράστιες αντιδράσεις του περασμένου Ιουνίου που στιγματίστηκαν από τον θάνατο πολλών διαδηλωτών και οι οποίες τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τους φόρους που είχε προγραμματίσει να επιβάλει σε μια σειρά από βασικά αγαθά, από ψωμί μέχρι πάνες, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απέφεραν επιπλέον έσοδα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
This is what President @WilliamsRuto did on 25 June 2024. Today, he is abducting his critics, and if you dare protest, you’re arrested. Kenya is becoming a dictatorship. pic.twitter.com/hyQQLYUixs
— The People’s Watchman (@bonifacemwangi) January 3, 2025
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα πετροδολάρια τους για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Αφρική, καθώς η Κίνα μειώνει τα δάνεια προς την Μαύρη Ήπειρο, η Ευρώπη περιορίζει την παρουσία της και οι ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο στο εσωτερικό τους.
Τον Ιανουάριο, τα Εμιράτα υπέγραψαν σύμφωνο με την Κένυα για την τόνωση του εμπορίου και την προώθηση των επενδύσεων και πέρυσι το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι ADQ συμφώνησε να επενδύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, τα περισσότερα από αυτά για έργα ανάπτυξης σε περιοχές που βρίσκονται στις προνομιακές βορειοαφρικανικές ακτές της Μεσογείου.
Η εκταμίευση θα ενισχύσει επίσης τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κένυας καθώς ξεκινά συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς η τρέχουσα συμφωνία 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει την 1η Απριλίου.
Το ΔΝΤ προέτρεψε την Κένυα τον Νοέμβριο να εξετάσει τον αντίκτυπο του δανείου των ΗΑΕ στους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους του χρέους.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού στον κόσμο αναθεώρησε το δημοσιονομικό του έλλειμμα για το έτος έως τον Ιούνιο, το οποίο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αντί για 4,3%.


Latest News
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας

Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
Η επίσκεψη του Βανς στην Ινδία πραγματοιείται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»